Nawożenie a jakość plonów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F2.NJP.SM.ROSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nawożenie a jakość plonów |
Jednostka: | Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej |
Grupy: |
Ochrona środ. 2 stopień, stacj. 2 sem. Monitoring ekologiczny środowiska Ochrona środ. 2 stopień, stacj. 2 sem., fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wpływu nawożenia nawozami mineralnymi, organicznymi i naturalnymi na jakość plonu roślin uprawnych. W ramach przedmiotu omówiony zostanie wpływ nawożenia na jakość plonów roślin uprawnych oraz kryteria oceny jakościowej plonów, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rośliny zbożowe, okopowe, przemysłowe i pastewne, w tym UZ. Przedstawione zostaną potrzeby pokarmowe roślin uprawnych. Podane zostaną aktualne normy dotyczące oceny plonów. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1-2. Warunki naturalne polskiego rolnictwa. Czynniki decydujące o wielkości i jakości plonów. Podział cech jakościowych roślin. 3-4. Uprawa roślin zbożowych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe ziarna pszenicy, jęczmienia i kukurydzy. Cechy jakościowe kukurydzy przeznaczanej na zakiszanie. 5-6. Uprawa roślin okopowych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe korzenia buraka cukrowego i bulw ziemniaka. 7-8. Uprawa roślin przemysłowych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe nasion rzepaku. 9-10. Wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe runi UZ – łąk i pastwisk, z uwzględnieniem wymagań pokarmowych zwierząt. Ćwiczenia: 1-2. Zasady ustalania dawek składników pokarmowych i nawozów pod rośliny uprawne. 3-4. Uprawa roślin strączkowych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe nasion bobiku i soi. 5-6. Uprawa roślin włóknistych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe włókna i nasion lnu. 7-8. Uprawa roślin specjalnych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe liści tytoniu. 9-10. Uprawa roślin specjalnych – wielkość produkcji i wpływ nawożenia nawozami mineralnymi i naturalnymi na cechy jakościowe szyszek chmielu. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 24 godz. w tym: wykłady 10 godz. ćwiczenia i seminaria 10 godz. konsultacje 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Gorlach E., Mazur T. 2002. Chemia rolna. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa. 2. Grzebisz W. 2011. Technologie nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania. Tom 1. Oleiste, okopowe i strączkowe. PWRiL, Poznań. 3. Grzebisz W. 2012. Technologie nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania. Tom 2. Zboża i kukurydza. PWRiL, Poznań. Uzupełniająca: 1. Aktualny „Rocznik statystyczny rolnictwa”, GUS, Warszawa. 2. Publikacje naukowe dotyczące problematyki poruszanej na zajęciach. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - wymienia czynniki wpływające na jakość plonów - zna potrzeby pokarmowe roślin - wymienia parametry oceny jakościowej roślin uprawnych Umiejętności: - oblicza potrzeby pokarmowe roślin - oblicza dawki nawozów potrzebne do uzyskania określonego plonu - bilansuje dawki nawozów, aby ograniczyć negatywny wpływ nawozów na parametry jakości roślin - ocenia wpływ nawożenia mineralnego, naturalnego i organicznego na parametry jakościowe plonu roślin uprawnych Kompetencje społeczne: - pracuje w zespole - organizuje pracę w grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody i kryteria oceniania Wykłady: I i II termin – zaliczenie pisemne w formie testowej, III termin – zaliczenie ustne Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnia 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnia 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnia 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnia >90%). Ćwiczenia: W oparciu o materiały dostarczone przez prowadzącego zajęcia, w trakcie każdych ćwiczeń studenci przygotowują sprawozdanie, pracując w zespołach 2-4 osobowych. Oceniana będzie poprawność obliczeń, interpretacji wyników i formułowania wniosków. Ocena podsumowująca obliczana jest na podstawie sumy punktów otrzymanych za przygotowanie poszczególnych sprawozdań (5 sprawozdań, każde ocenione na maksymalnie 1 pkt.). Jeśli suma punktów jest mniejsza od 3,0, student przystępuje do pisemnego kolokwium zaliczeniowego. Ocena końcowa = 0,5 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,5 x ocena podsumowująca (ćwiczenia). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Filipek-Mazur | |
Prowadzący grup: | Barbara Filipek-Mazur | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Filipek-Mazur | |
Prowadzący grup: | Barbara Filipek-Mazur, Monika Komorowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Filipek-Mazur | |
Prowadzący grup: | Barbara Filipek-Mazur, Monika Komorowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Filipek-Mazur | |
Prowadzący grup: | Barbara Filipek-Mazur, Monika Komorowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.