Kształtowanie relacji organizacyjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F2.KRO.NM.REKEZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kształtowanie relacji organizacyjnych |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Ekonomia 2 st., stacj. zarządzanie i marketing - fakultety, sem 2 |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: Ekonomia ECTS 4/ semestr 2 Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: MS status: przedmiot fakultatywny Wymagania wstępne: brak Celem programu jest przekazywanie nowoczesnej wiedzy i umiejętności w zakresie budowania relacji w organizacji. Rozwijanie fachowości i zaangażowania w dbanie o dobry stan pracowników i kondycję organizacji. Dostarczanie użytecznych narzędzi służących diagnozowaniu charakteru przekazu w organizacji i propozycji praktycznych rozwiązań podnoszących ich jakość. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Wybrane metody zarządzania relacjami w strukturze organizacyjnej Delegowanie zadań. Uprawnienia pracowników Wybrane metody kształtowania jakości w procesach pracy Metody zarządzania relacjami w grupie Metody kształtowania jakości w procesie pracy - 2 godziny tematyka ćwiczeń Nowoczesny przywódca Negocjacje Zarządzanie stresem Delegowanie zadań. Uprawnienia pracowników Sprawdzenie wiadomości 1 godzina Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach i ćwiczeniach: 15 x 2 godz. = 30 godz. - przygotowanie dodatkowych zagadnień teoretycznych do rozwiązywania problemów 10 x 5 godz. = 50 godz. - udział w konsultacjach związanych z praktycznym stosowaniem wiedzy dotyczącej przedstawianych problemów 5 x 1 godz. = 5 godz. - przygotowanie do zaliczenia przedmiotu: 15 godz. Łączny nakład pracy studenta wynosi 100 godz. - 4 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: 30 + 10 = 40 godz. – 1,6 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym i samodzielna praca studenta: 50 + 10 = 60 godz. – 2,4 pkt. ECTS. |
Literatura: |
Podstawowa Chodyński A. "Zarządzanie rozwojem firmy" Wyższa Szkoła Zarządzania i Marketingu, Sosnowiec Zimniewicz K. Współczesne koncepcje zarządzania, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa Jemielniak D. Praca oparta na wiedzy, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa Uzupełniająca Tulibacki T, Organizacja Pracy WSiP. Warszawa Świątek-Barylska Ilona Relacje, 2014 w organizacji. Podręcznik menedżera, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego Ilona Świątek-Barylska, 2014, Zachowania organizacyjne. Organizacja jako przestrzeń kształtowania zachowań pracowników, Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - posiada pogłębioną wiedzę w zakresie funkcjonowania systemu instytucjonalnego i jego wpływu na podmioty gospodarcze i kapitał ludzki, - posiada szeroką wiedzę o zjawiskach i procesach społecznych występujących w środowisku pracy , - zna zasady tworzenia, prowadzenia i rozwoju różnych form indywidualnej przedsiębiorczości w tym wykorzystującej wiedzę z zakresu ekonomii i nauk pokrewnych, - posiada rozszerzoną wiedzę o zasadach i koncepcjach zarządzania, strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw i funkcjach menedżerskich, a także o zarządzaniu strategicznym i zarządzaniu procesami, UMIEJĘTNOŚCI - umie stosować wiedzę teoretyczną dotyczącą zachowania się ludzi w organizacji, tworzy strategię, umie zarządzać czynnikiem ludzkim, rzeczami, finansami i usługami, - wykorzystuje wiedzę teoretyczną z zakresu polityki makroekonomicznej do oceny skutków decyzji gospodarczych przez różne podmioty i instytucje, - potrafi wykorzystać wiedzę ekonomiczną do krytycznej analizy istniejących problemów, oraz opracowania strategii ich rozwiązania KOMPETENCJE SPOŁECZNE - ma świadomość nieustannych zmian w gospodarce i wynikających stąd konieczności ciągłej aktualizacji wiedzy oraz dostępu do szybkiej i wiarygodnej informacji, - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się, umie współdziałać w grupie, - ostrzega potrzebę innowacyjności, stałego doskonalenia umiejętności, planowania realizacji wyznaczonych celów |
Metody i kryteria oceniania: |
Student otrzymuje ocenę końcową jako średnią z zadań rozwiązywanych na ćwiczeniach, aktywności. Ocena końcowa z wykładów - pisemne zaliczenie materiału ćwiczeniowego i wykładowego. 1. Ocenę niedostateczną (2,0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocenę dostateczna (3.0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocenę ponad dostateczną (3.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 61 – 70% 4. Ocenę dobrą (4.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 71 – 80% 5. Ocenę ponad dobrą (4.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 81 – 90% 6. Ocenę bardzo dobrą (5.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio powyżej 91% Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. Ocena końcowa = 0,6 ocena z E+0,4 ocena podsumowująca z ćwiczeń |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.