Organizacja i zarządzanie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.AGB.ORGZR.NI.TTZTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i zarządzanie |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą zarządzania i organizacji (z uwzglednieniem sektora spożywczego, gastronomicznego). Słuchacze będą mieć okazję do zrozumienia uwarunkowań działania organizacji w kontekście historycznym i współczesnym (globalnym), jak również zapoznają się z istotą procesu zarządzania. |
Pełny opis: |
Istota procesu zarządzania i ewolucja nauk o zarządzaniu 2h Organizacja i jej miejsce w otoczeniu 1h Rola i kompetencje menadżerskie (style zarządzania) 2h Funkcje zarządzania (planowanie, organizowanie, motywowanie, kontrolowanie) 4h Komunikacja w zarządzaniu 1h |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Zakrzewska-Bielwaska A. (red. nauk.) 2012, Podstawy zarządzania. Teoria i ćwiczenia. Wyd.Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa. Literatura uzupełniająca: Bednarski A. 2001: Zarys teorii organizacji i zarządzania. TNOiK. Toruń. Steinmann H., Schreyögg G. 1998: Zarządzanie. Podstawy kierowanie przedsiębiorstwem, koncepcje, funkcje przykłady. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej. Wrocław. Czasopismo: "Personel i zarządzanie" |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada wiedzę na temat istoty procesu zarządzania i uwarunkowań działania współczesnych organizacji, - student identyfikuje główne kierunki w zarządzaniu i ich twórców, style zarządzania - student posiada ogólną wiedzę na funkcji zarządzania i komunikacji w organizacji. Umiejętności: - potrafi wskazać funkcje zarządzania i charakteryzuje: planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie w firmie żywnościowej, - potrafi wskazać na czym polega specyfika organizacji i zarządzania w przedsiębiorstwie branży żywnościowej. Kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy w zakresie organizacji i zarządzania przedsiębiorstw branży żywnościowej, - wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin - forma pisemna, test mieszany (wyboru i uzupełnień). Kryteria oceniania: liczba punktów uzyskanych z egzaminu pisemnego |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.