Metody zwalczania chwastów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9s6.MC.NI.RROAX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody zwalczania chwastów |
Jednostka: | Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej |
Grupy: |
Rolnictwo, 6 sem, niestacj. inż. fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Na wykładach studenci zapoznają się z metodami agrotechnicznymi, chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi walki z chwastami oraz skutkami powodowanymi przez te metody. Na ćwiczeniach studenci będą planować sposoby ograniczenia zachwaszczenia w zależności od systemu gospodarowania. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Rola płodozmianu w zapobieganiu zachwaszczenia (1 godz.) 2. Metody agrotechniczne walki z chwastami (1 godz.) 3. Metody chemiczne - herbicydy - rodzaje, zasady stosowania, odporność chwastów na grupy aktywne i zapobieganie temu zjawisku (2 godz.) 4. Metody fizyczne walki z chwastami - temperatura, prąd elektryczny, uprawa pod folią i w ciemności itp (3 godz.) 5. Metody biologiczne - wykorzystanie konkurencji, allelopatii i biologicznych wrogów chwastów (2 godz.) 6. Dobór metody zwalczania chwastów do sytemu rolniczego oraz wpojenie studentom konieczności śledzenia postępu w zakresie omawianych zagadnień (1 godz.) Ćwiczenia: 1. Projekt realizowany w dwuosobowych zespołach w ramach, którego będzie uwzględnione: a. Planowanie płodozmianów i zabiegów agrotechnicznych w celu ograniczenia zachwaszczenia (3 godz) b. Dobór herbicydów dla danych roślin uprawnych i chwastów (2 godz) c. Planowanie walki z chwastami dla danego płodozmianu i systemu gospodarowania (konwencjonalne, integrowane, ekologiczne) (2 godz) d. Ocena wpływu na środowisko oraz jakość plonów w zależności od zastosowanej metody ograniczania zachwaszczenia (1 godz). e. zaliczenie projektu (2 godz.). Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2 |
Literatura: |
Ogólna uprawa roli i roślin, PWRiL, wydanie IV i nowsze, Praca zbiorowa, Warszawa, 1996 Wolny S. 1999. Dobra Praktyka Ochrony Roślin w świetle ustawodawstwa niektórych krajów Unii Europejskiej i w Polsce. Postępy w Ochronie Roślin, 39(1), 202-211. Szewczyk A. 2001. Badania techniczne opryskiwaczy - krok w kierunku postępu technologicznego w polskim rolnictwie. Wieś Jutra, 2(31), 14-17. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: znajomość różnych metod ograniczania zachwaszczenia oraz ich wpływu na środowisko i płody rolne. Umiejętności: 1. umiejętność zastosowania różnych metod ograniczania zachwaszczenia w zależności od systemu gospodarowania w danym gospodarstwie. 2. Umiejętność korzystania z zaleceń agrotechnicznych przy właściwym doborze herbicydów, zmniejszenie ilości ich stosowania poprzez odpowiednie dawkowanie i stosowanie adiuwantów lub zastąpienie innymi metodami. Kompetencje społeczne: 1. znajomość pracy w zespole 2. wpojenie zasad dobrej praktyki rolniczej oraz skutków jakie powoduje niewłaściwe stosowanie środków chemicznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie ustnej z zagadnień omawianych na wykładach. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie wykonanych prac projektowych. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.