Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9s3.CER.SM.RRORE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym |
Jednostka: | Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje informacje dotyczące sposobu funkcjonowania systemu certyfikacji produkcji ekologicznej zgodnie z obowiązującymi regulacjami. Przedmiot obejmuje także zagadnienia związane z akredytacją i funkcjonowaniem jednostek certyfikujących obszar rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem zasad uzyskiwania i utrzymywania uprawnień do certyfikacji oraz realizowania procesu certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej |
Pełny opis: |
Wykłady 15 godzin 1. Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym - rys historyczny, obowiązujące podstawy prawne, organizacja systemu kontroli i certyfikacji w Polsce i Unii Europejskiej 2. Upoważnione akredytowane jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym - zasady uzyskiwania upoważnienia 3-4. Wymagania akredytacyjne wobec jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym - droga do uzyskania akredytacji 5-6. Elementy składowe systemu certyfikacji - wymagania Normy PN-EN 45011:2000 oraz dokumentów Polskiego Centrum Akredytacji w odniesieniu do jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym 7-8. Funkcjonowanie systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym: organizacja jednostki certyfikującej, wymagania certyfikacyjne, wnioskowanie o certyfikację, przegląd wniosku 9-10. Funkcjonowanie systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym: przygotowanie oceny, wybór personelu, plan ramowy kontroli, dokumentacja techniczna 11-12. Funkcjonowanie systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym: kontrola na miejscu - szczegółowy plan kontroli, lista pytań kontrolnych, identyfikacja niezgodności 13-14. Funkcjonowanie systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym: ocena pokontrolna, decyzja certyfikacyjna, certyfikat zgodności, 15. Funkcjonowanie systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym: nadzór nad certyfikatem, znakowanie Ćwiczenia audytoryjne 15 godzin: 1-2. Upoważnione jednostki certyfikujące w Polsce - stan aktualny, zakres akredytacji, zakres upoważnienia; notyfikacja, zapoznanie obowiązującymi dokumentami kryterialnymi funkcjonującymi w obszarze rolnictwa ekologicznego 3-4. Zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym i wnioskowanie o certyfikację - wymagane dokumenty (wymagania stawiane wnioskodawcy). Praca w zespołach 3-osobowych: wypełnianie podstawowych dokumentów obowiązujących wnioskodawcę ubiegającego się o certyfikat (studium przypadku) 5-6. Przygotowanie oceny (kontroli) w jednostce certyfikującej (identyfikacja obszarów ryzyka, wybór personelu, przygotowanie planu kontroli); praca w zespołach 3-osobowych - opracowanie dla studium przypadku 7-8. Przygotowanie oceny (kontroli gospodarstwa); opracowanie szczegółowego planu kontroli, opracowanie listy pytań kontrolnych; identyfikacja niezgodności w ocenianych obszarach; praca w zespołach 3-osobowych - opracowanie dla studium przypadku 9-10. Kontrola gospodarstwa: dokumentowanie wyników kontroli - protokół z kontroli, dokumenty towarzyszące; kontrola produkcji roślinnej i utrzymania zwierząt; opracowanie w zespołach 3-osobowych - opracowanie dla studium przypadku 11-12. Minimalne wymagania kontrolne dla obszarów pozyskiwanie z natury, pszczelarstwo, przetwórstwo oraz identyfikacja potencjalnych obszarów ryzyka 13-14. Ocena dokumentacji pokontrolnej, decyzja certyfikacyjna, certyfikat zgodności, plan działań w nadzorze nad certyfikatem; opracowanie w zespołach 3-osobowych - opracowanie dla studium przypadku 15. Znakowanie produktów rolnictwa ekologicznego |
Literatura: |
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (z późn. zm.) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (z późn. zm.) Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym D. U. nr 116, poz. 975 Program akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie rolnictwa ekologicznego DAC-13. Wyd. 6 z dn. 6.01.2010 r. PCA Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada znajomość założeń i podstaw prawnych systemu certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej - posiada wiedzę na temat systemu nadzoru nad certyfikowana produkcja ekologiczną oraz rola poszczególnych elementów tego nadzoru - posiada wiedzę o elementach składających się na proces kontroli i certyfikacji oraz wymaganiach wobec wnioskodawców o certyfikację i podmiotów certyfikujących Umiejętności - potrafi korzystać z dokumentów normatywnych obowiązujących w obszarze rolnictwa ekologicznego - potrafi wskazać i zastosować w praktyce podstawowe elementy procesu certyfikacji (sporządzenie wniosku o certyfikację, przygotowanie oceny, realizacja kontroli, identyfikacja obszarów ryzyka, decyzja certyfikacyjna) Kompetencje społeczne: Student - posiada świadomość istotności funkcjonowania systemu certyfikacji w obszarze rolnictwa ekologicznego - posiada świadomość aktualizacji wiedzy w zakresie funkcjonowania systemu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń projektowych: - na podstawie ocen formujących z poszczególnych zadań zespołowych; ocena końcowa jest średnią z ocen formujących (oceniana jest znajomość opracowywanych zagadnień, kompletność i merytoryczna poprawność opracowań zespołowych) Zaliczenie wykładów - zaliczenie na ocenę w formie pisemnej: pytania problemowe i definicje obejmujące zagadnienia poruszane podczas wykładów i ćwiczeń audytoryjnych |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.