Rolnictwo i obszary wiejskie UE
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9Z5.A225.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnictwo i obszary wiejskie UE |
Jednostka: | Zakład Rolnictwa Światowego i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje przedstawienie i analizę warunków rozwoju obszarów wiejskich w Unii Europejskiej, a więc zarówno rolnictwa jak i przedsiębiorstw sektora rolno spożywczego oraz przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Przedstawiane są problemy, doświadczenia, przykłady z poszczególnych państw jak i nowych członków, czyli oraz Rumunii i Bułgarii. Szczególna uwaga poświęcana jest potrzebie znajomości zasad funkcjonowania agrobiznesu w warunkach wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej oraz rosnącej roli pozarolniczych źródeł dochodów mieszkańców obszarów wiejskich. Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy o obszarach wiejskich UE. Szczególna uwaga poświęcana jest Strategii Lizbońskiej i jej konsekwencji dla WPR; priorytetom UE wg raportu M. Boel, zmianom struktury budżetu UE, wadom realizacji WPR wskazanym w raporcie i Oxfam, a także rosnącej roli pozarolniczych źródeł dochodu oraz źródłom informacji o obszarach wiejskich. |
Pełny opis: |
Plan wykładów: 1. UE państwa członkowskie, struktura zatrudnienia, udział rolnictwa w PKB. 2. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej: przyczyny wprowadzenie, cele, zasady; gospodarstwa UE struktura, proces polaryzacji. 3. Problemy i priorytety rozwoju obszarów wiejskich UE - Raport M. Boel. 4. Źródła informacji o agrobiznesie i problemach rozwoju obszarów wiejskich UE. 5. Wspólna Polityka Rolna w budżecie UE ewolucja w latach 2004 - 2008. 6. Raport Oxfam i jego konsekwencje. 7. Kwotowanie produkcji rolniczej. 8. Charakterystyka wybranych rynków rolnych UE. 9. Alkohole państw UE: od absyntu do whisky; wódka, wina owocowe. 10. Charakterystyka wybranych nowych państw członkowskich UE: Rumunia, Bułgaria. 11. Pozarolnicze źródła dochodów mieszkańców wsi w UE. 12. Pozarolnicze źródła dochodów mieszkańców wsi w UE. 13. Produkty regionalne i tradycyjne w UE. 14. Związki i organizacje rolnicze w UE, reprezentowanie polskich organizacji w COPA-COGECA, Spółdzielnie rolnicze w UE. 15. Strategia Lizbońska agrobiznes a nakłady na badania i rozwój. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Literatura przedmiotu musi być aktualna, stąd więc zalecane są wydawnictwa drukowane i internetowe: UKIE. EUROSTAT, FAPA, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego, Literatura pomocnicza: Rzeczpospolita; str.: Ekonomia. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.