Analiza i planowanie w gospodarstwie rolnym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9Z5.A191.SI.RROAE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza i planowanie w gospodarstwie rolnym |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami i zasadami sporządzania analizy gospodarstw i planów gospodarczych. Podczas wykładów studenci zdobędą teoretyczne podstawy, zaś ćwiczenia poświęcone będą nabyciu praktycznych umiejętności w obliczaniu i interpretacji wskaźników analizy i sporządzaniu biznes planu. Podstawy teoretyczne w powiązaniu z praktyczną realizacją i rozwiązywaniem problemów organizacyjnych i finansowych dla gospodarstwa rolnego powinny przyczynić się do nabycia umiejętności niezbędnych do wypełniania wniosków kredytowych czy wniosków o pomoc z funduszy Unii Europejskiej dla gospodarstw rolniczych. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Środowisko przyrodnicze i ekonomiczne - siły integrujące i różnicujące organizację gospodarstw 2. Metody i rodzaje analizy gospodarstw - wskaźniki, źródła danych 3. Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej 4. Organizacja i ekonomika produkcji zwierzęcej 5. Środki produkcji i ich rola w organizacji gospodarstw - siła robocza, trwałe i obrotowe środki produkcji 6. Metodyka analizy w gospodarstwie prowadzącym rachunkowość 7. Bilans majątkowy - pionowa i pozioma analiza bilansu majątkowego 8. Planowanie - podstawowe pojęcia i zasady planowania 9. Rachunek ekonomiczny jako podstawa planowania 10. Metody planowania w gospodarstwie rolniczym 11. Fazy planowania - zasady konstrukcji biznes planów 12. Planowanie i ocena inwestycji 13. Plan finansowy 14. Racjonalizacja organizacji- profil produkcyjny, typy gospodarstw 15. Podsumowanie całości wykładów - przygotowanie do egzaminu Ćwiczenia 1. Ocena środowiska przyrodniczego i ekonomicznego gospodarstwa - jakość gleb, waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej 2. Pojęcia używane w ekonomicznej i organizacyjnej ocenie procesów produkcji w w gospodarstwie, wzajemne związki 3. Ocena produkcji roślinnej - plon przeliczeniowy, trendy plonów 4. Powiązanie produkcji roślinnej i zwierzęcej - podział powierzchni paszowej 5. Ocena organizacji produkcji zwierzęcej, obrót stada 6. Ocena poziomu zatrudnienia i wyposażenia technicznego 7. Zaliczenie pisemne dotychczasowej partii materiału. Założenia do biznesplanu 8. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 9. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 10. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 11. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 12. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 13. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 14. Praktyczne wykonywanie biznesplanu 15. Zaliczenie przedmiotu |
Literatura: |
B. Klepacki, Ekonomika i organizacja gospodarstw rolnych.Warszawa 2001 R. Manteuffel,Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego,PWRiL Warszawa 1979 Z. Kierul, Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych, PWRiL,Warszawa 1986 K.Opolski, K. Waśniewski - Biznes plan. Jak go budować ?, CeDeWu Sp. z o.o. - Warszawa 2007 Z. Pawlak, Biznesplan, zastosowania i przykłady, Poltext, Warszawa 2006. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.