Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Spółdzielczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9SPO.3A.NL.RZAXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Spółdzielczość
Jednostka: Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rozwojem ruchu spółdzielczego, zasadami funkcjonowania różnych typów spółdzielni wiejskich oraz roli i miejscu spółdzielczości w gospodarce narodowej Polski i UE. Spółdzielnia jest zarówno przedsiębiorstwem jak i organizacją społeczną. Główną problematyką merytoryczną będzie więc wykazanie specyfiki działalności spółdzielni i jej roli w zakresie spełniania celów gospodarczych i społecznych.

Pełny opis:

Spółdzielczość Polski po zmianie systemu społeczno-gospodarczego w naszym kraju przeszła restrukturyzację w różnych ich aspektach funkcjonowania. Uwaga słuchaczy zostanie skierowana na funkcjonowanie spółdzielni w warunkach gospodarki rynkowej, na problemy zakładania spółdzielni, prawo spółdzielcze, statut, zarządzanie spółdzielnią, oraz na miejsce i rolę spółdzielni w krajach UE. Podczas wykładów poruszane będą następujące zagadnienia;

1. Istota spółdzielczości - klasyfikacja spółdzielni - 1 godz.

2. Zasady spółdzielcze i ich ewolucja - 1 godz.

3. Prawo spółdzielcze, a w tym: tryb zakładania spółdzielni, prawa i obowiązki członków - 1 godz.

4. Organy spółdzielcze i ich kompetencje - 1 godz.

5. Zasady gospodarowania - podstawowe fundusze, ich tworzenie i przeznaczenie - 1 godz.

6. Lustracja, łączenie i podział spółdzielni - 1 godz.

7.Upadłość i likwidacja - zasady przeznaczenia majątku, regulowanie zobowiązań - 1 godz.

8. Międzynarodowy ruch spółdzielczy - 1 godz.

9. Spółdzielczość rolnicza w Europie - 1 godz.

10. Podstawowe zapisy statutu spółdzielni europejskiej - 1 godz.

11. Nowe formy spółdzielczości - spółdzielnia socjalna - 1 godz.

12. Spółdzielcze grupy producenckie - 1 godz.

13. Kondycja współczesnej spółdzielczości i perspektywy rozwoju - 1 godz.

14. Możliwości pozyskania funduszy publicznych przez spółdzielczość. 1- godz.

15. Zaliczenie przedmiotu

Ćwiczenia. Podczas ćwiczeń studenci w małych grupach (8 -10) tworzą przedsiębiorstwo spółdzielcze, formułują zapisy statutowe i regulaminowe, organizują i prowadzą walne zgromadzenie członków spółdzielni - przygotowują plan zebrania i sposób jego prowadzenia. Obliczają wsparcie finansowe dla grup producenckich, oraz rozwiązują zadania z zakresu rachunku ekonomicznego w spółdzielniach.

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: -

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8

Literatura:

B. Brzozowski, "Spółdzielczość wiejska" 2003, Skrypty AR w Krakowie

W. Boguta, J. Ejsmont, R. Kamiński, "Spółdzielczość wiejska" WSiP s.a. Warszawa

B. Brzozowski, 2008, Podstawy gospodarki spółdzielczej,UR w Krakowie

Efekty uczenia się:

Wiedza;

- studenci uzyskują wiedzę z zakresu rozwoju ruchu spółdzielczego, zasad funkcjonowania różnych typów spółdzielni oraz rolą i miejscu spółdzielczości w gospodarce narodowej,

Umiejętności;

- studenci potrafią założyć firmę, opracować jej statut i regulaminy funkcjonowania organów spółdzielczych,

Kompetencje społeczne;

- potrafią pracować zespołowo w małych grupach w celu wykonania określonego zadania,

- potrafią zabierać głos w dyskusji i bronić swoich racji.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne z materiału wykładowego.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pracy na ćwiczeniach w trakcie semestru, w tym;

- opracowania przykładowego statutu spółdzielni,

- zaangażowanie w dyskusję nad zapisami statutu,

Ponadto zaliczenie pisemne z zakresu obliczania wsparcia dla grup producenckich i rachunku ekonomicznego w spółdzielniach.

Ocena końcowa; Średnia ocen z powyższych ocen formujących.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)