Rachunkowość komputerowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9L6.RAK.NL.RZEKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość komputerowa |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Poznanie i rozpoczecie pracy z systemem COMARCH OPT!MA . Nabycie umiejetnosci ustawienia parametrów systemu, obsługi wybranych funkcji w podstawowych modułach takich jak: Kasa/Bank, Ksiega Handlowa. |
Pełny opis: |
Tresc cwiczen: 1. Założenia nowej bazy danych i konfiguracja parametrów firmy. 2 godz. 2. Wprowadzenie listy banków, kategorii i kontrahentów firmy. Import pozostałych danych z bazy demonstracyjnej. 2 godz. 3. Moduł Kasa/Bank. Konfiguracja modułu. Zakładanie rejestrów kasowo/bankowych, otwieranie raportów, planowanie płatnosci w preliminarzu płatnosci. 2 godz. 4. Zapisy kasowo/bankowe – rozliczenie zapisu z planowana płatnoscia, wykorzystanie funkcji podziel,kompensata zapisów kasowych. 2 godz. 5. Moduł Ksiega Handlowa . Generowanie planu kont. Wprowadzenie danych do bilansu otwarcia. 2 godz. 6. Bezposrednie zapisy ksiegowe do Dzienników. Wprowadzenie zapisów do rejestrów VAT i do ewidencji dodatkowej. 2 godz. 7. Schematy ksiegowe – stworzenie przykładowych automatycznych wzorców ksiegowan, przeksiegowanie wprowadzonych faktur. 2 godz. 8. Zaliczenie. 1 godz. Statystyka przedmiotu 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiazkowy Godziny: ; ECTS: 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 75 ; ECTS: - 3 3. Łaczna liczba godzin oraz punktów ECTS, która student uzyskuje poprzez bezposredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, cwiczenia, seminaria....) Godziny: 15; ECTS:0.6 4. Łaczna liczba godzin oraz punktów ECTS, która student uzyskuje na zajeciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: ; 15 ;ECTS: -0.6 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzacego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadan programowych przedmiotu. Godziny: 60; ECTS:2.4 |
Literatura: |
Instrukcja do cwiczen: System COMARCH OPT!MA . COMARCH Systemy informatyczne. |
Efekty uczenia się: |
wiedza: - student potrafi objasnic strukture systemu COMARCH OPT!MA, wymienic jego moduły i opisac ich funkcje. Umiejetnosci: - student obsługuje system w zakresie modułu Kasa/Bank, Ksiega Handlowa, - student potrafi założyc własna baze danych (firme) i skonfigurowac jej parametry, - zakłada rejestry kasowe, bankowe, wprowadza do nich dokumenty i je rozlicza, - okresla konta syntetyczne i analityczne na które wprowadza zapisy ksiegowe, - tworzy schematy ksiegowe – wzorce ksiegowan oraz przeksiegowuje wprowadzone dokumenty Kompetencje społeczne: - student posiada swiadomosc szerokiego zakresu wykorzystania systemów informatycznych w prowadzeniu działalnosci gospodarczej i zarzadzaniu firma, - znajomosc obsługi systemu mo¿e wykorzystac w pracy zawodowej z uwagi na jego powszechne stosowanie w ró¿nego rodzaju przedsiebiorstwach, uzupełniajac samodzielnie umiejetnosc obsługi modułów dodatkowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujace: oceny za wykonanie zadan w poszczególnych modułach a) Kasa/Bank, b) Ksiega Handlowa, Ocena koncowa: srednia ocen formujacych uzyskanych na zajeciach. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jesli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej ni? 50% obowiazujacych efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jesli w zakresie ka?dej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiazujacych efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie sredniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (srednio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjeto dla ocen dobrej (4,0 - srednio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - srednio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - srednio >90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.