Agroturystyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9L2.AGT.NL.REKXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Agroturystyka |
Jednostka: | Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiadomości z zakresu turystyki, w tym turystyki wiejskiej i agroturystyki obejmują: motywacje podjęcia działalności agroturystycznej, warunki, organizacje i zasady prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego, określenie sylwetki osób prowadzących działalność agroturystyczną, niezbędne umiejętności. Charakterystyka Wiejskiej Bazy Noclegowej, podstawowe wymogi organizacyjne, prawne, podatkowe, ubezpieczeniowe, ekonomika prowadzenia działalności agroturystycznej. Znaczenie turystyki w rozwoju lokalnym i regionalnym, działalność i współpraca stowarzyszeń agroturystycznych z rożnymi instytucjami. Agroturystyka w innych krajach. |
Pełny opis: |
WYKŁADY 1. Podstawowe informacje o turystyce w Polsce i na świecie. Podstawowe terminy, kategoria i pojęcia 2.Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje turystyki współczesnej. Analiza SWOT turystki w Polsce i Małopolsce 3. Analiza SWOT gospodarstwa chcącego pogując działalność agroturystyczna 5. Potrzeby i motywacje turystów. Cechy osobowościowe kwaterodawcy - umiejętności interpersonalne i operacyjne 5. Specyfika Wiejskiej Bazy Noclegowej. Kategoryzacja WBN 6. Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, podatki, ubezpieczenia 7.Stowarzyszenia agroturystyczne - cele, zadania. Agroturystyka a organizacje i instytucje 8. Koszty, ceny, efekty w agroturystyce. Źródła finansowanie inwestycji 9. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej 10. Planowanie działalności agroturystycznej - budowa plany biznesu ĆWICZENIA 1. Czy mogę rozpocząć działalność agroturystyczną? - sylwetka, SWOT gospodarstwa 2. Umiejętności praktyczne - planowanie działalności . 3. Umiejętności operacyjne 4. Umiejętności interpersonalne . 5. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestowanie w działalność agroturystyczną |
Literatura: |
1 Agroturystyka, red. U. Świetlikowska, FAPA, Warszawa 2000 2. SznajderM. i Przezbórska L. - Agroturystyka, PWE, Warszawa 2006, 3. Agroturystyka i usługi towarzyszące, red. Musiał W., Kania J., Leśniak L., MSDR, Kraków, 2005, 4. Drzewiecki M. - Podstawy agroturystyki, Oficyna Wyd. Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp z oo, Bydgoszcz 2002, 5. Dębniewska, M., Tkaczuk M., Agroturystyka - koszty, ceny, efekty. Wyd. poltext, Warszawa 1997 6. Sikora J. -Organizacja ruchu turystycznego na wsi, Wyd. WIiP, Warszawa 1999 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: student posiada podstawową wiedzę teoretyczną z zakresu turystyki, szerszą wiedzę z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki, regulacji prawnych i podstaw ekonomicznych tej formy działalności. Umiejętności: - umie przeprowadzić analizę SWOT gospodarstwa chcącego podjąć się prowadzenia działalności agroturystycznej i gospodarstwa prowadzącego działalność agroturystyczną, które zamierza podjąć się specjalizacji usług agroturystycznych - potrafi przygotować dla gospodarstwa rolnego plan biznesu działalności agroturystycznej, uwzględniając różne możliwości finansowania dostosowania gospodarstwa rolnego do działalności ekonomicznej Kompetencje społeczne: docenia potrzebę stałego poszerzania wiedzy w zakresie prowadzenie działalności agroturystycznej, posiada umiejętność myślenia twórczego i krytycznego, otwartego zarówno na samodzielne, jak i grupowe rozwiązywanie problemów |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące (ćwiczenia): 1.oceny za indywidualne (np analiza SWOT gospodarstwa) i zespołowe (grupy 2-3 osobowe) przygotowania modelowego planu biznesu dla gospodarstwa agroturystycznego, 2. zaliczenie pisemne (ostatnie zajęcia) Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%) Podobny sposób obliczenia ocen jak przedstawiony przy ocenie 3,5 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) oraz bardzo dobrej (5,0 - średnio > 90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.