Zarządzanie turystyką wiejską
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.ZTW.SL.RZAXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie turystyką wiejską |
Jednostka: | Katedra Statystyki i Polityki Społecznej |
Grupy: |
Zarządzanie, 6 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW/Zarządzanie/ ECTS =1/ semestr 6 Profil: ogólnoakademicki/ Forma i poziom: SL Status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest przedstawienie istoty usług turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki, a także ich cech oraz różnych kryteriów podziału turystyki na obszarach wiejskich. Materiał obejmuje również kwestie związane z zarządzaniem i marketingiem w turystyce wiejskiej i agroturystyce oraz z wiejską infrastrukturą turystyczno-rekreacyjna. |
Pełny opis: |
Część ćwiczeniowa przedmiotu "Zarządzanie turystyką wiejską" obejmuje następującą tematykę: 1. Zarządzanie agroturystyką 2. Rola otoczenia instytucjonalnego w rozwoju agroturystyki 3. Marketing i działalność promocyjna w agroturystyce 4. Kształtowanie produktu w turystyce wiejskiej i agroturystyce 5. Kształtowanie cen i formy dystrybucji usług agroturystycznych 6. Formy turystyki kwalifikowanej na obszarach wiejskich 7. Ekoturystyka – formy i znaczenie jej rozwoju 8. Ekoagroturystyka – rolnictwo ekologiczne w usługach agroturystycznych 9. Turystyka w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich 10. Kształtowanie popytu w turystyce wiejskiej i agroturystyce 11. Wiejska infrastruktura turystyczna 12. Rekreacja i jej formy na obszarach wiejskich 13. Wykorzystanie zwierząt w agroturystyce 14. Wsparcie środkami UE rozwoju turystyki na obszarach wiejskich 15. Rola władz lokalnych w rozwoju turystyki wiejskiej i agroturystyki Wykłady: 1. Zarządzanie turystyką – 1 godz. 2. Historia rozwoju turystyki na obszarów wiejskich w Polsce - 2 godz. 3. Formy turystyki wiejskiej - 2 godz. 4. Wiejska baza noclegowa - 2 godz. 5. Istota i formy strategii rozwoju turystyki na obszarach wiejskich - 2 godz. 6. Zarządzanie dziedzictwem historyczno – kulturowym na obszarach wiejskich - 2 godz. 7. Walory przyrodnicze polskiej wsi – Parki Narodowe i Parki - 2 godz. 8. Zarządzanie PROW 2007 – 2013 w aspekcie rozwoju turystyki wiejskiej i agroturystyki - 2 godz. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: 33 godziny, w tym: Wykłady - 15 godzin Ćwiczenia - 15 godzin Konsultacje - 2 godziny Udział w egzaminie końcowym - 1 godzina 33 godz. : 30 = 1,1 (czyli 1 pkt ECTS) |
Literatura: |
1) Kornak A. S., Rapacz A., Zarządzanie turystyką i jej podmiotami w miejscowości i regionie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Landego we Wrocławiu, Wrocław 2001. 2) Michałowski K., Ziółkowski R., Zarządzanie turystyką, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok 2002. 3) Kmita – Dziasek E. (red.), Prawno-finansowe uwarunkowania prowadzenia usług turystycznych na polskiej wsi po akcesji do UE, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie, Kraków 2005 4) Sikora J., Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 1999. 5) Zaręba D., Ekoturystyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada ogólną wiedzę nt. istoty i zasad zarządzania usługami turystycznymi na obszarach wiejskich, w tym agroturystyką, - student poznaje rolę marketingu w zarządzaniu usługami agroturystycznymi; - student zapoznaje się z istotą promocji usług turystyki wiejskiej oraz agroturystyki przez różne podmioty i instytucje. Umiejętności: - w oparciu o zdobytą wiedzę student potrafi definiować pojęcia i zagadnienia dotyczące istoty i zasad zarządzania usługami turystycznymi na wsi, - student potrafi określić wpływ różnych form działalności marketingowej na rozwój i zarządzanie usługami turystycznymi na obszarach wiejskich, - student potrafi wyspecyfikować czynniki wpływające na podwyższanie konkurencyjności regionów wiejskich w ramach efektywnego zarządzania usługami turystycznymi. Kompetencje społeczne: - student dostrzega znaczenie różnych czynników w celu promowania turystyki wiejskiej, opartego na rozwoju i efektywnym zarządzaniu usługami turystycznymi na wsi, - efektem nauczania jest świadomość studenta dotycząca potrzeby wspierania rozwoju usług turystycznych na wsi i agroturystycznych jako czynnika wspomagającego społeczno-ekonomiczny rozwój terenów wiejskich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu jest w formie pisemnej, składającej się z 3 pytań z części ćwiczeniowej oraz wykładowej. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w następujący sposób: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%) 4. Podobny sposób obliczenia ocen jak przedstawiony przy ocenie 3,5 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) oraz bardzo dobrej (5,0 - średnio > 90%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
CWA
CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Arkadiusz Niedziółka, Michał Niewiadomski | |
Prowadzący grup: | Michał Niewiadomski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.