Zarządzanie produkcją
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.ZPR.SL.RZAXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie produkcją |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Zarządzanie, 6 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z procesem produkcyjnym, strukturami produkcyjnymi jednostek wytwórczych, organizacją produkcji, cyklem produkcyjnym. Zapoznanie studentów w procesem planowania produkcji, przygotowania produkcji, oceną jakości produkcji. Omówienie przypadków gospodarstw wspomagających podstawową działalność produkcyjną. Koszty w procesie podejmowania decyzji produkcyjnych. Ocena produktywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Proces produkcyjny 2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych 3. Organizacja produkcji 4. Cykl produkcyjny 5. Planowanie produkcji 6. Przygotowanie produkcji 7. Jakość produkcji 8. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną 9. Koszty w procesie podejmowania decyzji produkcyjnych 10. Ocena produktywności Zajęcia organizacyjne (1 h) Cena a wielkość sprzedaży (1 h) Analiza sprawozdań dot. wyników produkcji (1 h) Zmiana opłat za sprzedawane usługi (1 h) Parametr czas w firmie (1 h) Wydajność i pracochłonność (1 h) Wpływ systemu naliczania opłat na ponoszone koszty. Wpływ jakości produktów na wielkość przychodów i kosztów. Wpływ przyjętej wersji opracowania przygotowania technologicznego na koszty całkowite produkcji (2 h) Wpływ przyjętej wersji opracowania przygotowania technologicznego na koszty całkowite produkcji c.d. Podnoszenie poziomu jakości, a zyski przedsiębiorstwa (2 h) Wpływ systemy wynagrodzeń na efekty produkcji (1 h) Bilans przepływu materiałów przez komórkę organizacyjną (1 h) Opłacalność produkcji przy wykorzystaniu starej i nowej technologii. Opłacalność uruchomienia nowej działalności (1 h) Transport w przedsiębiorstwie (1 h) Zaliczenie zajęć, wystawienie ocen. |
Literatura: |
Podstawowa: Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją. Wyd. Wolters Kluwer Posla Sp. z o.o., Warszawa 2011. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie. Wyd. CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa 2012. Dębski S., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. WSziP, W-wa 2002 r. cz.I i II; Bednarski i inni, Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa. Wyd. AE, Wrocław 1998 r.Durlik I. Uzupełniająca: Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych. Planet Agencja Wydawnicza, Wydanie S, W-wa, 2000 Kowal E.; Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii. PWN, W-wa, Poznań, 2002 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student zna podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania produkcją, - zna podstawowe elementy materialnego środowiska pracy z uwzględnieniem specyfiki produkcji w rolnictwie, - student zna pojęcie i rodzaje norm. Umiejętności: - potrafi określić na czym polega specyfika zarządzania produkcją w produkcji rolniczej, - potrafi obliczać i interpretować podstawowe wielkości charakteryzujące proces zarządzania produkcją. Kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy w zakresie zarządzania produkcją, - organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania, - wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące (ćwiczenia): 1. Zaliczenie ćwiczeń następuje w oparciu o wyniki ogólnej oceny aktywności na zajęciach. 2. Oceny za indywidualne rozwiązanie zadań na poszczególnych zajęciach Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady: Metody oceniania: egzamin - forma pisemna, test wyboru. Kryteria oceniania: liczba punktów uzyskanych z egzaminu pisemnego. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady – 15 godz. - ćwiczenia – 15 godz. - egzamin końcowy – 1 godz. - konsultacje – 4 godz. Razem godz.: 35 godz. : 25 =1,4 (czyli 1 pkt ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń - 5 godz. - przestudiowanie podręczników do danego przedmiotu – 6 godz. - wykonanie zadań domowych – 5 godz. - dokończenie rozpoczętych na zajęciach zadań – 5 godz. - przygotowanie się do kolokwium – 9 godz. - przygotowanie do egzaminu – 10 godz. Razem godz. praktyczne: 40 godz. : 25 = 1,6 (czyli 2 pkt ECTS) OGÓŁEM: 3 pkt ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
CWA
CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czekaj | |
Prowadzący grup: | Marta Czekaj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.