Zarządzanie produkcją
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.ZPR.NL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie produkcją |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Zarządzanie, 6 sem, niestacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Proces produkcyjny. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych. Organizacja produkcji. Cykl produkcyjny. Planowanie produkcji. Przygotowanie produkcji. Jakość produkcji. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną. Koszty w procesie podejmowania decyzji produkcyjnych. Ocena produktywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Proces produkcyjny 2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych 3. Organizacja produkcji 4. Cykl produkcyjny 5. Planowanie produkcji 6. Przygotowanie produkcji 7. Jakość produkcji 8. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną 9. Koszty w procesie podejmowania decyzji produkcyjnych 10. Ocena produktywności Ćwiczenia: Zajęcia organizacyjne Cena a wielkość sprzedaży Analiza sprawozdań dot. wyników produkcji Wydajność i pracochłonność Wpływ przyjętej wersji opracowania przygotowania technologicznego na koszty całkowite produkcji c.d. Podnoszenie poziomu jakości, a zyski przedsiębiorstwa Bilans przepływu materiałów przez komórkę organizacyjną Opłacalność produkcji przy wykorzystaniu starej i nowej technologii. Opłacalność uruchomienia nowej działalności Transport w przedsiębiorstwie Zaliczenie zajęć, wystawienie ocen. |
Literatura: |
Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją. Wyd. Wolters Kluwer Posla Sp. z o.o., Warszawa 2011. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie. Wyd. CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa 2012. Dębski S., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. WSziP, W-wa 2002 r. cz.I i II; Bednarski i inni, Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa. Wyd. AE, Wrocław 1998 r.Durlik I.; Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych. Planet Agencja Wydawnicza, Wydanie S, W-wa, 2000 Kowal E.; Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii. PWN, W-wa, Poznań, 2002 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student zna podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania produkcją, - zna podstawowe elementy materialnego środowiska pracy z uwzględnieniem specyfiki produkcji w rolnictwie, - student zna pojęcie i rodzaje norm. Umiejętności: - potrafi określić na czym polega specyfika zarządzania produkcją w produkcji rolniczej, - potrafi obliczać i interpretować podstawowe wielkości charakteryzujące proces zarządzania produkcją. Kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy w zakresie zarządzania produkcją, - wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność, - organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące (ćwiczenia): 1. Zaliczenie ćwiczeń następuje w oparciu o wyniki ogólnej oceny aktywności na zajęciach. Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady: Metody oceniania: egzamin - forma pisemna, test wyboru. Kryteria oceniania: liczba punktów uzyskanych z egzaminu pisemnego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czekaj | |
Prowadzący grup: | Marta Czekaj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.