Seminarium
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.SI.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: |
Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agrobiologia Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroturystyka |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium (łac.) - metoda nauczania polegająca na nauczaniu z aktywnym udziałem studentów, samodzielnym opracowniu przez nich zagadnień, ich prezentacji i dyskusji. Seminarium jest jedną z podstawowych metod nauczania w szkolnictwie wyższym i jest uważane za trudną metodę nauczania, zarówno dla prowadzącego zajęcia, jak i dla studentów. Seminarium ma na celu zapoznaie się z nową wiedzą, utrwalenie już posiadanej, nauczenie się umiejętności argumentowania w dyskusji, uzasadniania własnego stanowiska itd. Seminarium służy do przygotowania, częściowo prac dyplomowych,zaś głównie do egzaminu końcowego z zakresu ogólnej uprawy roli i roślin |
Pełny opis: |
Prezentacja problematyki badawczej realizowanej w jednostkach dyplomujących. Studenci zaznajamiają się ze sposobami korzystania z różnych źródeł informacji naukowej. Zasady przygotowania i prezentacji ustnej. Zasady przygotowania pracy dyplomowej, dokumentowanie i archiwizacja pracy w systemie USOS, prawa autorskie. Studenci przygotowują i wygłaszają referaty na wybrane przez nich tematy w zakresie nauk biologicznych, rolniczych, środowiskowych i ekonomicznych zwracając uwagę na prawidłowy sposób prezentacji (plan referatu, spis literatury). Studenci przygotowują komunikaty o ciekawszych pozycjach literatury naukowej. Prezentacja i wybór tematów prac dyplomowych. Prezentacja multimedialna zakresu oraz metodyki prac dyplomowych i dyskusja nad ich problematyką. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 40 -; ECTS: 1,00- 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: ; ECTS: 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 15 ;ECTS: 0,375 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: - 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 25; ECTS: 0,625 |
Literatura: |
Wmagana własna praca studenta w zakresie przeglądu literatury omawianych tematów. Publikacje nie powinny dotyczyć wydawnictw książkowych czy publikacji popularnonaukowych. Omawiana literatura powinna bazować na najnowszych artykułach naukowych różnych wydawnictw. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - ma wiedzę w zakresie prezentowanych obszarów tematycznych Umiejętności: - przygotowuje prezentację na zadany temat - korzysta z komputerowego wspomagania w zakresie zbierania danych, obliczeń oraz prezentacji wyników, - dokonuje krytycznej analizy uzyskanych wyników lub przedstawionych tez w pracach naukowych - wykorzystuje krajową i zagraniczną (zna język obcy i słownictwo fachowe przynajmniej na poziomie biernym) literaturę naukową w opracowaniach własnych - bierze aktywny udział w dyskusji po wygłoszonych referatach, przedstawia i broni swoich poglądów Kompetencje społeczne: - ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za korzystanie z praw autorskich oraz za propagowanie metod produkcji zapewniających bezpieczeństwo żywności i pasz - orgagnizuje lub spełnia wyznaczone funkcje w zespole |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny za: 1) merytoryczne przygotowanie referatu tematycznego indywidualnie i w zespole, 2) sposób prezentacji (wykorzystanie technologii informacyjnej), kontakt ze słuchaczem, 3) aktywny udział w dyskusji, 4) przygotowanie sprawozdania dotyczącego penetracji zasobów literaturowych ściśle związanych z tematem pracy dyplomowej. W końcowej ocenie wagi za poszczególne oceny wyrażone w pkt 1-4 wynoszą: 1-30%, 2-20%, 3-20%, 4-30%. --- 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT SEM
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Kołodziejczyk, Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Marek Kołodziejczyk, Andrzej Oleksy, Joanna Puła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.