Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.PZA.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: |
Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agrobiologia Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroturystyka |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
15.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Praktyka zawodowa powinna trwa co najmniej 8 tygodni i powinna być czynnym uczestnictwem studenta w różnych technologiach produkcji rolniczej. Regulamin praktyk oraz wszystkie niezbędne dokumenty są zamieszczone na stronie internetowej UR, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny/Informacja dla studentów. http://wre.ur.krakow.pl/dziekanat-praktyki-zawodowe.html |
Pełny opis: |
Student w czasie praktyki w zależności od zakładu pracy w ktorym odbywa praktykę powinien - zapoznać się z technologią sortowania, przechowywania i dystrybucją płodów rolnych (logistyka) - uczestniczyć w procesach produkcyjnych polegających na pielęgnacji upraw polowych i szklarniowych, sortowaniu, czyszczeniu płodów rolnych, zbiorze, sadzeniu roślin, likwidacji i zakładaniu nowych plantacji roślin uprawnych, komputerowej obsłudze urządzeń wykorzystywanych w produkcji płodów rolnych. - uczestniczyć w procesie wdrażania i realizowania nowych lub już istniejących upraw, - zapoznać się z zasadami funkcjonowania (strukturą organizacyjną, obiegiem dokumentacji, regulaminami, itp.) oraz obsługą maszyn i linii produkcyjnych będących na wyposażeniu zakładów, - zapoznać się z systemami wspomagającymi zarządzanie produkcją i środkami trwałymi. Harmonogram postępowania studenta - Zapoznanie się z regulaminem praktyk - do 30 stycznia. - Wybór miejsca odbywania praktyki (wypełnienie druku planu praktyki, uzyskanie zgody Pełnomocnika Dziekana ds. praktyk) - do połowy marca. - Praktyka zawodowa od 15 maja do 30 września, w czasie której student wypełnia dzienniczek praktyk w przypadku praktyki krajowej lub sporządza sprawozdanie z praktyki zagranicznej, Po odbyciu praktyki ma uzyskać potwierdzenie odbycia praktyki oraz opinię od osoby odpowiedzialnej za praktykanta w jednostce przyjmującej - - Zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej - do 15 października. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 375; ECTS: 15 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 320; ECTS: 12,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 320; ECTS: 12,8 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 55; ECTS: 2,2 |
Literatura: |
Brak literatury |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - zna podstawowe zasady, metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały stosowane w produkcji roślinnej, Umiejętności: - zapoznaje się z wybranymi gatunkami i odmianami roślin i/lub gatunkami i rasami zwierząt, - rozpoznaje choroby i szkodniki, - porównuje systemy i technologie produkcji rolniczej (roślinnej i zwierzęcej) pod kątem ich ekonomicznej efektywności oraz oddziaływania na środowisko wiejskie i jakość żywności, Kompetencje społeczne: - rozwiązuje podstawowe zadania samodzielnie lub w zespole spełniając wyznaczone funkcje, - wykorzystuje wiedzę i umiejętności w celu realizacji podstawowych zadań, - jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych (przestrzega przepisów BHP), - akceptuje zasady dobrej praktyki rolniczej, - ma świadomość obciążeń środowiskowych wynikających z produkcji roślinnej, - rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 1. Ocena poprawności uzupełnienia dzienniczka praktyki lub wykonania sprawozdania. 2. Ocena ustnej wypowiedzi z zakresu działań podjętych w czasie praktyki. Ocena końcowa: średnia z ocen formujących. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Chowaniak | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Praktyka - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.