Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.6s.PZA.NI.RROAX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: |
Rolnictwo, 6 sem, niestacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 4 / semestr 6 Celem praktyki zawodowej, realizowanej przez studentów, jest pogłębienie wiedzy oraz kształtowanie odpowiednich cech i umiejętności nabytych w trakcie studiów, w warunkach pracy zawodowej poprzez: udział we wszystkich pracach prowadzonych w gospodarstwie zarówno na etapie ich organizowania jak i technicznego wykonania, a także poprzez zapoznanie się z organizacją gospodarstwa, kierunkami i technologiami produkcji, sposobami zapewniającymi osiąganie wysokich plonów o wymaganej jakości, opłacalnością produkcji i decyzjami związanymi ze specyficznymi warunkami gospodarowania, organizacją czasu i warunków pracy oraz oceną jej jakości i wydajności. |
Pełny opis: |
Harmonogram postępowania studenta Zapoznanie się z regulaminem praktyk - do 30 stycznia. Wybór miejsca odbywania praktyki (wypełnienie druku planu praktyki, uzyskanie zgody Pełnomocnika Dziekana ds. praktyk) - do połowy marca. Praktyka zawodowa - wypełnić dzienniczek praktyk w przypadku praktyki krajowej lub sporządzić sprawozdanie z praktyki zagranicznej, uzyskać potwierdzenie odbycia praktyki oraz opinię od osoby odpowiedzialnej za praktykanta w jednostce przyjmującej - 15 maja do 25 września. Zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej - do 25 września. Regulamin praktyk oraz wszystkie niezbędne dokumenty są zamieszczone na stronie internetowej UR, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny/Informacja dla studentów. http://wre.ur.krakow.pl/dziekanat-praktyki-zawodowe.html Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 125; ECTS: 4 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 80; ECTS: 2,4 3. Liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 80; ECTS: 2,4 4. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 45; ECTS: 1,6 |
Literatura: |
Brak literatury |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - zna podstawowe zasady, metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały stosowane w produkcji roślinnej, Umiejętności: - zapoznaje się z wybranymi gatunkami i odmianami roślin i/lub gatunkami i rasami zwierząt, - rozpoznaje choroby i szkodniki, - porównuje systemy i technologie produkcji rolniczej (roślinnej i zwierzęcej) pod kątem ich ekonomicznej efektywności oraz oddziaływania na środowisko wiejskie i jakość żywności, Kompetencje społeczne: - rozwiązuje podstawowe zadania samodzielnie lub w zespole spełniając wyznaczone funkcje, - wykorzystuje wiedzę i umiejętności w celu realizacji podstawowych zadań, - jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych (przestrzega przepisów BHP), - akceptuje zasady dobrej praktyki rolniczej, - ma świadomość obciążeń środowiskowych wynikających z produkcji roślinnej, - rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu. |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena poprawności uzupełnienia dzienniczka praktyki lub wykonania sprawozdania. 2. Ocena ustnej wypowiedzi z zakresu działań podjętych w czasie praktyki. Ocena końcowa: średnia z ocen. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Chowaniak | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Praktyka - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.