Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.WPZ.NI.ROSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Ochrona środowiska, 5 sem, niestacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi problemami oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko. Omówione zostaną źródła i rodzaje zanieczyszczeń, zagrożenia produkcji zwierzęcej na środowisko, sposoby zagospodarowania odpadów pochodzenia zwierzęcego, sposoby ograniczania ujemnych skutków intensynej produkcji zwierzęcej dla środowiska, uregulowania prawne z tymi zagadnieniami związane. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1.2 Znaczenie gospodarcze chowu zwierząt - 2h. 3,4 Typy użytkowe zwierząt gospodarskich - 2h. 5,6 Oddziaływanie produkcji zwierzęcej na środowisko przyrodnicze - 2h. 7,8 Choroby odzwierzęce, profilaktyka - 2h. 9,10 Odchody zwierzęce i sposoby ich zagospodarowania - 2 godz. 11,12 Metody ograniczania ujemnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko - 2h Tematyka ćwiczeń: 1-6 Systemy utrzymania zwierząt i ich związek z zagrożeniami dla środowiska - 6h. 7-8 obrót stada zwierząt - 2h. 9,10 Potrzeby pokarmowe zwierząt, planowanie bazy paszowej - 2h. 11,12 Produkcja odchodów zwierzęcych, magazynowanie i wykorzystanie - 2h Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 125; ECTS: 5 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 24; ECTS: 0,96 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 12; ECTS: 0,48 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 65; ECTS: 2,6 |
Literatura: |
Kuczek J.P. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska. Wyd. Akademii Techniczno-Rolniczej, Bydgoszcz, 1999. Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 Zootechnika, tom I,II i III PWRiL Warszawa, wyd. V, 1985 Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska i przepisów UE. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 2001 Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, s. Zootechnika, z.14, 1974 Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 1999. Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska i przepisów UE. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 2000 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe informacje związane z produkcją zwierzęcą. Rozróżniać pozytywne i negatywne skutki produkcji zwierzęcej oraz oddziaływanie jej na środowisko. Student potrafi wybrać skuteczne metody i sposoby postępowania w celu uzyskania pozytywnego wpływu lub przeciwdziałania niepożądanym zjawiskom mogącym wystąpić w chowie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umiejętności - student umie zaprojektować bazę paszową dla stada zwierząt, oszacować wielkość produkowanych odchodów zwierzęcych, zaplanować wielkość niezbędnych magazynów/zbiorników na odchody oraz sposób ich wykorzystania w gospodarstwie. Kompetencje społeczne - ma świadomość znaczenia produkcji zwierzęcej dla człowieka i środowiska, dostrzega potrzebę doskonalenia swojej wiedzy z zakresu nowych technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej, ma świadomość ryzyka i skutków oddziaływania przemysłowej produkcji zwierzęcej na środowisko. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami - test Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami audytoryjnymi i laboratoryjnymi – test oraz wykonanie i zaliczenie projektu - 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. - 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 16 godzin
Wykład, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 16 godzin
Wykład, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.