Roślinna produkcja pierwotna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.RPP.SI.RBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Roślinna produkcja pierwotna |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest poznanie rozmiaru rośłinnej produkcji pierwotnej w naturalnych ekosystemach oraz w agroekosystemach, ze sczególnym uwzględnieniem lasów, gruntów ornych i użytków zielonych. Zostaną przedstawione metody szacowania produkcji pierwotnej oraz sposoby gospodarowania i urządzania lasów, terenów zielonych i produkcji na GO. Zostaną scharakteryzowane najważniejsze rośłiny uprawne wykorzystywane zarowno dla celów spożywczych, paszowych, jako odnawialne zródla energii i surowce dla przemyslu (otrzymywanie skrobi, olejów, cukru). |
Pełny opis: |
Wyklady: 1. Wprowadzenie – światowe zasoby UR, pojęcia związane z przedmiotem (2), Modelowanie w produkcji rołśinnej (2) BK 2. Modelowanie produkcji pierwotnej (charakteryztyka wybranych modeli roślinnych) -(4) BK 3. Zasoby leśne – charakterystyka ekosystemu leśnego, wyorzystanie surowca drzewnego (4) 4) Podstwy gospodarki leśnej – urządzanie lasu (4) 5) Ochrona zasobów leśnych (4) J. Banaś razem 12 h wykładów 6) Charakterystyka UZ (4) (WSZ) 7) Rośłinność UZ (trawy, zioła, motylkowate) (4) 8) Zabiegi pratotechniczne (4) 9)Pozaprodukcyjna rola UZ (4) 10) Produkcja rośłin skrobiowych – zboża podstawowe (4 BK) 11) Rośliny prosowate - Kukurydza, sorgo oraz trzcina cukrowa (4 BK) 12) Bulwiaste rośłiny skrobiowe : ziemniak. Bataty, maniok, rośłiny korzeniowe (AKK) 13) Rosliny oleiste: soja; rzepak, palma oleista, rośłiny włókniste Len, konopie, i inne. (AKK) 14) Rośliny białkowe: bobowate grubonasienne (AKK) 15) Bobowate drobnonasienne i inne pastewne, Szybkorosnace rołśiny energrtyczne -wiezrba, miskant (AKK) Cwiczenia: 1. Teoretyczne podsatwy modelu roślinnego, fotosynteza brutto, oddychanie 2. Wskaźniki wegetacyjne (teledetekcja), wpływ wody i składników pokarmowych 3. Cwicyenia praktyczne - obsluga sprzetu badawczego/susnscan, Laiomierz , chlorofilomierz, LCI sd, fluorymetr i inne 4-5. Podstawowe gatunki drzew - charakterystyka botaniczno-użytkowa, projekt zagospodarowana/urządzania/eksploatacji lasu 6. Metody oceny produkcji pierowtnej w lasach, ekosystemach kzrewiastych i na uzytkach trawiastych /projekt/ 7. Charakterystyka gatunków wystęujacych na UZ, 8. Projekt uzytkowania UZ /wypas, koszarzenie, uzytkowanie kośne/ 9. Zabiegi pratotechniczne - efektywność ekonomiczna 10. Fazy rozwojowe rośłin w skali BBCH 11. Zboza charaktyrsytyka botaniczno-rolnicza, projekt technologiii 12. Kukurydza i inne - charaktyrsytyka botaniczno-rolnicza, projekt technologii 13. "Skrobiowe rośłiny bulwiaste - charekterystyka botaniczno rolnicza, projekt (technologia uprawy ziemniaka skrobiowego) " 14. rośłiny okopoe korzeniowe- charekterystyka botaniczno rolnicza, projekt (technologia uprawy buraka na bigaz, cukier porownanie oddziaływania na wielkość emisji gazów cieplarniianych) " 15. Rośłiny oleiste i włokniste - projekt technologi uprawy rzepaku/soi Bobowate drobnonasienne - charakterystya botaniczno-rolnicza Bobowate grubonasiennne - charakterystya botaniczno-rolnicza OZE _ MISKANT, wierzba i inne |
Literatura: |
"Podstawowa : Szczegółowa uprawa roślin (Wrocław 2003) pod red. A. Koteckiego; Principles and standard for measuring primary production (Oxford 2007) pod red. Timothy J. Fahey & Alan K. Knapp Publikacje naukowe bieżące i z ostatnich 7 lat/ On-line z komputerów uczelnianych przez bibliotekę/ Uzupełniająca: B.Kulig. 2010. Matematyczne modelowanie wzrostu i rozwoju roślin. Wyd. UR w Krakowie SZACOWANIE PLONÓW ROŚLIN ROLNICZYCH. Materiały dla kwalifikatorów. Opracował zespół: dr hab. Bogdan Kulig, prof. nadzw. UR w Krakowie, mgr inż. Maciej Wołosz, mgr inż. Mirosław Tokarz (pdf w internecie) Biotechnology vol. 6. Products of primary metabolism. Ed. M. Roehr (1996) " "1. Klimek—Kopyra A., Kulig B., Oleksy A., Zając T. 2015. Agronomic performance of naked oat (Avena nuda L.) and faba bean intercropping. Chilean Journal of Agricultural Research 75 (2): 168-173. 2. Klimek-Kopyra A., Głąb T., Kulig B., Zając T., Lorenc-Kozik A. 2015. Estimation of tendrils parameters depending on the sowing methods, in contrasting Pisum Sativum L. varieties. Romanian Agricultural Research 32: 1- 6. 3. Klimek-Kopyra A., Kulig B., Głąb T., Zając T., Skowera B., Kopcińska J. 2015. Effect of plant intercropping and soil type on specific root length. Romanian Agricultural Research 32: 1-10. 4. Agnieszka Klimek-Kopyra; Agnieszka Baran; Tadeusz Zając; Bogdan Kulig . 2015. Effects of heavy metals from polluted soils on the roots and nodules formation. Bulgarian Journal of Agricultural Science 21(2): 295-299. 5. Micek P., Kowalski Z.M., Kulig B., Kański J., Słota K. 2015. Effect of variety and plant protection method on chemical composition and in vitro digestibility of faba bean (Vicia faba)seeds. Annals of Animal Science 15(1): 143-154. 6. Kulig B., Głąb T., Oleksy A., Klimek—Kopyra A., Kołodziejczyk M., Zając T. 2014. Effect of the metod of plant protection on the yield, root development and formation of vegetation indices of faba bean canopy. Bulgarian Journal of Agricultural Science 20 (No 2): 155—164 " |
Efekty uczenia się: |
- wiedza RPP_W01 - student zna podstawowe pojęcia z zakresu produkcji pierwotnej RPP_W02 - posiada wiedzę na temat funkcjonowania i wydajności naturalnych ekosystemów leśnych trawiastych i agroekosystemów (ze szczegółnym uwzglednienieniem GO) RPP_W03 - zna podstawowe gatunki roslin rolniczych i ich technologię uprawy oraz możłiwości wykozrystania - umiejętności RPP_U01 -potrafi rozpoznawać gatunki rosłin rolniczych uprawianych dla róznych celów RPP_U02 - potrafi samodzielnie wykonać projekt technologii uprawy wybranego gatunku roślin rolniczych/lub/i zagospodarowania Uz i lasów RPP_U03 - wykorzystuje urządzenia badawcze do okresłenia intensywności przyrsotu biomasy lub jej jakości kompetencje społeczne RPP_K01 - potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w zespole. RPP_K02 - docenia potrzebę łączenia wiedzy interdyscyplinarnej oraz wykorzystania technik komputerowych w badaniach i projektach inżynierskich |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: ocena uzyskana ze sprawozdań i projektów Wykłady: Ocena z testu egzaminacyjnego Ocena końcowa 0,6 wykłady + 0,4 ćwiczenia (wagi dla ocen)z form zajęć) "Egzamin pisemny (test z wyboru i uzupełnienia + zadania obliczeniowe) 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi." |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWA
WT ŚR CZ WYK
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bogdan Kulig | |
Prowadzący grup: | Jan Banaś, Bogdan Kulig, Anna Lorenc-Kozik, Andrzej Oleksy, Wojciech Szewczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.