Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona roślin z podstawami przechowalnictwa II

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.5s.OROP.SI.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ochrona roślin z podstawami przechowalnictwa II
Jednostka: Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
Grupy: Rolnictwo, 5 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 4 semestr 5

profil: ogólnoakademicki/Forma i poziom: SI

status: kierunkowy

Wymagania wstępne: brak

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z ochroną roślin przed chorobami, podziałem czynników chorobotwórczych, symptomami chorób, cechami patogenów, przebiegiem choroby zakaźnej, metodami ochrony roślin w okresie wegetacji oraz przechowalni.

W czasie ćwiczeń zostaną przedstawione choroby infekcyjne roślin w uprawie polowej i przechowalni, ich szkodliwość i przykłady ograniczenia rozwoju, zwalczania.

Pełny opis:

Wykłady:

1 – 2. Zadania i podział fitopatologii. Diagnostyka fitopatologiczna, objawy chorób infekcyjnych roślin. Choroby nieinfekcyjne - przykłady.

3 – 4. Czynniki chorobotwórcze, ich podział i identyfikacja. Budowa, rozmnażanie i systematyka fitopatogenów.

5 – 6. Pasożytnictwo i patogeniczność, cechy patogenów, rodzaje pasożytów. Rozwój choroby zakaźnej. Odporność roślin na choroby - rodzaje i mechanizmy. Epidemie chorób roślin.

7 – 8. Metody agrotechniczne w ochronie przed chorobami.

9 – 10. Chemiczna ochrona roślin - ogólny podział środków, sposoby ich stosowania, technika ochrony roślin.

11 . Zasady BHP przy stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin.

12 – 13. Kwarantanna roślin.

14 – 15. Warunki i sposoby przechowywania ziarna zbóż. Ocena jakości magazynowanego ziarna (zanieczyszczenia biologiczne i mechaniczne).

16 – 17. Warunki i sposoby przechowywania bulw ziemniaka (straty przechowalnicze, ubytki naturalne i odpadowe). Warunki i sposoby przechowywania wybranych warzyw i owoców.

18. Czynniki wpływające na uszkodzenie płodów rolnych w czasie zbiorów, trwałość przechowalnicza płodów rolnych. Metody chroniące ziemiopłody przed psuciem.

Ćwiczenia:

1 – 2. Diagnostyka chorób wirusowych roślin - szkodliwość, objawy, zasady ochrony roślin.

3 – 5. Diagnostyka bakterioz roślin - szkodliwość, objawy, zasady ochrony roślin; wybrane choroby bakteryjne.

6 – 7. Diagnostyka grzybów z gromady śluzorośle pasożytnicze - charakterystyka gromady, wybrane choroby, szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania.

8– 9. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady biczykowate (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby, szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania).

10 – 12. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady workowce (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania).

13 – 15. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady podstawczaki (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania).

16 – 18. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady grzyby niedoskonałe (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania).

19 – 22. Aktualny przegląd fungicydów stosowanych w uprawach roślin rolniczych.

23 – 25. Planowanie ochrony wybranych roślin przed chorobami. Ocena raportu.

26 – 28. Obliczanie efektywności ekonomicznej zabiegów ochrony roślin przed chorobami w grupach 2 osobowych.

29 – 30. Diagnostyka patogenów w przechowalnictwie ziemniaka i warzyw korzeniowych. Praca wykonywana w zespołach 3 osobowych w oparciu o przyjęte założenia.

31-32.Ocena laboratoryjna mykoflory ziarna zbóż i nasion innych roślin. Warzywa i owoce o małej trwałości przechowalniczej.

Ćwiczenia terenowe:

33 – 35. Diagnostyka makroskopowa chorób roślin w terenie w grupach 10 osobowych. Ocena zbioru zielnika z symptomami chorobowymi roślin.

Struktura aktywności studenta:

Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 63 godz., ECTS 2,1

w tym: wykłady 18 godz.

ćwiczenia i seminaria 35 godz.

konsultacje 4 godz.

udział w badaniach 4 godz.

obowiązkowe praktyki i staże 0 godz.

udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz.

obowiązkowe praktyki i staże 0 godz.

e-learning 0 godz.

Praca własna 57 godz. 1,9 ECTS

Literatura:

Podstawowa:

1.Kryczyński S., Weber Z. 2010. Fitopatologia. PWRiL, Poznań.

2.Borecki Z. 2001. Nauka o chorobach roślin. Wyd. PWRiL Warszawa

3.Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań.

4.Tykowska K., Dorna H., Szopińska D. 2007. Patologia nasion. Wyd. AR Poznań

Uzupełniająca:

1.Häni F. i in. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Wyd. PWRiL

2.Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin. Wyd. Plantpress, Kraków

3.Zalecenia ochrony roślin. IOR Poznań. (materiały dostępne na ćwiczeniach)

4.Bujak S. 1999. Ćwiczenia z towaroznawstwa i przechowywania produktów rolnych. Wyd. AR Lublin.

5. Ryniecki A., Szymański T. 1999. Dobrze przechowywane zboże. Poznań.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

-posiada ogólną wiedzę odnośnie ochrony roślin uprawnych przed czynnikami chorobotwórczymi i metod ochrony roślin w uprawie polowe.

-zna metody i warunki przechowywania podstawowych płodów rolnych oraz procesy fizjologiczne zachodzące podczas przechowywania

Umiejętności:

-potrafi rozpoznać choroby

-umie zaplanować właściwą ochronę wybranego gatunku rośliny

-potrafi izolować patogeny z materiału roślinnego

Kompetencje społeczne:

-rozwiązuje postawione zadania w zespole lub samodzielnie

-rozumie potrzebę poszerzenia wiedzy i dokształcania się

-ma świadomość ryzyka i skutków stosowania środków ochrony roślin

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

egzamin pisemny, ograniczony czasowo - test jednokrotnego wyboru.

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

Ćwiczenia:

Oceny podsumowująca:

-oceny z kolokwiów

-ocena z rozpoznawania chorób roślin

-ocena za wykonanie zadania obliczeniowego w zespole

-ocena za wykonanie zielnika z objawami chorób roślin

-zaliczenie raportu z ćwiczeń terenowych.

Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia)

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)