Ochrona roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.ORO.SI.RROXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ochrona roślin |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z ochroną roślin przed chorobami, podziałem czynników chorobotwórczych, symptomami chorób, cechami patogenów, przebiegiem choroby zakaźnej, metodami ochrony roślin w okresie wegetacji. W czasie ćwiczeń zostaną przedstawione choroby infekcyjne roślin w uprawie polowej, ich szkodliwość i przykłady ograniczenia rozwoju, zwalczania. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1 – 2. Zadania i podział fitopatologii. Diagnostyka fitopatologiczna. 3 – 4. Czynniki chorobotwórcze, ich podział i identyfikacja. Budowa, rozmnażanie i systematyka fitopatogenów. 5 – 6. Pasożytnictwo i patogeniczność, cechy patogenów, rodzaje pasożytów. Rozwój choroby zakaźnej. 7-8. objawy chorób infekcyjnych roślin. Choroby nieinfekcyjne - przykłady. 9. Odporność roślin na choroby - rodzaje i mechanizmy. Epidemie chorób roślin. 10 – 11. Metody agrotechniczne w ochronie przed chorobami. 12 – 13. Chemiczna ochrona roślin przed chorobami. 14 – 15. Kwarantanna roślin. 16 -17. Zadania, historia ochrony roślin przed szkodnikami. Typy uszkodzeń roślin powodowanych przez szkodniki. 18 – 19. Metody monitoringu szkodników i progi zagrożenia 20 – 21. Metoda mechaniczna i fizyczna zwalczania szkodników 22 – 23. Metoda agrotechniczna w zwalczaniu i zapobieganiu szkodnikom 24 - 25. Metoda biologiczna zwalczania szkodników 26 – 27. Metoda hodowlana w zwalczaniu szkodników 28 – 29. Chemiczna ochrona przed szkodnikami 30. Szkodniki kwarantannowe Ćwiczenia: 1 – 2. Diagnostyka chorób wirusowych roślin - szkodliwość, objawy, zasady ochrony roślin. 3 – 5. Diagnostyka bakterioz roślin - szkodliwość, objawy, zasady ochrony roślin; wybrane choroby bakteryjne. 6 – 7. Diagnostyka grzybów z gromady śluzorośle pasożytnicze - charakterystyka gromady, wybrane choroby, szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania. 8– 9. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady biczykowate (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby, szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania). 10 – 12. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady workowce (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania). 13 – 15. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady podstawczaki (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania). 16 – 18. Diagnostyka chorób roślin powodowanych przez grzyby z podgromady grzyby niedoskonałe (charakterystyka podgromady i zestaw chorób; wybrane choroby - szkodliwość, objawy, rozwój, zasady zwalczania). 19 – 22. Aktualny przegląd fungicydów stosowanych w uprawach roślin rolniczych. 23 – 25. Planowanie ochrony wybranych roślin przed chorobami. Ocena raportu. 26 – 28. Obliczanie efektywności ekonomicznej zabiegów ochrony roślin przed chorobami w grupach 2 osobowych. 29 – 30. Systematyka, morfologia i rozwój roślinożernych nicieni i roztoczy 31 – 33. Systematyka, morfologia i rozwój owadów 34 – 36. Diagnostyka szkodników wielożernych - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 37 – 39. Diagnostyka szkodników roślin okopowych - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 40 – 42. Diagnostyka szkodników zbóż - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 43 – 46. Diagnostyka szkodników rzepaku i innych roślin przemysłowych - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 47 – 51. Diagnostyka szkodników roślin bobowatych - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 52 – 53. Diagnostyka szkodników warzyw - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania 54 – 55. Diagnostyka szkodników roślin sadowniczych - szkodliwość, bionomia, zasady zwalczania Ćwiczenia terenowe: 56– 60. Diagnostyka makroskopowa chorób roślin oraz szkodników w terenie w grupach 10 osobowych. Ocena zbioru zielnika z symptomami chorobowymi roślin oraz okazami szkodników. |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Kryczyński S., Weber Z. 2010. Fitopatologia. PWRiL, Poznań. 2.Borecki Z. 2001. Nauka o chorobach roślin. Wyd. PWRiL Warszawa 3. Wnuk A. 1998. Entomologia dla rolników. Wyd. AR Kraków Uzupełniająca: 1.Häni F. i in. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Wyd. PWRiL 2.Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin. Wyd. Plantpress, Kraków 3.Zalecenia ochrony roślin. IOR Poznań. (materiały dostępne na ćwiczeniach) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: -posiada ogólną wiedzę odnośnie ochrony roślin uprawnych przed czynnikami chorobotwórczymi oraz szkodnikami i metod ochrony roślin w uprawie polowej. Umiejętności: -potrafi rozpoznać choroby i szkodniki roślin -umie zaplanować właściwą ochronę wybranego gatunku rośliny -potrafi izolować patogeny z materiału roślinnego Kompetencje społeczne: -rozwiązuje postawione zadania w zespole lub samodzielnie -rozumie potrzebę poszerzenia wiedzy i dokształcania się -ma świadomość ryzyka i skutków stosowania środków ochrony roślin Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 96 godz., ECTS 3,8 w tym: wykłady 30 godz. ćwiczenia i seminaria 60 godz. konsultacje 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 4 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 4 godz. 0,2 ECTS |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny, ograniczony czasowo - test jednokrotnego wyboru. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Oceny podsumowująca: -oceny z kolokwiów -ocena z rozpoznawania chorób roślin -ocena za wykonanie zadania obliczeniowego w zespole -ocena za wykonanie zielnika z objawami chorób roślin -zaliczenie raportu z ćwiczeń terenowych. Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWA
PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 25 godzin
Ćwiczenia terenowe, 5 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Boligłowa, Janina Gospodarek, Dariusz Ropek | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Boligłowa, Joanna Dłużniewska, Katarzyna Gleń-Karolczyk, Janina Gospodarek, Dariusz Ropek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Ćwiczenia terenowe - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.