Marketing i ekonomika usług
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.MiEU.SL.RZAXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Marketing i ekonomika usług |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Zarządzanie, 5 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest: - przedstawienie merytorycznych treści i zapoznanie słuchaczy z mechanizmami działalności usługowej, potrzebą rozwijania form aktywności w zakresie rynku usług oraz stosowanych strategii marketingowych, - określenie kierunków w rozwoju usług, przemian i specyfiki form działalności w zakresie usług materialnych i niematerialnych, - charakterystyka poszczególnych strategii marketingowych, ich podsystemów na przykładzie wybranych dziedzin usług, - uwzględnienie specyfiki usług produkcyjnych dla rolnictwa,tendencji rozwojowych w Polsce i krajach UE. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładów: 1.Przedmiot badań ekonomiki usług i istota działalności usługowej - 1 godz. 2.Teoretyczne podstawy wiedzy o usługach - geneza, istota i współczesna koncepcja sektora usługowego - 1 godz. 3. Funkcje usług w gospodarce rynkowej - istota rynku usług i zasady jego funkcjonowania - 2 godz. 4. Sektor usług w gospodarce, współczesne tendencje w Polsce i krajach gospodarczo rozwiniętych - 2 godz. 5. Usługi produkcyjne w rolnictwie, a czynniki wytwórcze w gospodarstwach rolnych - 2 godz. 6. Marketing usług i zasady jego stosowania - 2 godz. 7. Zarządzanie marketingiem, jego podsystemy; zewnętrzny, wewnętrzny i interakcyjny - 2 godz. 8. Strategie marketingowe w wybranych instytucjach usługowych - 2 godz. 9. Zaliczenie wykładów w formie pisemnej - 1 godz. Problematyka ćwiczeń: 1. Klasyfikacja i typizacja usług, usługi materialne i niematerialne - 2 godz. 2. Podstawowe kategorie w ocenie działalności przedsiębiorstwa usługowego i wskaźniki - 2 godz. 3. Produktywności pracy, kapitału, kapitałochłonności i efektywności gospodarowania w usługach - 2 godz. 4. Fazy rozwojowe rynku usług i procesy globalizacji w wybranych usługach - 2 godz. 5. Usługi w rolnictwie ich struktura funkcje i zadania - 2 godz. 6. Instytucjonalne formy świadczenia usług w rolnictwie polskim i krajach Unii Europejskiej - 2 godz. 7. Strategie marketingowe firm usługowych - 1 godz. 8. Marketing wybranych usług, modele oraz przykłady ich stosowania - 1 godz. 9. Zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej - 1 godz. |
Literatura: |
1. Współczesna ekonomika usług, S. Flejterski i inni, Wyd. PWN, Warszawa, 2005r. 2. Usługi, produkcja, rynek, marketing,, M. Daszkowska, Wyd. PWN, Warszawa, 1998r. 3. Przedsiębiorstwo usługowe - ekonomika, zarządzanie, tom I i II, pod red. B. Filipiak, A. Panasiuk, Wyd. PWN, Warszawa, 2008r. 4. Usługi w gospodarce rynkowej, pod red. I. Rudawska, Wyd. PWE, Warszawa, 2009r. 5. Marketing usług, A. Styś, Wyd. PWE, Warszawa, 2003r. |
Efekty uczenia się: |
A/ wiedza: - definiuje podstawowe pojęcia z zakresu ekonomiki i marketingu usług, - określa kierunki rozwoju oraz przemian i specyfikę form działalności usługowej (tj. u. materialnych i niematerialnych), - wskazuje podstawowe funkcje usług i ich rolę we współczesnej gospodarce rynkowej, - identyfikuje strukturę, funkcje i zadania usług w poszczególnych sektorach gospodarki narodowej. B/ umiejętności: - wskazuje najważniejsze tendencje rozwoju sektora usługowego w gospodarce, - potrafi scharakteryzować poszczególne strategie marketingowe i ich podsystemy na przykładzie wybranych dziedzin usługowych, - opisuje zasady funkcjonowania współczesnego rynku usługowego, - oblicza podstawowe wskaźniki slużące ocenie działalności sektora usługowego. C/ kompetencje społeczne: - docenia znaczenie sektora usługowe dla gospodarki narodowej, - ma świadomość ciągłych zmian zachodzących w sektorze usługowym gospodarki i wynikającej z nich konieczności nieustannej obserwacji rynku usług, - posiada umiejętność wystąpień publicznych, argumentowania i uzasadniania swych wypowiedzi oraz współpracy w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń: - aktywność słuchaczy w trakcie zajęć poprzez podejmowanie dyskusji, sprawność i dokładność wykonywania zadań obliczeniowych (pod warunkiem uzyskania z kolokwium minimum 50% punktów), - jedno kolokwium pisemne w formie testowej na ósmych zajęciach(test jednokrotnego wyboru), które wymaga i uczy systematycznej pracy oraz sprawdza znajomość opanowanego materiału (kryterium ocen obejmuje: dostateczny (50-60% punktów), ponad dostateczny (60-70%), dobry (70-80%), ponad dobry (80-90%), bardzo dobry (90-100%). Zaliczenie wykładów: - zaliczenie w formie pisemnej na ósmych zajęciach (test jednokrotnego wyboru + dwa zadania opisowe), które sprawdza znajomość opanowanego materiału (skala ocen taka sama, jak przy zaliczeniu ćwiczeń). Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady - 15 godz. - ćwiczenia - 15 godz. - zaliczenie końcowe wykładów - 1 godz. - zaliczanie końcowe ćwiczeń - 1 godz. - konsultacje - 18 godz. Razem: 50 godz. : 25 = 2,0 (czyli 2 pkt. ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń - 15 godz. - przygotowanie do egzaminu - 10 godz. Razem godz. praktyczne : 25 godz. : 25 = 1,0 (czyli 1 pkt. ECTS) OGÓŁEM: 3 pkt. ECTS |
Praktyki zawodowe: |
Brak. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWA
CWA
CWA
CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWA
CWA
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWA
CWA
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWA
CWA
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.