Informatyka w zarządzaniu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.IWZ.SL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Informatyka w zarządzaniu |
Jednostka: | Katedra Statystyki i Polityki Społecznej |
Grupy: |
Zarządzanie, 5 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDÓW: Zarządzanie / ECTS: 3 / semestr: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest przedstawienie i przyswojenie przez studentów podstawowych wiadomości przydatnych przy eksploatacji systemów informatycznych w środowisku biznesowym. Kurs ma za zadanie przygotowanie do samodzielnego efektywnego korzystania z programów aplikacyjnych pakietu Microsoft Office oaz poznanie podstaw zastosowania wybranych rozwiązań informatycznych w organizacji procesów biznesowych. |
Pełny opis: |
WYKŁADY: 1. Zasady pracy z dokumentami edytora tekstu. 2. Edytor tekstu w automatyzacji pracy biurowej. 3. Excel – prezentacja graficzna informacji gospodarczych 4. Excel – prezentacja liczbowa informacji gospodarczych 5. Tworzenie baz danych. 6. Zastosowania baz danych. 7. Analiza danych biznesowych. 8. Prezentacja wspomagana środkami multimedialnymi z wykorzystaniem programu Microsoft PowerPoint. 9. Specyfika prezentacja biznesowej. 10. Wykorzystanie technologii Internetu w działalności gospodarczej. 11. Podstawy biznesu w Internecie. 12. Pobieranie danych z sieci. 13. Transfer danych pomiędzy programami. 14. Analiza optymalizacji procesów biznesowych. 15. Analiza scenariuszowa procesów biznesowych. ĆWICZENIA: 1. Zasady pracy z dokumentami edytora tekstu. 2. Edytor tekstu w automatyzacji pracy biurowej. 3. Excel – prezentacja graficzna informacji gospodarczych 4. Excel – prezentacja liczbowa informacji gospodarczych 5. Tworzenie baz danych. 6. Zastosowania baz danych. 7. Analiza danych biznesowych. 8. Prezentacja wspomagana środkami multimedialnymi z wykorzystaniem programu Microsoft PowerPoint. 9. Specyfika prezentacja biznesowej. 10. Wykorzystanie technologii Internetu w działalności gospodarczej. 11. Podstawy biznesu w Internecie. 12. Pobieranie danych z sieci. 13. Transfer danych pomiędzy programami. 14. Analiza optymalizacji procesów biznesowych. Analiza scenariuszowa procesów biznesowych. 15. Zaliczenie ćwiczeń. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 35 godz. (ECTS** 1,4) w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia i seminaria 15 godz. konsultacje 3 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 50 godz. (ECTS** 1,6) |
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: Bourg D., 2006, Excel w nauce i technice. Receptury. Helion, Gliwice. Duckett J., 2018, HTML i CSS. Zaprojektuj i zbuduj witrynę WWW. Podręcznik Front-End Developera. Helion, Gliwice. Knight G., 2006, Excel. Analiza danych biznesowych. Helion, Gliwice. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: Hipsz T., 2012, Firma w Internecie. Poradnik subiektywny. Helion, Gliwice. Kurose J., Ross K., 2018, Sieci komputerowe. Ujęcie całościowe, Helion, Gliwice. Marzec K., 2018, Narzędzia Google dla e-commerce. Helion, Gliwice. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: WIEDZA: - student zna podstawowe pojęcia z zakresu informatyki, - posiada wiedzę na temat funkcjonowania sprzętu komputerowego i oprogramowania, UMIEJĘTNOŚCI: - potrafi obsługiwać sprzęt komputerowy w podstawowym zakresie, - potrafi obsługiwać popularne oprogramowanie w podstawowym zakresie, - potrafi przygotować dane do przetwarzania, KOMPETENCJE SPOŁECZNE: - potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w zespole. - docenia potrzebę łączenia wiedzy interdyscyplinarnej oraz wykorzystania technik komputerowych w badaniach i projektach inżynierskich [Odniesienie do efektów kierunkowych/Forma zajęć/ocena formująca/ocena podsumowująca]/obszar nauk/ |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody i kryteria oceniania: Wykłady: egzamin pisemny - zadania problemowe. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia [Wiedza (W), Umiejętności (U), Kompetencje społeczne (K)], definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U, K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio przynajmniej 55% obowiązujących efektów), 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Ocena dobra (4,0): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio 71-80%), 5. Ocena ponad dobra (4,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio 81-90%) 6. Ocena bardzo dobra (5,0): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio > 90%). Ćwiczenia: Studenci wykonują samodzielnie prace z zakresu problemów będących przedmiotem treści programowych. Ocena podsumowująca jest średnią z ocen uzyskanych w trakcie semestru. Ocena końcowa = 0,5 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,5 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu w własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Strojny | |
Prowadzący grup: | Jacek Strojny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.