Ekonomika gałęzi produkcji rolniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.EGP.SL.REKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika gałęzi produkcji rolniczej |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Ekonomia, 5 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów wiadomości i umiejętności dotyczących podejmowania decyzji w zarządzaniu gospodarstwem oraz zasad prowadzenia gospodarstwa Charakterystyka warunków środowiskowych produkcji rolniczej, charakterystyka wskaźników organizacji i ekonomiki dot. gospodarstw rolnych, zapoznanie się z elementami rachunku ekonomicznego |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Organizacja przedsiębiorstwa rolniczego. Czynniki produkcji. Siły integrujące i różnicujące. Zależności konkurencyjne, suplementarne i obojętne. Narzędzia analizy ekonomicznej. Wskaźniki, modele, szeregi czasowe, zasada ceteris paribus Proces produkcji. Funkcja produkcji rolniczej (relacja nakład-produkt). Relacja produkt-produkt. Prawo malejących przychodów. Optymalny poziom produkcji. Izokwanta. Substytucja czynników produkcji (nakład-nakład). Krańcowa stopa substytucji. Optymalna technika produkcji. 2h Koszty produkcji rolniczej. Funkcja kosztów, postęp rolniczy. Techniczne optimum produkcji. Efektywność produkcji. Miary względne i bezwzględne obliczania opłacalności produkcji. Egzamin testowy z całości materiału Tematyka ćwiczeń: 1. Wprowadzenie do organizacji produkcji - czynniki produkcji, elementy składowe gospodarstwa, współzależności produkcji rolniczej 2. Analiza organizacji produkcji rolniczej - podstawowe wskaźniki organizacji produkcji roślinnej - jakości gleb, powierzchnia i struktura UR, powierzchnia i struktura zasiewów i upraw. 3. Analiza organizacji produkcji rolniczej (cd.) - wskaźniki charakteryzujące nawożenie, efektywność nawożenia, wpływ warunków produkcji na strukturę upraw. 4. Podstawowe wskaźniki organizacji produkcji zwierzęcej - obrót stada, przykłady obrotu stada bydła. 5. Analiza organizacji produkcji zwierzęcej (cd.) - obliczanie stanów średniorocznych inwentarza żywego, wskaźniki obrotu stada, obliczanie wydajności jednostkowych, pojęcie sztuki przeliczeniowej. 6. Analiza organizacji produkcji zwierzęcej (cd.) - struktura inwentarza żywego, obsada, powierzchnia paszowa. 7. Siła robocza w gospodarstwie - rodzaje siły roboczej, wskaźniki zasobów pracy, wskaźniki technicznego uzbrojenia siły roboczej, środki trwałe w gospodarstwie. 8. Kolokwium z przerobionego materiału. 9. Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu gospodarstwem - pojęcie i klasyfikacja kosztów, podział kosztów pośrednich. 10. Koszty w zarządzaniu gospodarstwem (cd.) - koszty krańcowe, jednostkowe koszty całkowite, techniczne optimum produkcji zadania. 11. Przedsiębiorstwo w warunkach konkurencji doskonałej - koszty przy różnych technikach produkcji, opłacalność produkcji rolniczej. 12.-13. Koszty jednostkowe, opłacalność produkcji - przykłady dla produktów roślinnych i zwierzęcych (referaty). 14. Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu gospodarstwem (cd.) - opłacalność produkcji rolniczej (referaty). 15. Zaliczenie ćwiczeń - kolokwium. |
Literatura: |
Literatura: Utnik-Banaś K. 2016. Efektywność produkcji żywca kurcząt brojlerów w okresie przemian gospodarczych w Polsce, 534, Wydawnictwo UR w Krakowie. Mikroekonomia. 2007. D. Begg, G. Vernasca, S. Fischer, R. Dornbusch. PWE, Warszawa. Ekonomika produkcji rolniczej. 1999. R. Kisiel (red.) Wyd. ART Olsztyn Ekonomika rolnictwa, zarys teorii. 1997. W. Heijman, Z. Krzyżanowska, S. Gędek, Z. Kowalski, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa. Principles of agricultural economics. 2016. A. Barkley, P. Barkley (second edition), Routledge London, New York. zbiory zadań z mikroekonomii. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada ogólną wiedzę o podmiotach działających w gospodarce narodowej (ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw), warunkach i czynnikach wytwórczych produkcji rolniczej, środowisku, w którym te podmioty działają, cechach produkcji rolniczej, - zna pojęcie i sposoby przeprowadzania analiz organizacji produkcji, - zna pojęcie kosztu i jego rodzajów, - zna pojęcie efektywności, dochodu rolniczego, - zna cele i treść rachunku ekonomicznego. Umiejętności: - potrafi obliczać wielkości charakteryzujące produkcję roślinną i zwierzęcą w gospodarstwach, - potrafi obliczać poszczególne kategorie produkcji rolniczej, - potrafi przeprowadzać kalkulacje rolnicze, - wskazuje ekonomiczne problemy produkcji: zbóż. okopowych, mleka, żywca świń, drobiu, opasów, owiec. Kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy w zakresie ekonomii rolnictwa i jej poszczególnych gałęzi, - organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania, - wykazuje otwartość na wiedzę i innowacyjność. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące (ćwiczenia): 1. Zaliczenie ćwiczeń następuje w oparciu o wyniki ogólnej oceny aktywności na zajęciach. 2. Oceny za indywidualne i zespołowe (grupy 2-3 osobowe) rozwiązanie zadań na poszczególnych zajęciach 3. Zaliczenia pisemne (ósme i ostatnie zajęcia) Wykłady: Metody oceniania: egzamin - forma pisemna, test wyboru. Kryteria oceniania: liczba punktów uzyskanych z egzaminu pisemnego. Ocena końcowa: średnia ocen z egzaminu i ćwiczeń Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady – 15 godz. - ćwiczenia – 30 godz. - egzamin końcowy – 1 godz. - konsultacje – 4 godz. Razem: 50 godz. : 25 = 2,0 (czyli 2 pkt ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń - 20 godz. - przestudiowanie podręczników do danego przedmiotu – 15 godz. - wykonanie zadań domowych – 20 godz. - dokończenie rozpoczętych na zajęciach zadań – 10 godz. - sporządzenie kalkulacji kosztów – 10 godz. - przygotowanie się do kolokwiów – 15 godz. - przygotowanie do egzaminu – 10 godz. Razem godz. praktyczne: 100 godz. : 25 = 4,0 (czyli 4 pkt ECTS) OGÓŁEM: 6 pkt ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.