Analiza i planowanie w gospodarstwie rolnym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.APG.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza i planowanie w gospodarstwie rolnym |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Rolnictwo, 5 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: Rolnictwo / ECTS: 3 / semestr: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i Poziom: SI Status: specjalnościowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami analizy i planowania w gospodarstwie rolnym Główne treści merytoryczne dotyczą oceny środowiska ekonomicznego, zasobów czynników produkcji w gospodarstwie i ich wzajemnych relacji, oraz wpływu powyższych czynników na wyniki gospodarcze i finansowe gospodarstw. Studenci poznają także metody planowania w gospodarstwie, a podczas części ćwiczeń wykonują biznes plan dla gospodarstwa rolnego. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Warunki przyrodnicze i ekonomiczne funkcjonowania gospodarstw rolnych (2 godz.) 2. Podstawy planowania (2 godz.) 3. Ogólny schemat budowy biznesplanu (1 godz.) 4. Ekonomika i organizacja produkcji (2 godz.) 5. Metody analizy w gospodarstwie rolnym - analiza techniczno-produkcyjna (2 godz.) 6. Podstawy analizy finansowej w gospodarstwie rolnym (2 godz.) 7. Wykorzystanie płatności bezpośrednich do finansowania działalności gospodarstwa rolnego (2 godz.) 8. Wykorzystanie środków publicznych w działalności inwestycyjnej (2 godz.) Ćwiczenia 1. Wprowadzenie do zajęć. Omówienie wybranych zagadnień z "Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Poddziałanie 6.1 Premie dla młodych rolników; Poddziałanie 6.3 Restrukturyzacja małych gospodarstw" (2 godz.) 2. Pojęcie amortyzacji w rolnictwie (1 godz.) 3. Ocena efektywności inwestycji jako element zarządzania gospodarstwem rolnym (1 godz.) 3. Racjonalność oraz zasadność zakupu maszyn rolniczych w świetle opracowania pt: "Zasady doboru maszyn rolniczych na lata 2014-2020" (2 godz.) 4. Przygotowanie założeń technicznych i ekonomicznych do biznesplanu (2 godz.) 5. Praktyczne wykonanie biznesplanu (6 godz.) 6. Zaliczenie przedmiotu (1 godz.) Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 35 godz., ECTS: 1,2; w tym: ‒ wykłady 15 godzin ‒ ćwiczenia 15 godzin ‒ egzamin ustny 1 godzina ‒ konsultacje 4 godzina Razem 35 godzin tj. 1,2 pkt. ECTS e-learning: 0 godz., ECTS: 0 Praca własna: 55 godz., ECTS: 1,8 |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1. Goraj L., Mańko S., Rachunkowość i analiza ekonomiczna w indywidualnym gospodarstwie rolnym. Difin. Warszawa 2009 r. 2. Wojewodzic T. 2019. Wybrane zagadnienia z ekonomiki i organizacji rolnictwa. Skrypt dla studentów Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (materiał w przygotowaniu do druku, udostępniony studentom w wersji roboczej). Literatura uzupełniajaca: 1. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstw. PWE. Warszawa, 2000 r. 2. Pawlak Z., Biznes plan zastosowanie i przykłady. POLTEXT, Warszawa, 2006 r. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza; − student posiada wiedzę z zakresu organizacji i ekonomiki gospodarstw rolnych, czynników wpływających na tę organizację oraz zna metodykę wykonywania analizy, − student zna metody wykonywania biznes planu dla gospodarstwa indywidualnego, Umiejętności; − student potrafi wykonać analizę organizacji i ekonomiki gospodarstwa oraz wyciągnąć wnioski niezbędne do planowania, − potrafi wykonać biznesplan dla gospodarstwa. Kompetencje społeczne; − student potrafi udzielić porady rolnikowi i być pomocnym przy ocenie funkcjonowania gospodarstwa, oraz udzielić rad i konsultacji w zakresie wykonania biznes planu przez rolnika, − student docenia znaczenie wiedzy interdyscyplinarnej i stosowanie technologii informatycznych w zarządzaniu gospodarstwem rolnym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (Wiedza, Umiejętności lub Kompetencje Społeczne) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń (oceny cząstkowe): . " . ‒ aktywność w trakcie zajęć (sprawność i dokładność wykonywania zadań obliczeniowych), ‒ wykonanie projektu Za wykonane zadania praktyczne w ramach ćwiczeń student uzyskuje łacznie do 25 pkt. Uzyskanie minimum 13 punktów jest warunkiem przystąpienia do egzaminu z części wykładowej. Wykłady: Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu ustnego (3 pytania, odpowiedzi oceniane każda w skali 0-10 punktów).Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie minimum 16 pkt. Ocena końcowa liczona jako suma uzyskanych punktów z ćwiczeń oraz egzaminu ustnego podzielona przez 10. UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązkowych treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne formułuje ocenę końcową posługując się podanymi wyżej kryteriami. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Wojewodzic | |
Prowadzący grup: | Piotr Rachwał, Tomasz Wojewodzic | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.