Analiza laboratoryjna i diagnostyka mikrobiologiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.ALD.SI.RBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza laboratoryjna i diagnostyka mikrobiologiczna |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: BIOGOSPODARKA / ECTS: 6 / semestr: 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Celem kształcenia jest zapoznanie z metodami określania lub sprawdzania składu chemicznego i zanieczyszczenia mikrobiologicznego różnych surowców i produktów, zasadami Dobrej Praktyki Laboratoryjnej i Mikrobiologicznej oraz ze standardami jakości przewidzianymi dla laboratoriów badawczych |
Pełny opis: |
Wykłady: (30 h) 1 Warunki pracy w laboratoriach mikrobiologicznych. Czynniki środowiskowe warunkujące występowanie i przeżywalność drobnoustrojów. Grupy ryzyka mikrobiologicznego. Dobra technika mikrobiologiczna (DTM). 2 Pobór próbek do badań mikrobiologicznych. Metody hodowli i oznaczania liczby drobnoustrojów. 3 Metody analizy i wymagania mikrobiologiczne dla próbek środowiskowych (gleba, woda, powietrze) 4 Mikrobiologiczne metody badania materiału klinicznego. Bakteriologia, mykologia i parazytologia kliniczna 5 Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle. Analiza sanitarno-higieniczna czystości cyklu produkcyjnego (System HACCP). 6 Certyfikaty i kontrola jakości, powtarzalność i weryfikacja wyników 7 Standardowe i nowoczesne procedury przy oznaczaniu przynależności systematycznej drobnoustrojów wyizolowanych z materiału środowiskowego i klinicznego 8 Broń biologiczna. Bioterroryzm i agroterroryzm. Szybka diagnostyka skażeń 9 Bezpieczeństwo pracy w laboratorium analitycznym. Zarys historii chemii analitycznej. 10 Pobieranie i przygotowanie próbek do analizy. Metody rozdzielania i zagęszczania. 11 Ocena wyników analizy 12 Zasady Dobrej Praktyki Laboratoryjnej i wymagania PCA wobec laboratorium 13 Przegląd metod analizy ilościowej. Analiza wagowa, analiza miareczkowa: alkacymetria, kompleksometria, redoksometria, precypitometria, analiza spektrofotometryczna, spektrometria atomowa, itd. 14 Chemia analityczna branżowa Ćwiczenia: (50 h) 1 BHP w pracowni mikrobiologicznej. Podstawowe metody stosowane w analizie mikrobiologicznej. Zalecenia ogólne i pobór próbek do badań mikrobiologicznych. 2 Analiza mikrobiologiczna powietrza i wód o różnym przeznaczeniu zgodnie z obowiązującymi zaleceniami 3 Odczyt i interpretacja wyników wykonanych analiz. 4 Wykorzystanie metod pośrednich-ilościowych w analizie materiału środowiskowego i produktów spożywczych. Wykonanie analiz metodą seryjnych rozcieńczeń. Oznaczanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni 5 Metody mikrobiologiczne w analizie produktów spożywczych. Wykonanie analiz metodami bezpośrednimi: bakterioskopową i w komorach. Izolacja czystych kultur drobnoustrojów (bakteria, grzyby) do celów diagnostycznych 6 Oznaczanie przynależności systematycznej bakterii, wykonanie barwień i testów zgodnie z zaleceniami kluczy diagnostycznych 7 Odczyt wyników testów i diagnostyka bakterii. Podstawy diagnostyki promieniowców. Namnażanie grzybów na podłoża diagnostyczne 8 Oznaczanie przynależności systematycznej grzybów wykonanie preparatów i testów zgodnie z zaleceniami kluczy diagnostycznych 9 Odczyt testów. Sprawdzian wiadomości 10 Zapoznanie się z regulaminem pracowni chemicznej i obowiązującymi przepisami BHP oraz organizacją i tematyką ćwiczeń 11 Oznaczanie kwasowości i zasadowości wody. Potencjometryczne miareczkowanie pH-metryczne 12 Oznaczanie aktywności enzymatycznej gleby metodą kolorymetryczną 13 Oznaczanie twardości wody metodą kompleksometrycznego miareczkowania za pomocą EDTA 14 Oznaczanie zawartości magnezu i miedzi w materiale roślinnym metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej 15 Wyznaczanie niepewności pomiarów analitycznych (np. niepewność wyznaczania pojemności naczyń miarowych oraz ich współmierności, niepewność wyniku mianowania roztworu) Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 93 ECTS** 3,1 w tym: wykłady 30 godz. ćwiczenia i seminaria 50 godz. konsultacje 4 godz. udział w badaniach 6 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 3 godz. e-learning 0 godz. praca własna (2,9 ECTS**) 87 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Mahon C.R., Lehman D.C., Manuselis G., 2007. Textbook of Diagnostic Microbiology. Elsevier, St.Luis. 2. Minczewski Jerzy, Marczenko Zygmunt: Chemia analityczna. Tom 1. Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, Tom 2. Chemiczne metody analizy ilosciowej 3. Gambuś Florian, Wieczorek Jerzy: Analiza instrumentalna : dla studentów kierunków rolnictwo i ochrona środowiska, 2013, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ISBN 978-83-60633-85-4, 305 Uzupełniająca 1. Normy Polskie, poradniki sanitarne, przepisy i dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia, aktualne publikacje z zakresu realizowanych zajęć. - np. Polska Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005 - „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” 2. Szewczyk E.M.: Diagnostyka bakteriologiczna. PWN, Warszawa 2005 Przondo-Mordawska A. (tłum.), 3. Pepper I.L., Gerba C.P., 2004. Environmental Microbiology – A Laboratory Manual. Elsevier Academic Press. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Student posiada ogólną wiedzę z zakresu analizy laboratoryjnej i podstawowe wiadomości z zakresu diagnostyki mikrobiologicznej - Zna podstawowe zasady postępowania z materiałem zawierającym drobnoustroje - w tym z materiałem klinicznym - Rozumie mechanizmy przemian chemicznych oraz relacje między zjawiskami i parametrami fizycznochemicznymi w aspekcie metod analitycznych Umiejętności: - Potrafi wyszukać odpowiednie rozporządzenia oraz normy i w oparciu o nie dobrać metodę badawczą - Student potrafi wykonać podstawowe analizy ilościowe i jakościowe różnych próbek oraz zinterpretować uzyskane wyniki - Potrafi wykonać podstawowe testy celem oznaczenia przynależności systematycznej drobnoustrojów Kompetencje społeczne: ALD_K01 potrafi organizować pracę w zespole ALD_K02 wykazuje umiejętność i nawyk samokształcenia ALD_K03 ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość badań i bezpieczeństwo pracy w laboratorium |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny (test z wyboru i uzupełnienia + zadania obliczeniowe) Ćwiczenia: Rozwiązywanie zadań na poszczególnych ćwiczeniach lub symulacje komputerowe na bieżąco oceniane przez prowadzących pod względem poprawności ich rozwiązania oraz organizacji pracy w zespole. Sprawdzian wiedzy teoretycznej. Udział ćwiczeń i wykładów w końcowej ocenie: 50% wykłady i 50% ćwiczenia 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CZ PT WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 50 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Chmiel | |
Prowadzący grup: | Maria Chmiel, Marcin Niemiec, Jerzy Wieczorek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.