Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Zarządzanie zasobami ludzkimi

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.4s.ZZL.NL.RZAXX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie zasobami ludzkimi
Jednostka: Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Opanowanie technik zarzadzania czynnikiem ludzkim w organizacji i zdobycie podstaw teoretycznych zarzadzania ludźmiMarketing personalny, dobór kadr do organizacji, rozmowa z kandydatem, selekcja i szkolenie pracowników, techniki motywowania i oceniania pracowników, mierniki oceny zatrudnienia,strategiczny wymiar zarządzania zasobami ludzkimi

Pełny opis:

Wykłady:1.Istota zarządzania zasobami ludzkimi. Cele zarządzania kadrami.(1h)2.Znaczenie kultury organizacji z zarządzaniu kadrami.(1h)

3.Marketing personalny i strategiczny wymiar zarzadzania zasobami ludzkimi (1h)

4.Planowanie kadr w przedsiębiorstwie i organizacji.(1h)

5.Zasady doboru pracowników do organizacji – rekrutacja zewnętrzna i wewnętrzna.(1h)

6.Cel i zakres rozmowy wstępnej i kwalifikacyjnej.(1h)

7.Rozwój pracowników i szkolenie personelu.(1h)

8.Istota i techniki motywowania materialnego i niematerialnego pracowników (1h)

9.Systemy opłaty pracy w przedsiębiorstwie.(1h)

10.Metody oceny pracowników.(1h)

11.Współczesne techniki oceny i analizy stanowisk pracy.

12.System informacji personalnej.(1h)

13.Ilościowe i jakościowe mierniki oceny zatrudnienia w organizacji.(1h)

14.Organizacja działu personalnego i pionu zarządzania kadrami.(1h)

15.Koszty pracy w przedsiębiorstwie.(1h)

ćwiczenia:

1.Ustalenie i charakterystyka celów zarządzania zasobami ludzkimi i funkcji personalnej.(1h)

2.Cechy kultury organizacji i ich wpływ na zarządzanie kadrami.(1h)

3.Elementy marketingu personalnego.(1h)

4.Metody planowania kadr w organizacji – ustalenie wielkości zatrudnienia w organizacji.(1h)

5.Zasady rekrutacji i dekretacji pracowników.(1h)

6.Techniki przyjmowania ludzi do pracy – spojrzenie pracodawcy.(1h)

7.Techniki przyjmowania ludzi do pracy – spojrzenie kandydata do pracy (1h)

8.Rodzaje szkoleń pracowników i ich wpływ na rozwój pracownika.(1h)

9.Funkcje płac w firmie i ich rodzaje.(1h)

10.Zasady ustalania wysokości płacy roboczej dla kadry kierowniczej i pracowników wykonawczych.(1h)

11.Metody oceny stanowisk pracy – wartościowanie pracy.(1h)

12.Zastosowanie metod absolutnych i relatywnych do oceny pracownika.(1h)

13.Ustalanie i interpretacja ilościowych i jakościowych wskaźników oceny zatrudnienia.(1h)

14.Opracowanie systemu informacji personalnej.

15.Zarządzanie strategiczne personelem w organizacji.

Literatura:

Pocztowski A; Zarządzanie zasobami ludzkimi.Wyd. Zakład Narodowy im. OssolińskichZarządzanie kadrami. Podstawy teoretyczne i ćwiczenia pod red. Tadeusza Listwana. Wyd. AE Wrocław, 1999

Kostera Monika; Zarzadzanie personelem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa, 1999

Król M. i inni; Zarzadzanie zasobamiludzkimi. PWN, W-wa, 2006

Potencjał pracy w przedsiębiorstwie. Kształtowanie i wykorzystanie pod red. Małgorzaty Gablety. Wyd. AE, Wrocław, 1998

Film: Jak motywować ludzi do pracy. Synergia, Gdańsk, 2003

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.