Mikologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.MIK.SM.RJBSY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Ochrona środ. 2 stopień, niestacj. 2 sem., fakultety Ochrona środ. 2 stopień, niestacj. 3 sem., fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z pozycją grzybów wśród organizmów, ich rolą w ekosystemach oraz zwrócić uwagę studentów na różnorodne sposoby wykorzystania grzybów przez człowieka. W trakcie zajęć omówione zostaną zagadnienia dotyczące roli grzybów w środowisku i wykorzystania grzybów w procesach biotechnologicznych. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Pozycja grzybów wśród organizmów. 2. Morfologia, fizjologia i systematyka grzybów. Bioróżnorodność i zdolności adaptacyjne grzybów. 3-4. Warunki rozwoju grzybów - wymagania minimalne i specyficzne, rozprzestrzenienie geograficzne grzybów. 5-6. Rola grzybów w ekosystemie: saprotrofy, biotrofy, pasożyty. Grzyby a zmiany środowiska. 7-9. Ekologia grzybów miejsce grzybów w strukturze zbiorowisk roślinnych (endofity, porosty, mikoryza). 10-11. Biochemiczne uzdolnienia grzybów, biotechnologia grzybów - produkcja żywności, używek i pasz (drożdże). 12-13. Biochemiczne uzdolnienia grzybów, biotechnologia grzybów - produkcja żywności i substancji pomocniczych w przemyśle spożywczym (grzyby strzępkowe). 14-15. Szkody wyrządzane przez grzyby - choroby roślin, psucie się produktów, choroby zwierząt i ludzi, biodeterioracja. 16. Grzyby w ochronie roślin przed agrofagami. 17-18. Dziko rosnące grzyby jadalne i trujące. 19-20. Uprawa grzybów jadalnych (pieczarka, inne grzyby jadalne). Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2 |
Literatura: |
Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa Huart F. 2006. Hodujemy grzyby. Nie tylko piczarki i boczniaki. KDC, Warszawa LaessoeT., Del Conte A. 1997. Grzyby - Wielka Księga. Wiedza i Życie, Warszawa Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2007. Mikrobiologia techniczna. PWN, Warszawa MullerE., Loeffler W. 1987. Zarys mikologii dla przyrodników i lekarzy. PWRiL, Warszawa Sakson N. 2008. Produkcja pieczarki na podłożu fazy III. PWRiL, Poznań |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada wiedzę o roli grzybów w środowisku - zna możliwości wykorzystania grzybów przez człowieka w procesach biotechnologicznych do uzyskania różnych produktów na skalę przemysłową. Umiejętności: - ma umiejętność wskazania czynników wpływających na przebieg procesów biotechnologicznych z wykorzystaniem grzybów - potrafi przedstawić merytoryczne argumenty wyjaśniając poruszane zagadnienia. Kompetencje społeczne: - rozumie potrzebę zdobywania nowych umiejętności i wiedzy związaną z ciągłym postępem nauki i techniki w biotechnologii oraz rozwojem społecznym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Test pisemny zawierający pytania problemowe, ograniczony czasowo. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.