Ekonomika rolnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.ERL.SL.REKXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika rolnictwa |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Ekonomia, 4 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów Ekonomia / ECTS: 5 / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i Poziom SL Status: specjalizacyjny / obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z makro i mikro ekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu.Studenci zapoznają się z prawami i prawidłowościami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu w tym teorią czynników produkcji i intensyfikacji rolnictwa, systemem podatkowym, interwencjonizmem państwowym, funkcjonowaniem rynków rolnych oraz uczą się obliczać kategorie produkcji i dochodu oraz wielkość ekonomiczną gospodarstw. Poznają także podstawy ekonomii instytucjonalnej rolnictwa i agrobiznesu. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Przedmiot i zadania ekonomiki rolnictwa: podstawowe definicje, twórcy ekonomiki rolnictwa (1 godz.) 2. Funkcje rolnictwa w gospodarsce narodowej (1 godz.) 3. Teoria czynników produkcji (1 godz.) 4. Zasoby i równowaga czynników produkcji (1 godz.) 5. Funkcja produkcji i teoria internsyfikacji produkcji (1godz.) 6. Teoria renty gruntowej i system podstawowy w rolnictwie (1 godz.) 7. Wielkość gospodarstwa a obszar gospodarstwa - typy gospodarstw rolnych (1 godz.) 8. Rynek rolny jego specyfia i organizacja (1 godz.) 9. Ekonomika gospodarstw rodzinnych (1 godz.) 10. Instytucje otoczenia wsi i agrobiznesu (2 godz.) 11. Interwencjonizm państwowy w agrobiznesie Polski i UE (2 godz.) 12. Budżet państwa oraz transfery socjalne do rolnictwa (1 godz.) 13. Współczesna koncepcje rozwoju rolnictwa (1 godz.) Tematyka ćwiczeń 1. Ocena zjawisk ekonomicznych, mierniki i wskaźniki stosowane w ekonomice rolnictwa. Waloryzacja i delimitacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej. (2 godz.) 2. Struktura agrarna, struktura obszarowa, ziemia jako czynnik produkcji. (2 godz.) 3. Renta gruntowa, obliczanie renty różniczkowej i cen ziemi (2 godz.) 4. Czynnik ludzki w rolnictwie, zasoby pracy, zróżnicowanie przestrzenne i czasowe, bezrobocie na wsi (2 godz.) 5. Kapitał w rolnictwie, infrastruktura, uzbrojenie techniczne pracy i ziemi, amortyzacja i sposoby jej obliczania (2 godz.) 6. Obliczanie zależności pomiędzy nakładem a produktem, produkt krańcowy, produkt przeciętny, optimum techniczne i ekonomiczne produkcji (2 godz.) 7. System podatkowy w rolnictwie. Obliczanie wysokości podatku rolnego oraz podatku VAT (2 godz.) 8. Ubezpieczenia w rolnictwie (2 godz.) 9. Teoria kosztów. Obliczanie kosztów krańcowych i kosztów przeciętnych w rolnictwie. (1 godz.) 10. Obliczanie podstawowych kategorii ekonomicznych w rolnictwie, dochód rolniczy, nadwyżka bezpośrednia. Parytet dochodowy (2 godz.) 11. Pomiar substytucji w rolnictwie, optymalne kombinacje nakładów przy stałych i zmiennych cenach (2 godz.) 12. Elastyczność cenowa i dochodowa popytu oraz podaży produktów rolnych (2 godz.) 13. Wielkość ekonomiczna gospodarstw. Obliczenia. (2 godz.) 14. Repetytorium - zaliczenie ćwiczeń (2 godz.) Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 50 godzin., ECTS 1,7; w tym: - wykłady 15 godzin - ćwiczenia 30 godzin - egzamin pisemny / ustny 2 godzina - konsultacje 3 godziny Razem 50 godzin tj. 1,7 pkt. ECTS e-learning 0 godzin, ECTS: 0 Praca własna 100 godzin, ECTS: 3,3 |
Literatura: |
Literatura Podstawowa: 1. Fereniec J. 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa, Wydawnictwo KEY TEXT, Warszawa. 2. Tracy M. 1997. Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej. Wprowadzenie do teorii i praktyki, UW, Centrum Edukacji i Rozwoju Biznesu, IERiGŻ Warszawa 3. Woś A. 2004. W poszukiwaniu modelu polskiego rolnictwa. IERiGŻ. Warszawa Literatura uzupełniająca: 1. Tomczak F. 2005. Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju wsi i rolnictwa IRWiR PAN Warszawa. 2. Wojewodzic T. System podatkowy w rolnictwie. Konspekt 3. Wojewodzic T. Rynki rolne. Konspekt |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada podstawową wiedzę z zakresu teorii ekonomiki rolnictwa - zna najważniejsze wymogi prawne dotyczące rolnictwa Umiejętności: - student potrafi kwalifikować koszty - student potrafi posługiwać się metodami rachunku ekonomicznego - ocenia i porównuje czynniki produkcji Kompetencje społeczne: - student docenia potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy - student potrafi pomóc rolnikowi o podejmowaniu decyzji gospodarczych - student rozumie potrzebę reform w rolnictwie polskim |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (Wiedza, Umiejętności lub Kompetencje Społeczne) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ćwiczenia: Cześć ćwiczeniowa - sprawdzian pisemny obliczeniowy. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie co najmniej 50% punktów przewidzianych w programie ćwiczeń. Wykłady: Zaliczenie wykładów na podstawie testu zaliczeniowego. Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie minimum 50% punktów. Ocena końcowa liczona jako średnia z ćwiczeń oraz wykładów (ocena z ćwiczeń + ocena z wykładów / 2) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązkowych treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne formułuje ocenę końcową posługując się podanymi wyżej kryteriami. |
Praktyki zawodowe: |
brak praktyki |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.