Ekonomika jakości bioproduktów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.EJB.SI.RBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika jakości bioproduktów |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Obecnie jakość produktu traktowana jest jako najważniejszy czynnik konkurencji firm. Zostanie przybliżone pojęcie jakości bioproduktu oraz ekonomiki jakości. Zostaną przedstawione koszty jakości i ich wskaźniki, rachunek kosztów oraz narzędzia analizy kosztów jakości. Uwaga będzie zwrócona na ekonomiczne aspekty zarządzania jakością w przedsiębiorstwie, jak również określenie wpływu kosztów i dochodów na WF. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1 Pojęcie jakości. Wybrane definicje jakości 2 Zarządzanie jakością (filozofia TQM). Jakość a wartość produktu 3 Podejście procesowe w jakości 4 Ekonomika kosztów - koszty, kryteria podziału kosztów 5 Ekonomika jakości w podejściu procesowym 6 Pojęcie kosztów jakości i ich specyfika 7 Rachunek kosztów jakości 8 Wdrażanie rachunku kosztów w praktyce produkcyjnej 9 Metody rozliczania kosztów 10 Analiza rachunku kosztów jakości 11 Koszty w układzie procesowym 12 Wskaźniki kosztów jakości 13 Wybrane narzędzia analizy kosztów jakości 14 Pomiary kosztów jakości a ciągłe doskonalenie 15 Pomiary kosztów jakości a ciągłe doskonalenie Ćwiczenia: 1 Ekonomiczne aspekty jakości bioproduktów 2 Zarządzanie jakością i kosztami jakości 3 Koszty w rachunkowości finansowej. Podział kosztów jakości 4 Ekonomika jakości. Definicja i podział kosztów jakości 5 Efektywność ekonomiczna - pojęcie, istota i miary 6 Pomiar kosztów jakości. Metody określania kosztów 7 Rachunek kosztów jakości. Miary i wskaźniki, zadania 8 Rachunek kosztów jakości - zadania (cd) 9 Metody rozliczania kosztów 10 Wskaźniki kosztów jakości - miary i wskaźniki, zadania 11 Modelowanie kosztów jakości (modele opisowe, normatywne) - zadania 12 Wybrane narzędzia w analizie kosztów jakości 13 Koszty jakości jako element wartości dla organizacji 14 Wpływ jakości bioproduków na wynik finansowy przedsiębiorstwa 15 Nowe narzędzia zarządzania jakością (zadania) Statystyka przedmiotu [godziny; ECTS] 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy 100; 4 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) 35; 1,40 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty 10,00; 1,14 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. 65; 2,60 |
Literatura: |
Literatura: "podstawowa: Szczepańska K. Koszty jakości dla inżynierów. Placet, Warszawa 2009 uzupełniająca: Dahlgaard J.J., Kristensen K., Kanji G. K. Podstawy zarządzania jakością, PWN, Warszawa 2004. Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością pod red. T. Sikory, Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2011. Hamrol A., Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 2002. Hamrol A. Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2013. Myszewski J.M. Po prostu jakość Podręcznik zarządzania jakością. Wyd. WSPiZ, Warszawa 2005. Wójcik G.P. Koszty jakości. Wybrane aspekty, Difin SA, Warszawa 2014. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, pod red. T. Trziszki, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009. Publikacje własne: Utnik-Banaś K., Krawczyk J. 2016. Produkcja drobiarska w aspekcie podstawowych założeń biogospodarki. Roczn. Nauk. SERiA, 18(2), 278-283. Krawczyk J., Utnik-Banaś K., Sokołowicz Z. 2011. Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego. RN SERiA, t. XIII, 4, 87-90 |
Efekty uczenia się: |
wiedza: Efekty Kształcenia: student: EJB_W01 student zna podstawowe pojęcia z ekonomiki jakości EJB_W02 posiada wiedzę na temat kosztów jakości, rachunku kosztów oraz wpływu kosztów jakości na wynik finansowy przedsiębiorstwa EJB_W03 zna podstawowe miary i wskaźniki oraz narzędzia analizy kosztów jakości Umiejętnosci: EJB_U01 potrafi wyodrębnić koszty jakości i dokonać ich analizy wraz z interpretacją EJB_U02 dostrzega potrzebę doskonalenia jakości bioproduktów w przedsiębiorstwie EJB_U03 oblicza wybrane miary ekonomiczne dot. jakości i ocenia ich wpływ na WF Kompetencje społeczne: EJB_K01 - potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w zespole. EJB_K02 docenia potrzebę stałego poszerzania wiedzy oraz wykorzystania technik komputerowych w badaniach i projektach inżynierskich |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny (test z wyboru i uzupełnienia + zadania obliczeniowe) Ćwiczenia: rozwiązywanie zadań na poszczególnych ćwiczeniach lub symulacje komputerowe na bieżąco oceniane przez prowadzących pod względem poprawności ich rozwiązania oraz organizacji pracy w zespole. Ocena końcowa z ćwiczeń: średnia uzyskana z poszczególnych ćwiczeń. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWA
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.