Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika jakości bioproduktów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.4s.EJB.SI.RBIOY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika jakości bioproduktów
Jednostka: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Obecnie jakość produktu traktowana jest jako najważniejszy czynnik konkurencji firm. Zostanie przybliżone pojęcie jakości bioproduktu oraz ekonomiki jakości. Zostaną przedstawione koszty jakości i ich wskaźniki, rachunek kosztów oraz narzędzia analizy kosztów jakości. Uwaga będzie zwrócona na ekonomiczne aspekty zarządzania jakością w przedsiębiorstwie, jak również określenie wpływu kosztów i dochodów na WF.

Pełny opis:

Wykłady:

1     Pojęcie jakości. Wybrane definicje jakości

2    Zarządzanie jakością (filozofia TQM). Jakość a wartość produktu

3 Podejście procesowe w jakości

4 Ekonomika kosztów - koszty, kryteria podziału kosztów

5   Ekonomika jakości w podejściu procesowym

6 Pojęcie kosztów jakości i ich specyfika

7 Rachunek kosztów jakości

8 Wdrażanie rachunku kosztów w praktyce produkcyjnej

9    Metody rozliczania kosztów

10 Analiza rachunku kosztów jakości

11   Koszty w układzie procesowym

12 Wskaźniki kosztów jakości

13 Wybrane narzędzia analizy kosztów jakości

14     Pomiary kosztów jakości a ciągłe doskonalenie

15    Pomiary kosztów jakości a ciągłe doskonalenie

Ćwiczenia:

1     Ekonomiczne aspekty jakości bioproduktów

2    Zarządzanie jakością i kosztami jakości

3     Koszty w rachunkowości finansowej. Podział kosztów jakości

4      Ekonomika jakości. Definicja i podział kosztów jakości

5     Efektywność ekonomiczna - pojęcie, istota i miary

6    Pomiar kosztów jakości. Metody określania kosztów

7 Rachunek kosztów jakości. Miary i wskaźniki, zadania

8     Rachunek kosztów jakości - zadania (cd)

9   Metody rozliczania kosztów

10    Wskaźniki kosztów jakości - miary i wskaźniki, zadania

11    Modelowanie kosztów jakości (modele opisowe, normatywne) - zadania

12    Wybrane narzędzia w analizie kosztów jakości

13     Koszty jakości jako element wartości dla organizacji

14 Wpływ jakości bioproduków na wynik finansowy przedsiębiorstwa

15   Nowe narzędzia zarządzania jakością (zadania)

Statystyka przedmiotu [godziny; ECTS]

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy 100; 4

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) 35; 1,40

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty 10,00; 1,14

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. 65; 2,60

Literatura:

Literatura:

"podstawowa:

Szczepańska K. Koszty jakości dla inżynierów. Placet, Warszawa 2009

uzupełniająca:

Dahlgaard J.J., Kristensen K., Kanji G. K. Podstawy zarządzania jakością, PWN, Warszawa 2004.

Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością pod red. T. Sikory, Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2011.

Hamrol A., Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 2002.

Hamrol A. Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2013.

Myszewski J.M. Po prostu jakość Podręcznik zarządzania jakością. Wyd. WSPiZ, Warszawa 2005.

Wójcik G.P. Koszty jakości. Wybrane aspekty, Difin SA, Warszawa 2014.

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, pod red. T. Trziszki, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009.

Publikacje własne:

Utnik-Banaś K., Krawczyk J. 2016. Produkcja drobiarska w aspekcie podstawowych założeń biogospodarki. Roczn. Nauk. SERiA, 18(2), 278-283.

Krawczyk J., Utnik-Banaś K., Sokołowicz Z. 2011. Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego. RN SERiA, t. XIII, 4, 87-90

Efekty uczenia się:

wiedza: Efekty Kształcenia: student:

EJB_W01 student zna podstawowe pojęcia z ekonomiki jakości

EJB_W02 posiada wiedzę na temat kosztów jakości, rachunku kosztów oraz wpływu kosztów jakości na wynik finansowy przedsiębiorstwa

EJB_W03 zna podstawowe miary i wskaźniki oraz narzędzia analizy kosztów jakości

Umiejętnosci:

EJB_U01 potrafi wyodrębnić koszty jakości i dokonać ich analizy wraz z interpretacją

EJB_U02 dostrzega potrzebę doskonalenia jakości bioproduktów w przedsiębiorstwie

EJB_U03 oblicza wybrane miary ekonomiczne dot. jakości i ocenia ich wpływ na WF

Kompetencje społeczne:

EJB_K01 - potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w zespole.

EJB_K02 docenia potrzebę stałego poszerzania wiedzy oraz wykorzystania technik komputerowych w badaniach i projektach inżynierskich

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny (test z wyboru i uzupełnienia + zadania obliczeniowe)

Ćwiczenia: rozwiązywanie zadań na poszczególnych ćwiczeniach lub symulacje komputerowe na bieżąco oceniane przez prowadzących pod względem poprawności ich rozwiązania oraz organizacji pracy w zespole.

Ocena końcowa z ćwiczeń: średnia uzyskana z poszczególnych ćwiczeń.

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Utnik-Banaś
Prowadzący grup: Katarzyna Utnik-Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)