Pest management in sustainable agriculture
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3sa.PMS.SM.ROSAY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pest management in sustainable agriculture |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Skrócony opis: |
Principles of organic, integrated and conventional agriculture. Pest and diseases management in agriculture systems. Ecology of pests and biodiversity. Integrated Pest Management. Biological control. Biotechnology for agriculture. |
Pełny opis: |
Lectures 1. Wprowadzenie do integrowanej ochrony i rolnictwa zrównoważonego 2. Znaczenie agrofagów w agrocenozach. 3. Zasady agroekologii w ochronie roślin 4. Prognozowanie i monitoring agrofagów w integrowanej ochronie 5. Zwiększanie naturalnej odporności agrocenoz wobec agrofagów. Zarządzanie środowiskiem. 6. Zwiększanie odporności roślin wobec agrofagów. 7. Nowe strategie w metodach fizycznych ochrony roślin. 8. Stosowanie środków ochrony roślin w zrównoważonym rolnictwie. 9. Nowe strategie w metodzie biologicznej. 10. Precyzyjna ochrona roślin w zrównoważonym rolnictwie. . Classes 1. Kontrola agrofagów w zbożach, ziemniakach i burakach. 2. Kontrola agrofagów w roślinach przemysłowych. 3. Kontrola agrofagów w roślinach motylkowatych. 4. Kontrola agrofagów w warzywach. 5. Kontrola agrofagów w sadach. Subject statistic 1. Number of hours and ECTS credits - compulsory subject Hours: -; ECTS: - 2. Number of hours and ECTS credits - facultative subject Hours: 50; ECTS: 2 3. Total number of hours and ECTS credits, a student must earn by direct contact with academics (lectures, classes, seminars....) Hours: 25; ECTS: 1,0 4. Total number of hours and ECTS credits, a student earns in the course of a practical nature, such as laboratory, field trips and design classes Hours: 0; ECTS: 0,0 5. Expected personal workload (without or with academics participation during consultations) necessary for realization of subject objectives. Hours: 25; ECTS: 1,0 |
Literatura: |
Barbosa P. 1998. Conservation Biological Control. Academic Press, London, UK. Collins W., Qualset C. O. 1999. Biodiversity in Agroecosystems. CRC Press, Boca Raton. Maredia K. M., Dakouo D., Mota-Sanchez D. 2003. Integrated pest management in the global arena. CABI Publishing, Wallingford. Persley G. J. 1996. Biotechnology and Integrated Pest management. CABI Publishing, Wallingford. Walter G. H. 2003. Insect pest management and ecological research. Cambridge University Press, Cambridge. IOBC wprs Bulletin (overview) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: zasady agroekologii w ochronie roślin zasady monitoring i prognozowania występowania agrofagów agroekologiczne metody ochrony roślin (np. zarządzanie środowiskiem, biologiczna metoda) nowe strategie ochrony roślin (np. precyzyjna ochrona roślin, nowe strategie w metodach biologicznych) UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: rozpoznać agrofagi dobrać odpowiednią metodę kontroli agrofagów ocenić ryzyko związane z agrofagami KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: jest świadomy znaczenia agroekologii w ochronie roślin rozumie konieczność stałego dokształcania w zakresie stosowania zasad agroekologii w ochronie roślin |
Metody i kryteria oceniania: |
Classes: Ocena projektu dotyczącego kontroli agrofagów w zrównoważonym rolnictwie. Udział oceny z ćwiczeń w końcowej ocenie 33,4%. Egzamin pisemny. Pozytywna ocean jeśli prawidłowe odpowiedzi na 60% pytań. Udział egzaminu w końcowej ocenie 66,6%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.