Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agricultural Engineering

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.3sa.AEN.SI.RROAY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Agricultural Engineering
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Machinery and its management used in technologies of agricultural production. Fundamentals of the construction and utilization of various agricultural tools and machines will be presented.

Pełny opis:

1. Tractors – construction and utilization.

2. Tillage machinery (tillage systems)

3. Seeders and planters

4. Fertilizer distributors

5. Pest control equipment

6. Harvesters (combine harvesters, straw harvesters)

7. Forage crops (machines and equipment)

8. Root crops (mechanical harvesting)

9. Mechanical harvest of fruits and vegetables

Literatura:

CIGR Handbook of agricultural engineering. Vol. III. Plant production engineering.

Efekty uczenia się:

Knowledge:

Student:

-Learns agricultural and environmental aspects of tractors and farm machinery utilization,

-Knows operational characteristics of machinery and agricultural equipment, latest tendencies and directions of technical support for food raw material production

Skills

Student:

-Can correctly organize the work of farm machinery on the field and secure cooperation in technological processes.

-Is able to assess a machine construction and technical solutions applied in it in view of its potentially appropriate, convenient and safe operation

Social competences

Student:

Understands interrelations between construction parameters of tractors and machinery and conditions of their utilization

Appreciates the necessity for updating and upgrading acquired qualifications.

Metody i kryteria oceniania:

Grade E (2.0) < 55%

Grade D (3.0) 55%

Grade C (3.5) 65

Grade B (4.0) 75%

Grade B+ (4.5) 90%

Grade A (5.0) 100%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)