Rachunkowość rolna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.RAR.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość rolna |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Rolnictwo, 3 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Rachunkowość rolna KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO/ECTS: 3/ semestr 3 Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: SL status: kierunkowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem nauczania przedmiotu jest uzyskanie wiedzy z zakresu sposobu gromadzenia danych o producentach rolnych oraz monitorowania tego zjawiska w sposób zgodny z zasadami stosowanymi w krajach członkowskich Unii Europejskiej. Słuchacz zostanie również zapoznany z zasadami ewidencji podatku VAT w rolnictwie. W ramach sprawozdawczości sporządzany będzie Raport indywidualnego gospodarstwa rolnego. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Przedmiot i podmiot rachunkowości rolniczej. Informacje generowane przez rachunkowość i ich użytkownicy. (2 godz.) 2. System zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych w gospodarstwach rolnych - Polski FADN. Podstawy prawne i zasady obowiązujące w systemie. (2 godz.) 3. Majątek i kapitały gospodarstwa rolniczego. Pomiar i wycena majątku, zobowiązań i kapitałów własnych. (2 godz.) 4. Podstawowe kategorie produkcyjne i wynikowe w gospodarstwach rolnych (2 godz.). 5. Roczne zamknięcie rachunkowe gospodarstwa: sprawozdawczy rachunek wyników i bilans zamknięcia (2 godz.) 6. Podatek VAT w rolnictwie. Funkcjonowanie systemu ryczałtowego oraz ogólne zasady rozliczania VAT (3 godz.) 6. Ogólne zasady ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie rolnym (2 godz.) Ćwiczenia audytoryjne: 1. Bilansu majątkowy gospodarstwa rolnego oraz jego analiza (2 godz.) 3. Koszty – istota, klasyfikacje i układy wykorzystywane w rachunkowości rolnej (2 godz.) 3. Rachunek wyników gospodarstw rolnych – obliczanie podstawowych kategorii produkcyjnych i wynikowych (2 godz.) 4. Rachunek przepływów pieniężnych w gospodarstwie rolnym (2 godziny) 5. Sporządzenie uproszczonego raportu indywidualnego gospodarstwa rolnego (2 godziny) 6. Zasady ewidencji podatku VAT w gospodarstwie rolnym (2 godziny) 7. Zasady ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie rolnym (2 godziny) 8.Zaliczenie przedmiotu. (1 godz.) Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: 35 godz ECTS 1,4** w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia i seminaria - 15 godz. konsultacje - 2 godz. obowiązkowe praktyki i staże - 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu - 3 godz. praca własna - (1,6 ECTS) - 40 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Goraj L., Mańko S., Sass R., Wyszkowska Z.: Rachunkowość rolnicza. Difin. Warszawa 2004. 2.Wyszkowska Z.: Rachunkowość w przedsiębiorstwach rolniczych. Difin. Warszawa 2006. 3.Gierusz B. Podręcznik samodzielnej nauki księgowania. ODDK. Gdańsk 2007. Uzupełniająca 1.Kmiecik-Kiszka Z., Saro L.: Rachunkowość od podstaw. Wydawnictwo AR w Krakowie. Kraków 2007. 2.Praca zbiorowa pod redakcją Śnieżek E.: Wprowadzenie do rachunkowości. Oficyna ekonomiczna. Kraków 2004. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - posiada podstawową wiedzę z zakresu rachunkowości rolnej, - zna zasady ewidencji zaszłości gospodarczych i obliczania wyników w standardzie FADN oraz zasad analizy finansowej gospodarstw rolnych, - zna metody i narzędzia pozwalające na rozwiązywanie problemów z zakresu zarządzania gospodarstwem rolniczym Umiejętności: - potrafi sporządzić i dokonać analizy podstawowych elementów sprawozdania finansowego – bilansu oraz rachunku zysków i strat, - oblicza podstawowe kategorie produkcyjne i wynikowe gospodarstwa rolniczego, - potrafi prowadzić ewidencję podatku VAT w gospodarstwie rolnym. Kompetencje społeczne: - potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w grupie - ma świadomość odpowiedzialności za funkcjonowanie jednostki gospodarczej, rzetelnego rozliczania jego finansów zarówno w związku z działalnością zawodową jak i osobistą. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Egzamin pisemny w formie testowej (test jednokrotnego wyboru), który sprawdza znajomość zaprezentowanego materiału (kryterium ocen obejmuje: dostateczny (50-60% punktów), ponad dostateczny (60-70%), dobry (70-80%), ponad dobry (80-90%), bardzo dobry (90-100%). Ćwiczenia: Zaliczenie w formie pisemnej (3 zadania, w tym jedno dotyczące obliczania kategorii wynikowych gospodarstwa rolniczego drugie dotyczące sporządzania sprawozdań finansowych gospodarstw rolnych, trzecie dotyczące ewidencji i ustalania podatku VAT) --- 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.