Produkcja zwierzęca
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.PRZ.SI.RROXX.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkcja zwierzęca |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Rolnictwo, 3 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu fizjologii, żywienia oraz hodowli zwierząt gospodarskich (bydło, owce, trzoda chlewna, konie i kury). Przedstawienie możliwości adaptacji fizjologicznej ustroju do różnych warunków środowiska. Poprzez poznanie prawidłowych wartości fizjologicznych wskaźników umożliwienie oceny zdrowia, wzrostu i rozwoju zwierząt. Zapoznanie ze sposobami racjonalnego żywienia zwierząt oraz z wpływem poszczególnych składników pokarmowych na efekty produkcyjne różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Charakterystyka podstawowych grup pasz, z uwzględnieniem możliwości ich konserwacji i stosowania w praktycznym żywieniu zwierząt. Zapoznanie z normami żywieniowymi oraz z zasadami układania dawek pokarmowych i sporządzania bilansu pasz w gospodarstwie. Omówienie znaczenia gospodarczego i zapoznanie ze sposobami utrzymywania i użytkowania zwierząt gospodarskich. Zagrożenia ekologiczne w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Podstawy przewodnictwa nerwowego. Zmysł smaku i węchu. Wchłanianie składników metabolicznych 2. Krążenie krwi. Regulacja endokrynna procesów fizjologicznych. Fizjologia rozrodu 3. Definicje i systematyka pasz. Charakterystyka składników pokarmowych pasz. 4. Wartość pokarmowa pasz dla różnych gatunków zwierząt. Mierniki oceny wartości energetycznej i białkowej pasz. 5. Technologie konserwacji pasz. 6. Związki szkodliwe i toksyczne w surowcach paszowych i paszach. 7. Systemy żywienia zwierząt gospodarskich. 8. Pochodzenie i znaczenie gospodarcze bydła. Rasy bydła. 9. Ocena użytkowości mlecznej. Pomieszczenia i systemy utrzymania bydła. 10. Charakterystyka gatunku owca domowa. Charakterystyka ras owiec i metody oceny ich produkcyjności. 11. Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Tucz trzody chlewnej, krzyżowanie towarowe, ekonomiczne aspekty produkcji. 12. Sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej. 13. Znaczenie gospodarcze drobiu. Kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy. 14. Charakterystyczne cechy drobiu. Lęgi, produkcja jaj oraz mięsa drobiu. 15. Organizacja hod0owli koni. Rasy i typy koni. Użytkowanie koni w hodowli i chowie terenowym. Ćwiczenia 1. Charakterystyka elementów morfotycznych krwi. Trawienie w jamie gębowej i żołądku. 2. Trawienie w jelitach. Układ wydalniczy. 3. Analiza chemiczna pasz. Oznaczanie zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach. 4. Rozpoznawanie i kryteria podziału pasz. 5. Ocena pasz konserwowanych przez suszenie i zakiszanie. 6. Wyliczanie norm żywieniowych i układanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających. 7. Wyliczanie norm żywieniowych i układanie dawek pokarmowych dla zwierząt monogastrycznych. 8. Typy użytkowe i pokrój bydła. Reprodukcja w stadzie bydła 9. Higiena pozyskiwania mleka. Ocena wartości opasowej i rzeźnej bydła. 10. Charakterystyka użytkowości mięsnej owiec. Właściwości mleka owczego oraz czynniki zwiększające jego wydajność. 11. Podstawowe pojęcia oraz nazewnictwo stosowane w chowie i hodowli trzody chlewnej. Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych. 12. Systemy utrzymania i pomieszczenia dla trzody chlewnej. 13. Technologia produkcji brojlerów kurzych. 14. Technologia produkcji jaj konsumpcyjnych. 15. Struktura stada i reprodukcja koni. Systemy utrzymania i pomieszczenia dla koni. Budowa uprzęży i sprzętu jeździeckiego. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 125; ECTS: 5 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 60; ECTS: 2,4 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 30; ECTS: 1,2 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 65; ECTS: 2,6 |
Literatura: |
1. Bobek S. Wykłady z fizjologii zwierząt domowych. Skrypt dla szkół wyższych, Wyd. AR w Krakowie, 1989. 2. Buraczewski S., Ziołecka A. Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo. Wyd. SGGW Warszawa, 1991. 3. Chachuła J., Chrzanowski S., Oleksiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni, Wyd. SGGW Warszawa, 1991. 4. Grudniewska B. Hodowla świń. PWRiL Warszawa, 1987. 5. Hodowla i użytkowanie drobiu. Praca zbiorowa. (Red. E. Świerczewska). Warszawa 1993. 6. Krzymowski T. Fizjologia zwierząt, PWRiL Warszawa, 2005. 7. Normy żywienia zwierząt (Wyd.: IFiŻZ PAN oraz IZ w Krakowie) - dla różnych gatunków zwierząt. 8. Litwińczuk Z., Szulc T. Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL Warszawa, 2005. 9. Materiały z wykładów. 10. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa.(Red. J. Kamiński). Skrypt. Wyd. AR w Krakowie, 1995. 11. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1, 2, 3. (Red. D. Jamroz). PWN Warszawa, 2001 i 2006. 12. Węglarz A. Hodowla bydła -skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie, 2003. 13. Wójcikowska-Soroczyńska M. Hodowla owiec. PWRiL Warszawa 1998. |
Efekty uczenia się: |
Efekty w zakresie wiedzy: - zna podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie zwierząt gospodarskich; - ma podstawową wiedzę o gatunkach, rasach, typach użytkowania i typach użytkowych zwierząt gospodarskich oraz produktach od nich uzyskiwanych ; - zna podstawowe składniki pokarmowe pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierzęcego; - potrafi scharakteryzować pasze (zalecane i szkodliwe); - posiada znajomość podstawowych metod konserwacji, uszlachetnienia i przygotowania pasz; - wykazuje podstawową znajomość wymagań pokarmowych zwierząt gospodarskich; - ma wiedzę ogólną na temat zagrożeń ekologicznych związanych z produkcją zwierzęcą. Efekty w zakresie umiejętności: - potrafi scharakteryzować elementy morfotyczne krwi oraz omówić proces trawienia w przewodzie pokarmowym zwierząt; - zna podstawowe pojęcia oraz nazewnictwo stosowane w chowie i hodowli bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu; - potrafi scharakteryzować użytkowość mleczną i mięsną zwierząt; - rozpoznaje pasze i ocenia ich wartość pokarmową; - interpretuje wyniki podstawowej analizy chemicznej pasz; - potrafi korzystać z norm żywienia zwierząt i określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe; - zna podstawowe systemy żywienia zwierząt. Kompetencje społeczne: - ma świadomość znaczenia chowu i hodowli oraz żywienia zwierząt gospodarskich we współczesnej produkcji rolniczej; - otwarty na dalsze pogłębianie wiedzy z zakresu chowu i hodowli zwierząt. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu (wykładów i ćwiczeń) w formie testu (wybór jednej odpowiedzi prawidłowej z czterech podanych), sprawdzającego wiedzę i umiejętności studenta. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.