Organizacja i ekonomika rolnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.OEG.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i ekonomika rolnictwa |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Rolnictwo, 3 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: Rolnictwo / ECTS: 4 / semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i Poziom: SI Status: kierunkowy/obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z makro i mikro ekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu. Studenci poznają strukturę rolnictwa, cechy szczególne i wielkość zasobów czynników produkcji w rolnictwie, zasady funkcjonowania rynku rolnego i praw ekonomicznych na rynkach rolnych. W ramach wykładów zostaną wprowadzeni w teorię czynników produkcji, teorię kosztów, teorię produkcji oraz wybrane elementy ekonomii instytucjonalnej. Poznają strukturę agrobiznesu oraz zadania i sposób działania wybranych instytucji otoczenia rolnictwa. Ponadto zapoznają się z systemem podatkowym w rolnictwie oraz organizacją gospodarstw rolnych i zasadami obliczania podstawowych kategorii produkcji i dochodów. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Ekonomika rolnictwa jako ekonomia branżowa (2 godz.) 2. Funkcje rolnictwa w gospodarcze narodowej (2 godz.) 3. Wprowadzenie do teorii czynników produkcji w rolnictwie (2 godz.) 4. Struktura agrobiznesu (2 godz.) 5. Instytucjonalne otoczenie agrobiznesu (2 godz.) 6. System podatkowy w rolnictwie - podatki bezpośrednie (2 godz.) 7. System podatkowy w rolnictwie - podatki pośrednie (2 godz.) 8. Podstawy teorii rynku (2 godz.) 9. Wprowadzenie do teorii intensyfikacji (2 godz.) 10. Gospodarstwo rolne i jego struktura (2 godz.) 11. Koszty w gospodarstwie rolnym (2 godz.) 12. Kategorie produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym (2 godz.) 13. Teoria i praktyka protekcjonizmu w rolnictwie (2 godz.) 14. Sukcesja gospodarstw rolnych (2 godz.) 15. Bariery transformacji polskiego rolnictwa (2 godz.) Tematyka ćwiczeń 1. Metody badawcze stosowane w ekonomice rolnictwa 2. Ocena zjawisk ekonomicznych, mierniki i wskaźniki stosowane w ekonomice rolnictwa. Waloryzacja i delimitacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej. 3. Struktura agrarna, struktura obszarowa, ziemia jako czynnik produkcji. 4. Czynnik ludzki w rolnictwie, zasoby pracy, zróżnicowanie przestrzenne i czasowe, bezrobocie na wsi. 5. Kapitał w rolnictwie, infrastruktura, uzbrojenie techniczne pracy i ziemi, amortyzacja i sposoby jej obliczania. 6. Obliczanie zależności pomiędzy nakładem a produktem, produkt krańcowy, produkt przeciętny, optimum techniczne i ekonomiczne produkcji 7. Kolokwium I. 8. System podatkowy w rolnictwie, obliczanie wysokości podatków majątkowych. 9. System podatkowy w rolnictwie, obliczanie wysokości podatku od towarów i usług (VAT). 10. Koszty i opłacalność produkcji rolniczej, 11. Kalkulacje kosztów jednostkowych. 12. Obliczanie podstawowych kategorii ekonomicznych w rolnictwie: produkcja ogółem, wartość dodana, nadwyżka bezpośrednia, dochód z gospodarstwa rolnego. 13. Wielkość ekonomiczna gospodarstw. Obliczenia. 14. Kolokwium II. 15. Repetytorium - zaliczenie ćwiczeń. Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 65 godz., ECTS: 2,2; w tym: ‒ wykłady 30 godzin ‒ ćwiczenia 30 godzin ‒ egzamin ustny 1 godzina ‒ konsultacje 4 godzina Razem 65 godzin tj. 2,2 pkt. ECTS e-learning: 0 godz., ECTS: 0 Praca własna: 55 godz., ECTS: 1,8 |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojewodzic T. 2019. Wybrane zagadnienia z ekonomiki i organizacji rolnictwa. Skrypt dla studentów Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (materiał w przygotowaniu do druku, udostępniony studentom w wersji roboczej). Literatura uzupełniająca: 1. Fereniec J. 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa, Wydawnictwo KEY TEXT, Warszawa. 2. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. IERiGŻ w Warszawie (czasopismo naukowe) |
Efekty uczenia się: |
Student po zakończonym kursie: A/ wiedza: ‒ zna i opisuje strukturę agrarną, ‒ definiuje podstawowe kategorie ekonomiczne związane z rolnictwem i gospodarstwem rolnym, m.in. zasoby, czynniki produkcji, koszty, dochody, przychody, wielkość ekonomiczna, intensywność produkcji, intensywność organizacji, podatek, ‒ wskazuje najważniejsze rozwiązania prawne regulujące politykę fiskalna państwa wobec rolników i gospodarstw rolnych, ‒ zna mechanizmy działania rynków rolnych oraz rządzące rynkami prawa ekonomiczne, ‒ zna funkcje jakie pełni rolnictwo w gospodarce narodowej, ‒ identyfikuje instytucje otoczenia wsi i rolnictwa oraz zna ich zadania i funkcje. B/ umiejętności: ‒ porównuje wyposażenie w czynniki produkcji poszczególnych gospodarstw rolniczych, ‒ ocenia strukturę agrarna w poszczególnych jednostkach terytorialnych, ‒ oblicza koszty jednostkowe produkcji metodami organicznymi i rozdzielcza, ‒ oblicza podstawowe kategorie wynikowe dla gospodarstwa rolniczego tj. produkcja ogółem, wartość dodana, brutto, dochód z gospodarstwa rolnego. ‒ oblicza podatki, które płacone są w rolnictwie C/ kompetencje społeczne: ‒ docenia znaczenie rolnictwa dla gospodarki narodowej, ‒ ma świadomość specyfiki produkcji rolniczej oraz barier przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych z jakimi borykają się gospodarstwa rolnicze w swojej działalności, ‒ rozumie istotę i bariery procesu intensyfikacji, ‒ rozumie potrzebę reformowania rolnictwa w Polsce. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (Wiedza, Umiejętności lub Kompetencje Społeczne) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń (oceny cząstkowe): . " . ‒ aktywność w trakcie zajęć (sprawność i dokładność wykonywania zadań obliczeniowych), ‒ przegląd prasy fachowej (prasówka) w tematach związanych z materiałem wykładowym zaproponowanych przez wykładowcę. ‒ 2 sprawdziany pisemne z zagadnień poruszanych na ćwiczeniach. Uzyskanie minimum 50% punktów z zaliczenia pisemnego jest warunkiem dopuszczenia do zaliczenia wykładów. Wykłady: Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu ustnego (3 pytania, odpowiedzi oceniane każda w skali 0-10 punktów).Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie minimum 16 pkt. Ocena końcowa = suma punktów z ćwiczeń x 0,05 + suma punktów z egzaminu ustnego * 0,1 UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązkowych treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne formułuje ocenę końcową posługując się podanymi wyżej kryteriami. |
Praktyki zawodowe: |
Program nie przewiduje praktyk |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.