Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.MIK.SI.ROSXX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
6.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: OCHRONA ŚRODOWISKA / ECTS: 4 / semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Zajęcia z mikrobiologii mają na celu zaznajomienie studentów kierunku Ochrona Środowiska ze światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie roli, jaką pełnią mikroorganizmy w funkcjonowaniu biocenozy, przemianach biogenów oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i na inne organizmy żywe. Zajęcia mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Świat drobnoustrojów i ich miejsce w przyrodzie. Bezpieczeństwo pracy z drobnoustrojami. 2. Podstawy klasyfikacji i zarys systematyki drobnoustrojów, ewolucja i podstawy genetyki drobnoustrojów. 3. Morfologia drobnoustrojów. Formy przetrwalne mikroorganizmów. 4. Fizjologia bakterii, promieniowców i grzybów. Wpływ czynników środowiskowych na procesy życiowe drobnoustrojów. 5. Ekologia drobnoustrojów i wzajemne interakcje między mikroorganizmami w biocenozie oraz mikroorganizmami, a organizmami wyższymi. Symbioza, mikoryza, synergizm, antagonizm, antybioza. 6. Najważniejsze procesy biochemiczne przeprowadzane przez drobnoustroje i ich udział w krążeniu biogenów w przyrodzie. 7. Mikrobiologia środowisk naturalnych i antropogenicznych, kształtowanych przez człowieka. Wymagania pokarmowe i warunki wzrostu drobnoustrojów, mikroflora surowców, wody, powietrza i gleby. 8. Główne produkty metabolizmu drobnoustrojów wykorzystywane przez człowieka na skalę przemysłową (alkohole, kwasy organiczne, probiotyki, antybiotyki, mikotoksyny, substancje biologicznie czynne, biopreparaty, enzymy, toksyny, barwniki itp.). 9. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce, grzyby, priony. 10. Lekooporność. 11. Rola drobnoustrojów w procesach biodegradacji i biodeterioracji produktów naturalnych oraz wytworzonych przez człowieka. 12. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów w przetwórstwie i przemyśle rolno-spożywczym. Praktyczne osiągnięcia współczesnej mikrobiologii w powiększaniu zasobów żywności i pasz. 13. Jak obchodzić się z drobnoustrojami, podstawowe techniki prac laboratoryjnych, zasady prac sterylnych, urządzenia, sposoby wyjaławiania. Pojęcie gatunku, kolonii, szczepu. Podłoża mikrobiologiczne. 14. Nowoczesne, automatyczne metody oznaczania przynależności systematycznej mikroorganizmów do gatunku. 15. Egzamin. Ćwiczenia laboratoryjne: 1. BHP na ćwiczeniach z mikrobiologii, podstawowa aparatura i metody stosowane w badaniach mikrobiologicznych. 2. Teoretyczne podstawy barwienia bakterii. Morfologia bakterii. 3. Barwienie złożone metodą Grama w modyfikacji Huckera. 4. Barwienie proste negatywne. Morfologia promieniowców. 5. Asymilatory azotu atmosferycznego. 6. Morfologia drożdży i grzybów z klasy Phycomycetes. 7. Morfologia grzybów z klasy Deuteromycetes. 8. Analiza mikrobiologiczna wody w aspekcie sanitarno–higienicznym. 9. Odczyt mikrobiologicznej analizy wody. Analiza mikrobiologiczna gleby. 10. Odczyt mikrobiologicznej analizy gleby. Analiza mikrobiologiczna powietrza. 11. Bakterie fermentacji mlekowej w zakiszanym materiale pochodzenia zwierzęcego. 12. Bakterie fermentacji mlekowej w zakiszanym materiale pochodzenia roślinnego. 13. Szkodniki fermentacji mlekowej. Barwienie przetrwalników metodą Schaeffera-Fultona. 14. Bakterioskopowa ocena mięsa. 15. Zaliczenie. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 73 godz. (2,4 ECTS**) w tym: wykłady 30 godz. ćwiczenia i seminaria 30 godz. konsultacje 4 godz. udział w badaniach 6 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 3 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 47 godz. (1,6 ECTS**) |
||
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kunicki-Goldfinger W. - Życie bakterii. 2. Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna 3. Mǘller G.- Podstawy mikrobiologii żywności Uzupełniająca: 1. Kur J. , Hiszczyńska E., Krawczyk A., Zablewska B. : Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej. Politechnika Gdańska, Gdańsk, 1993. 2. Grabińska –Łoniewska A.: Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii ogólnej. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1996. 3. Kisielewska E., Kordowska-Wiater M.: Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, 1999. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student definiuje i opisuje najważniejsze procesy zachodzące w środowisku naturalnym z udziałem różnych mikroorganizmów w tym drobnoustrojów glebowych zmierzających do zrewitalizowania zdegradowanego środowiska oraz wskazuje właściwe kierunki działań mające na celu uzdrowienie zanieczyszczonych gleb, wód, powietrza, a także płodów rolnych. - posiada ogólną wiedzę z mikrobiologii - charakteryzuje najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie, wodzie i powietrzu Umiejętności: - student wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii w życiu codziennym, ocenia zagrożenia i objaśnia korzyści płynące z zastosowania mikrobiologicznych procesów w różnych obszarach działalności gospodarczej człowieka - rozróżnia poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów - praktycznie wykorzystuje metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym - samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym - interpretuje wyniki analiz i doświadczeń Kompetencje społeczne: - organizuje pracę w małym laboratorium, celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii - wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny Ćwiczenia: sprawdzian pisemny lub ustny oraz frekwencja na ćwiczeniach nie przekraczająca trzech nieobecności. -- Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ocena końcowa=0,6 x ocena z egzaminu (wykłady)+ 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Wiesław Barabasz | |
Prowadzący grup: | Wiesław Barabasz, Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.