Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.MIK.NI.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Ochrona środowiska, 3 sem, niestacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
CEL: Celem wykładów z mikrobiologii jest zapoznanie studentów z występowaniem i funkcją drobnoustrojów w środowisku. Ćwiczenia mają na celu praktyczne zapoznanie się z techniką laboratoryjną stosowaną w pracowniach mikrobiologicznych i obserwacja mikroskopowa różnych drobnoustrojów. TEMATYKA WYKŁADÓW: Mikrobiologia jako dyscyplina naukowa Cechy wspólne mikroorganizmów Przyczyny szerokiego rozpowszechnienia drobnoustrojów w przyrodzie Podział mikroorganizmów. Interakcje zachodzące między mikroorganizmami i innymi organizmami Historia mikrobiologii Morfologia, systematyka i znaczenie drobnoustrojów Fizjologia i podstawowe produkty metabolizmu Mikrobiologia środowisk naturalnych.Chorobotwórcze właściwości drobnoustrojów. Najważniejsze jednostki chorobowe. |
Pełny opis: |
TEMATYKA ĆWICZEŃ 1)Bezpieczństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii.Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej.Podstawowa aparatura stosowana w pracowni mikrobiologicznej. Podstawowe metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym: sterylizacja, dezynfekcja, pasteryzacja. Podstawowe podłoża stosowane do hodowli drobnoustrojów. Hodowla drobnoustrojów – założenie hodowli bakterii 2)Technika sporządzania preparatów bakteriologicznych: utrwalanych i barwionych. Teoretyczne podstawy barwienia drobnoustrojów. Barwniki i ich sporządzanie Morfologia bakterii. Technika posługiwania się mikroskopem imersyjnym. Barwienie bakterii metodą prostą pozytywną Barwienie bakterii metodą prosta negatywną. Zjawisko atrakcji barwnika. 3)Obserwacja ruchu bakterii w kropli wiszącej. Barwienie pozytywne metodą Grama jako podstawowe barwienie stosowane w diagnostyce bakteriologicznej umożliwiające podzielenie bakterii na dwie podstawowe grupy – bakterie gramoujemne i gramododatnie Morfologia i systematyka promieniowców 4)Podstawy mykologii Technika wykonywania preparatów mikologicznych. Morfologia i systematyka drożdży. Wykonanie testów na żywotność i odżywianie drożdży. Morfologia i systematyka grzybów strzępkowych z klas Phycomycetes i Deuteromycetes. Grzyby toksynotwórcze i mykotoksyny 5)Sprawdzian wiadomości Metody pośrednie i bezpośrednie mikrobiologicznej analizy ilościowej Analiza mikrobiologiczna wody w aspekcie sanitarno higienicznym. (met. filtracyjna, met. seryjnych rozcienczeń) Analiza czystości powietrza 6)Odczyt analizy czystości wody i jej ocena w odniesieniu do Polskich Norm. Wskaźniki czystości wody. Drobnoustroje fermentacji mlekowej. Preparaty z fermentowanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, jogurt, kefir) i roślinnego (kiszona kapusta i ogórki). Ocena jakości produktu na podstawie składu mikroflory. Szkodniki zakiszanych produktów pochodzenia roślinnego 7)Sprawdzian wiadomości Asymilatory wolnego azotu atmosferycznego. Drobnoustroje chorobotwórcze i podstawy diagnostyki bakteriologicznej. Hemoliza. Antybiotykooporność. 8)Zaliczenie ćwiczeń Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 150; ECTS: 6 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 45; ECTS: 1,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 30; ECTS: 1,2 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 105; ECTS: 4,2 |
Literatura: |
Mikrobiologia ogólna - H.G. SchlegelŻycie bakterii - Wł. Kunicki-Goldfinger Biologia bakterii - K. Kotełko Zarys mikrobiologii rolniczej - A. Szember Mikrobiologia żywności - H. Müller Mikrobiologia - A. Nowak Mikrobiologia weterynaryjna - K. Larski Biotechnologia - A. Chmiel |
Efekty uczenia się: |
Wieadza Student: - posiada ogólną wiedzę z mikrobiologii - charakteryzuje najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie, wodzie i powietrzu Umiejętności - rożróżnia poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów - praktycznie wykorzystuje metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym - samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym - interpretuje wyniki analiz i doświadczeń Kompetencje społeczne - organizuje pracę w małym laboratorium, celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii - wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny (test wyboru) Ćwiczenia: sprawdzian pisemny lub ustny oraz frekwencja na ćwiczeniach nie przekraczająca 20% nieobecności. -- 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.