Fitozwiązki i mikroorganizmy dla biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.FMB.SM.ROSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fitozwiązki i mikroorganizmy dla biotechnologii |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: OCHRONA ŚRODOWISKA / ECTS: 3 semestr 3 profil: ogólnoakademicki/Forma i poziom: SM status: kierunkowy Wymagania wstępne: wiedza podstawowa z zakresu mikrobiologii i biochemii roślin Celem przedmiotu jest przedstawienie grup związków naturalnych występujących w roślinach oraz wybranych wirusów i mikroorganizmów mających znaczenie w biotechnologii. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1-2. Terminologia, definicje, podział i znaczenie fitozwiązków. Fitozwiązki w ochronie roślin. 3-4. Przegląd grup związków pochodzenia roślinnego - olejki eteryczne, glikozydy, w tym glikozydy fenolowe i saponiny i alkaloidy. 5-6. Wirusy, bakterie, grzyby, protisty - ich znaczenie i wykorzystanie w biotechnologii. 7-8. Praktyczne przykłady wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii w oparciu o film edukacyjny. Dyskusja. 9-10. Rola wtórnego metabolizmu roślinnego w obronności roślin przed agrofagami. 11-12. Interakcje zachodzące pomiędzy różnymi organizmami. 13-14. Allelopatia i allelopatiny. 15. Mulczowanie. Rośliny okrywowe. Wykorzystanie sąsiedztwa roślin. Preparaty naturalne - bioherbicydy i alleloherbicydy. Ćwiczenia: 1-2. Przegląd i charakterystyka wirusów modelowych - bakteriofag lambda, Fi-X174. 3-4. Wybrane bakterie modelowe - znaczenie i wykorzystanie praktyczne. 5-6. Drożdże jako organizm modelowy. Inne wybrane gatunki grzybów w biotechnologii. 7. Protisty roślino i zwierzęcopodobne. 8. Omówienie różnych metod sporządzania preparatów z roślin o potencjale allelopatycznym - wyciągi, wywary, napary w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. 9-13. Ocena oddziaływania związków roślinnych naturalnych i komercyjnych na wybrane agrofagi (fitopatogeny, szkodniki, chwasty). 14-15. Opracowanie statystyczne uzyskanych wyników oraz ich interpretacja. Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 40 godz., ECTS 1,3 w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia i seminaria 15 godz. konsultacje 5 godz. udział w badaniach 3 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. praca własna (1,7 ECTS) 50 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołodziejczyk A. Naturalne związki organiczne. PWN 2003. 2. Harborne J. Ekologia biochemiczna. PWN 1997. 3. Twyman R. M. Biologia rozwoju. Krótkie wykłady. PWN, 2003. Uzupełniająca: 1. Kączkowski J. Biochemia roślin. PWN 1993. 2. Wybrane artykuły z czasopism Nature i Science (dostępne na ćwiczeniach). 3. Haller. 2005. Where are the bioherbicides? Weed Sci.53, 404-415. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - student ma podstawową wiedzę o ważniejszych grupach związków pochodzenia roślinnego oraz wybranych organizmach wykorzystywanych w biotechnologii, - student zna podstawowe techniki i materiały służące do sporządzania wyciągów roślinnych Umiejętności: - potrafi przeprowadzić eksperyment z wykorzystaniem wyciągów roślinnych, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski, - potrafi dokonać identyfikacji wybranych mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii oraz wykonać model wybranego bakteriofaga Kompetencje społeczne: - organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania eksperymentu laboratoryjnego i modelu, - ma świadomość ważności i rozumie znaczenie fitozwiązków oraz mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii dla ochrony środowiska |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Egzamin pisemny - analiza przypadku, pytania problemowe. Przyjęto procentową skalę efektów kształcenia, definiowana w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U, K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej jednej z trzech składowych (W, U, K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczenia ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio>90%). Ćwiczenia: Ocena podsumowująca jest składową: ocena za wykonanie raportu z pracy laboratoryjnej przeprowadzanej w zespołach 2 - 3 osobowych uwzględniająca umiejętność pracy w zespole, poprawność wykonania eksperymentu, umiejętność interpretacji wyników oraz wyciągania wniosków, ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętność podsumowania Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) --- UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWA
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Prowadzący grup: | Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Prowadzący grup: | Dorota Gala-Czekaj, Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Prowadzący grup: | Dorota Gala-Czekaj, Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Prowadzący grup: | Dorota Gala-Czekaj, Anna Gorczyca, Agnieszka Synowiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.