Ekologiczne aspekty nawożenia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.EAN.SM.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczne aspekty nawożenia |
Jednostka: | Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej |
Grupy: |
Ochrona środ. 2 stopień, stacj. 3 sem. Zagrożenia i ochrona ekosystemów |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wpływu nawożenia nawozami mineralnymi, naturalnymi i organicznymi na środowisko. W ramach przedmiotu omówione zostaną zagadnienia związane z wpływem nawożenia na właściwości gleby (np.: odczyn, zawartość głównych składników pokarmowych oraz metali ciężkich, zawartość materii organicznej). Przedstawione zostaną także informacje dotyczące wpływu produkcji nawozów i ich przechowywania na stan środowiska. |
Pełny opis: |
Opis Wykłady 1-2. Wpływ stosowania nawozów mineralnych, naturalnych i organicznych na odczyn gleby. 3. Wpływ stosowania nawozów mineralnych, naturalnych i organicznych na wymywanie azotu z gleby. 4. Wpływ stosowania nawozów mineralnych, naturalnych i organicznych na wymywanie fosforu i potasu i gleby. 5-6. Nawożenie a stan materii organicznej w glebie. 7. Gazowe straty azotu jako efekt stosowania nawozów. 8-9. Zagrożenia środowiskowe związane z produkcją nawozów mineralnych. 10. Nawożenie a metale ciężkie w środowisku. 11. Siarka w glebach-nawozach-roślinach – problemy niedoboru siarki w glebach. 12-13. Zagrożenia środowiskowe wynikające z przechowywania nawozów naturalnych. 14-15. Wpływ nawożenia na jakość roślin zbożowych, okopowych i przemysłowych. Ćwiczenia 1-4. Wymagania prawne dotyczące właściwości i zasad stosowania nawozów. 5-6. Rola nawożenia w regulacji cyklu krążenia azotu w przyrodzie. 3-4. Stosowanie biostymulatorów jako uzupełnienie podstawowego nawożenia. 5-6. Nawożenie w warunkach suszy. 9-10. Nawożenie a zawartość zanieczyszczeń w środowisku. 11-12. Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko. 13-14. Zakres oddziaływania zakładów produkujących nawozy mineralne na środowisko. 15. Zaliczenie ćwiczeń. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 34 godz. w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia i seminaria 15 godz. konsultacje 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 86 godz. (praca własna = (ECTS x 30)- suma z wiersza 1) |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Filipek-Mazur B. (red.). 2011. Środowiskowe aspekty stosowania nawozów i środków ochrony roślin w rolnictwie. Wyd. UR w Krakowie, Kraków. 2. Nowel S. (red.). 2005. Zanieczyszczenia środowiska azotem. Wydawnictwo Wszechnicy Mazurskiej, Olecko. 3. Aktualne akty prawne dotyczące warunków i trybu wprowadzania nawozów do obrotu, ich przechowywania, przewozu i stosowania, a także dotyczące agrochemicznej obsługi rolnictwa. Uzupełniająca: Publikacje naukowe dotyczące problematyki poruszanej na zajęciach. |
Efekty uczenia się: |
Efekty uczenia się Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - wymienia zalety stosowania nawozów - wylicza skutki (powietrze, woda, gleba) niewłaściwie zbilansowanej dawki nawozowej - wymienia zagrożenia zanieczyszczenia środowiska wynikające z określonego sposobu produkcji i przechowywania nawozów Umiejętności: - przewiduje rezultaty określonego nawożenia - przeciwdziała skutkom niewłaściwie zbilansowanej dawki nawozowej Kompetencje społeczne: - rozumie konieczność dostosowywania dawek nawozów do potrzeb pokarmowych roślin |
Metody i kryteria oceniania: |
Efekty uczenia się Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - wymienia zalety stosowania nawozów - wylicza skutki (powietrze, woda, gleba) niewłaściwie zbilansowanej dawki nawozowej - wymienia zagrożenia zanieczyszczenia środowiska wynikające z określonego sposobu produkcji i przechowywania nawozów Umiejętności: - przewiduje rezultaty określonego nawożenia - przeciwdziała skutkom niewłaściwie zbilansowanej dawki nawozowej Kompetencje społeczne: - rozumie konieczność dostosowywania dawek nawozów do potrzeb pokarmowych roślin |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.