Biochemia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.BCH.SI.RBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia |
Jednostka: | Katedra Fizjologii, Hodowli Roślin i Nasiennictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDÓW : BIOGOSPODARKA / ECTS: 5/ semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Celem zajęć z biochemii jest poznanie: relacji pomiędzy strukturą, właściwościami molekularnymi i funkcją w komórce głównych związków chemicznych budujących komórki roślinne i zwierzęce; budowy i funkcji metabolicznej enzymów; głównych szlaków metabolicznych; budowy i funkcji kwasów nukleinowych oraz procesów ich biosyntezy. |
Pełny opis: |
Wykłady: A Biochemia statyczna - budowa, właściwości oraz funkcje związków organicznych występujących w organizmach żywych - związek struktury z funkcją związków 1. Cukry (węglowodany) - budowa, podział, funkcje. 2. Lipidy - budowa, podział, funkcje, w tym błony komórkowe. 3. Aminokwasy i białka - budowa, podział, funkcje. 4-5. Enzymy (budowa, koenzymy, klasyfikacja, mechanizm działania, równowaga chemiczna, kinetyka reakcji, stymulacja i inhibicja, metody pomiaru). 6. Nukleotydy i kwasy nukleinowe. B Biochemia dynamiczna 7. Biosynteza białek, podstawowe mechanizmy regulacji ekspresji genów. 8. Podstawowy metabolizm oddechowy - pozyskiwanie energii ze związków organicznych - oddychanie tlenowe i beztlenowe. 9. Procesy oddechowe i kataboliczne węglowodanów i lipidów (mechanizmy, znaczenie ewolucyjne i środowiskowe). 10. Katabolizm węglowodanów i lipidów (mechanizmy, różnice między roślinami i zwierzętami, biochemiczne podstawy zasad prawidłowego odżywiania się). 11. Procesy anaboliczne lipidów, metabolity wtórne roślin pochodne lipidów. 12. Przyswajanie azotu i jego przemiany w biosferze ze szczególnym uwzględnieniem roli roślin. 13. Katabolizm związków azotu oraz biosynteza wybranych związków azotowych u roślin. 14- 15. Biochemia procesu fotosyntezy - przebieg, modyfikacje środowiskowe. Ćwiczenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi zasadami BHP oraz aparaturą badawczą 2-3. Węglowodany, reakcje charakterystyczne, wykrywanie i identyfikacja nieznanego cukrowca, oznaczanie ilości cukru metodą spektrofotometryczną w soku roślinnym 4-5. Tłuszcze, reakcje charakterystyczne, oznaczanie jakościowe w materiale roślinnym i zwierzęcym 6. Sprawdzian wiadomości z zakresu węglowodanów i lipidów 7. Identyfikacja aminokwasów na podstawie reakcji charakterystycznych. Oznaczanie jakościowe aminokwasów metodą chromatograficzną 8-9. Białka: wykrywanie, reakcje charakterystyczne, wysalanie i denaturacja. Oznaczanie ilościowe białka w materiale roślinnym metodą spektrofotometryczną 10. Sprawdzian wiadomości: aminokwasy i białka 11-12. Kinetyka enzymatyczna: wyznaczenie zależności aktywności enzymu od temperatury i stężenia substratu, 13. Enzymy: pomiar aktywności wybranych enzymów w materiale roślinnym 14.Kwasy nukleinowe: reakcje charakterystyczne, właściwości fizyczne, izolacja z materiału roślinnego i zwierzęcego 15. Sprawdzian wiadomości z zakresu budowy enzymów oraz kwasów nukleinowych Zaliczenie ćwiczeń Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 50 godz. w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia i seminaria 30 godz. konsultacje 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 3 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 70 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. L. Stryer Biochemia 1986. PWN w Warszawie 2. A. Płażek, F. Dubert, M. Rapacz, R. Bączek-Kwinta, E. Pociecha, K. Hura, B. Jurczyk, W. Filek, J. Kościelniak 2013. Ćwiczenia z biochemii. Wyd. UR w Krakowie 3. Materiały własne otrzymane od prowadzacego Uzupełniająca: 1. Kączkowski 2002. Podstawy biochemii. WN-T w Warszawie 2. B. Filipowicz, W. Więckowski 1990. Biochemia. PWN |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - potrafi scharakteryzować budowę chemiczną oraz przedstawić rolę podstawowych składników organicznych komórki (węglowodanów, lipidów, aminokwasów, białek, kwasów nukleinowych) w organizmach żywych. - zna i prawidłowo lokalizuje podstawowe szlaki metaboliczne prowadzące do syntezy i rozkładu różnych związków organicznych. - potrafi za pomocą poznanych metod laboratoryjnych oznaczać zawartość podstawowych metabolitów w materiale biologicznym. Umiejętności: - zgodnie z zasadami BHP potrafi przeprowadzić doświadczenie laboratoryjne - potrafi prawidłowo zinterpretować otrzymane wyniki oraz odnieść je do danych literaturowych Kompetencje społeczne: - potrafi pracować i organizować pracę w zespole - potrafi korzystać z programów komputerowych do obliczeń chemicznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny (test wyboru i uzupełnienia, zadania obliczeniowe lub pytania problematyczne) 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: prawidłowe wykonanie eksperymentów na poszczególnych ćwiczeniach na bieżąco oceniane przez prowadzących pod względem poprawności ich rozwiązania oraz organizacji pracy w zespole. Ocena końcowa z ćwiczeń: średnia uzyskana z poszczególnych ćwiczeń. Udział ćwiczeń i wykładów w końcowej ocenie: 0,5 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,5 x ocena końcowa z ćwiczeń UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmio |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.