Zarządzanie procesami
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.ZAP.NM.REKZX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie procesami |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Ekonomia II st., niestacj. zarządzanie i marketing -p. obowiazkowe, 2 sem. |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Opanowanie podstawowych pojęć dotyczących procesu metod i narzędzi usprawniania procesów. Koncepcje procesowe w zarządzaniu, metody zarządzania procesami, metody i techniki usprawniania procesów produkcji, systemy produkcji |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Funkcje organizacji. Definicja procesów według różnych kryteriów (1h) 2. Projektowanie procesów (1h) 3. Metody i techniki usprawniania procesów (1h) 4. Formy organizacji procesów (1h) 5. Współczesne techniki produkcyjne. Struktury produkcyjne (1h) Ćwiczenia: 1.Kryteria wyodrębniania funkcji w organizacji (1h) 2.Rodzaje procesów ich definiowanie i rozpoznawanie (1h) 3.Stosowanie metod w zarządzaniu procesami (1h) 4.Techniki projektowania procesów (1h) 5.Narzędzia modyfikacji procesów – usprawnianie i racjonalizacja (1h) 6.Działania inwestycyjno-operacyjne w rozwoju przedsiębiorstwa (1h) 7.Kultura organizacji jako element rozwoju (1h) 8.Ocena form organizacji procesów pracy i produkcji (1h) 9.Wyodrębnianie struktur produkcyjnych (1h) 10.Zarządzanie systemami w organizacji (1h) |
Literatura: |
Durlik I: Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych. Placet Agencja Wydawnicza, Wydanie 5 W-wa 2000 Ekonomika i kierowanie rozwojem przedsiębiorstw, praca zbiorowa pod redakcją Janusza Żurka, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2003 |
Efekty uczenia się: |
wiedza: - student ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur, - student ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami w odniesieniu do wybranych struktur i kategorii więzi społecznych, - student umie identyfikować procesy wg różnych kryteriów w przedsiębiorstwach branży żywnościowej, rozpoznaje problemy usprawniania procesów, zna sposoby kierowania i zarządzania systemami. umiejętności: - potrafi określić strukturę produkcyjną danego podmiotu branży żywnościowej, - potrafi wyodrębnić funkcje w organizacji, - zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania danych oraz procesów w nich zachodzących, - ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości. kompetencje społeczne: - docenia potrzebę stałego poszerzania wiedzy w zakresie zarządzania procesami, - potrafi współdziałać i pracować w grupie, odpowiednio określać priorytety służące realizacji określonego zadania, - posiada umiejętność myślenia twórczego i krytycznego, otwartego zarówno na samodzielne, jak i grupowe rozwiązywanie problemów. |
Metody i kryteria oceniania: |
- egzamin - forma pisemna (test) z treści wykładów - kolokwium pisemne w trakcie semestru i na koniec z treści ćwiczeń oraz wykonanie zadań domowych (udział w projekcie) Bilans nakładu pracy studenta: wykłady: 15 godz. ćwiczenia: 15 godz. egzamin końcowy: 1 godz. konsultacje: 7 godz. Razem: 38 godz.: 25 = 1,52 (2 pkt ECTS) przygotowanie do ćwiczeń - 15 godz. przegląd literatury przedmiotu - 5 godz. wykonanie zadanego tematu (udział w projekcie) - 15 godz. przygotowanie do kolokwium - 15 godz. przygotowanie do egzaminu - 10 godz. Razem godz. praktyczne: 60 godz. : 25 = 2,4 (2 pkt ECTS) Ogółem - 4 pkt ECTS |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.