Technologie produkcji roślin towarowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.TPRT.SM.RROAP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie produkcji roślin towarowych |
Jednostka: | Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: |
Rolnictwo, sp. produkcja roślinna, 2 sem. II stopień, stacj. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Technologie uprawy roślin towarowych ze szczególnym uwzględnieniem odmian i kierunków użytkowania. Mechaniczna uprawa gleby (uproszczenia), nawożenie, siew (siew bezpośredni) – w różnych technologiach uprawy. Zabiegi pielęgnacyjne: pielęgnacja mechaniczna, chemiczne zwalczanie chwastów, ochrona przed chorobami i szkodnikami. Przygotowanie do zbioru, różne sposoby zbioru, zbiór plonu głównego i ubocznego. Efektywność zastosowanych zabiegów agrotechnicznych w różnych technologiach upraw. |
Pełny opis: |
Szczegółowy harmonogram wykładów: 1.Technologie uprawa pszenicy ozimej, założenia i projekty do wykonania dla kierunku użytkowania na ziarno chlebowe i pastewne - 1 godz. 2.Charakterystyka i omówienie technologii uprawy żyta populacyjnego i mieszańcowego - 1 godz. 3.Uprawa jęczmienia ozimego i jarego w Polsce, projekt technologii nisko- i wysokonakładowej dla jęczmienia pastewnego i browarnego - 1 godz. 4.Technologia uprawy nowych odmian (tradycyjnych i karłowych)pszenżyta ozimego i jarego - 1 godz. 5.Założenia do technologii uprawy owsa tradycyjnego i nagiego dla warunków górskich i nizinnych - 1 godz. 6.Założenia dla kierunków uprawy kukurydzy na: ziarno, CCM, zielonkę - kiszonkę oraz kukurydzy cukrowej i pękającej. Omówienie technologii dla wyżej wymienionych kierunków użytkowania - 1 godz. 7.Założenia dla rożnych kierunków użytkowania ziemniaka, uprawa ziemniaka na zbiór wczesny i późny - 1 godz. 8.Technologia uprawy buraka cukrowego i pastewnego, metody zbioru i przechowywania - 1 godz. 9.Uprawa rzepaku ozimego i jarego, ocena przezimowania plantacji, technologia uprawy słonecznika oleistego - 1 godz. 10.Agrotechnika bobiku, projekt dla technologii uprawy nowych odmian tradycyjnych i samokończących - 1 godz. 11.Uprawa grochu jadalnego na nasiona i pastewnego na zielonkę, technologia dla odmian tradycyjnych i wąsolistnych - 1 godz. 12.Agrotechnika soi i fasoli, dobór odmian dla rejonów uprawy, metody zbioru - 1 godz. 13.Technologia uprawy plantacji towarowych i nasiennych koniczyny czerwonej - 1 godz. 14.Uprawa lucerny siewnej i mieszańcowej na susz i zielonkę, dobór odmian dla rejonów uprawy - 1 godz. 15.Uprawa roślin energetycznych- 1 godz. Szczegółowy harmonogram ćwiczeń: 1.Założenia i projekty technologii uprawy pszenicy ozimej do wykonania dla kierunku użytkowania na ziarno chlebowe i pastewne - 2 godz. 2.Opracowanie technologii uprawy żyta populacyjnego i mieszańcowego - 2 godz. 3.Wykonanie projektu technologii nisko- i wysokonakładowej dla jęczmienia pastewnego i browarnego - 2 godz. 4.Wykonanie projektu technologii uprawy dla formy tradycyjnej i karłowej pszenżyta ozimego- 2 godz. 5.Opracowanie projektów technologii uprawy kukurydzy na: ziarno, CCM, zielonkę – kiszonkę oraz kukurydzy cukrowej i pękającej - 2 godz. 6.Wykonanie projektu technologii uprawy dla rożnych kierunków użytkowania ziemniaka, uprawa ziemniaka na zbiór wczesny i późny - 2 godz. 7.Opracowanie technologii uprawy buraka cukrowego i pastewnego z uwzględnieniem metody zbioru i przechowywania - 2 godz. 8.Projekt technologii uprawy rzepaku ozimego z uwzględnieniem stanu przezimowania plantacji oraz wysokiego stopnia zaolejenia nasion - 2 godz. 9.Wykonanie projektu technologii uprawy tradycyjnych i samokończących odmian bobiku - 2 godz. 10.Opracowanie technologii uprawy grochu jadalnego na nasiona i pastewnego na zielonkę, z uwzględnieniem odmian tradycyjnych i wąsolistnych - 2 godz. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 100; ECTS: 4,00 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 35; ECTS: 1,4 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 20; ECTS: 0,8 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 65; ECTS: 2,6 |
Literatura: |
1. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. 2, 2003, WAR Wrocław, praca zbiorowa, red. Z. Jasińskiej i A. Koteckiego 2. Nawożenie mineralne roślin uprawnych, praca zbiorowa, red. R. Czuby, Police 1996. 3. Nawożenie roślin uprawnych, 2 Nawożenie i systemy nawożenia, W. Grzebisz, PWRiL 3. Zalecenia ochrony roślin - IOR-PIB Poznań - www.ior.poznan.pl 4. Instytut praktyce rolniczej - www.iung.pulawy.pl 5. www.cdr.gov.pl 6. www.wir.org.pl Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wyd. Wieś Jutra 2005, praca zbiorowa pod red. J. Chotkowskiego. Pszenice - zwyczajna, orkisz, twarda. Uprawa i zastosowanie. Wyd. PWRiL 2012, pod red. W. Budzyńskiego. Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie. Wyd. PWRiL 2010, pod red. W. Budzyńskiego i T. Zająca. |
Efekty uczenia się: |
wiedza: student posiada wiedzę z zakresu agrotechniki najważniejszych towarowych gatunków roślin rolniczych i technologii uprawy w zależności od kierunku użytkowania umiejętności: student potrafi: - określić potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin (źródła składników pokarmowych w glebie, zapotrzebowanie na nawozy), - określić parametry siewu i sadzenia (ilość wysiewu i zapotrzebowanie na nasiona), - zaplanować w czasie zabiegi uprawy roli dla rożnych warunków glebowych i przedplonów, - zaplanować zabiegi pielęgnacyjne w okresie wegetacji roślin (prowadzenia łanu), - opracować kompleksowe technologie uprawy roślin towarowych kompetencje społeczne: - student organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania określonych zadań, - dostrzega potrzebę ustawicznego poszerzania wiedzy z zakresu nowoczesnych technologii produkcji roślin towarowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - ocena sporządzonego przez studenta projektu kompleksowej technologii uprawy wybranej rośliny towarowej Ćwiczenia - indywidualne zadania do rozwiązania, ocena poprawności sporządzonych indywidualnie i grupowo kart technologicznych Ćwiczenia terenowe - odpowiedź ustna dotycząca oceny prawidłowości wykonania zabiegów agrotechnicznych, stanu zaawansowania wzrostu i rozwoju roślin, stanu plantacji 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.