Rośliny rolnicze i zioła w uprawie ekologicznej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.RZE.NM.RROARE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny rolnicze i zioła w uprawie ekologicznej |
Jednostka: | Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: |
Rolnictwo, sp. rolnictwo ekologiczne, 2 sem. II stopień, niestacj. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie ze znaczeniem i technologią produkcji roślin rolniczych i leczniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Przedmiot pokazuje złożone uwarunkowania glebowe i siedliskowe uprawy gatunków z różnych grup użytkowych roślin rolniczych i leczniczych, o zróżnicowanej zdolności adaptacyjnej do siedliska i agrotechnologii. Zakładanym efektem kursu jest uzdobycie umiejetności organizacji procesu produkcyjnego wymieninych grup rośłin poprzez opracowanie kart technologicznych, z uwzględnieniem alternatyw produkcyjnych. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Technologia uprawy ziemiaka w sytemie ekologicznym – 1 godz. 2. Technologia uprawy zbóż. Orkisz – 1 godz 3. Technologia uprawy zbóż ozimych i jarych– 1 godz. 4. Technologia uprawy roślin strączkowych – 1 godz. 5. Technologia uprawy motylkowatych drobnonasiennych – 1 godz 6. Rodzaje związków czynnych w roślinach leczniczych i uwarunkowania ich zawartości w roślinach i surowcu. Warunki pozyskiwania surowca leczniczego ze stanu naturalnego i uprawy – 1 godz. 7. Uprawa i zbiór gatunków korzeniowych roślin leczniczych - 1 godz. 8. Uprawa i zbiór ze stanu naturalnego roślin leczniczych , dostarczających ziela – 1 godz. 9. Uprawa i zbiór ze stanu naturalnego kwiatowych roślin leczniczych – 1 godz. 10. Uprawa nasiennych roślin leczniczych – 1 godz. Ćwiczenia: 1.Projekt karty technologicznej uprawy ziemniaka – 3 godz 2. Projekt karty technologicznej uprawy wybranego gatunku zbóż – 3 godz. 3.Projekt karty technologicznej uprawy roślin strączkowych – 3 godz 4. Projekt karty technologicznej uprawy wybranej rośliny zielarskiej – 3 godz 5. Dobór gatunków do uprawy w gospodarstwie, celem zapewnienia ciągłości pracy suszarni w sezonie wegetacyjnym. Warunki przechowywania surowca i przygotowanie prób ofertowych dla firm handlowych. Zaliczenie. – 3 godz. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 25; ECTS: 1 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 15; ECTS: 0,6 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 10; ECTS: 0,4 |
Literatura: |
1.Szczegółowa Uprawa Roślin, wyd. I – 1999, wyd. II – 2003, praca zbiorowa pod red. Z. Jasińskiej i A. Koteckiego. AWA, Wrocław T I - ss.481, T II. - ss. 690. 2. Leksykon roślin leczniczych. 1999. (red. A. Rumińska i A. Ożarowski) PWRiL W-wa ss. 566. 3. Wydawnictwa CDR/ODR. http://www.odr.net.pl/rolnictwo_ekologiczne/?act=publikacje |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Student posiada wiedze na temat technologii uprawy rośłin rolniczych i ziół w systemie ekologicznym. Umiejetności: - sporządza projekt karty technologicznej dla wybranych gatunków roślin, - oblicza nadwyżkę bezpośrednią przy założonym poziomie plonowania, - sporządza opracowanie na temat technnologii uprawy i wykorzystania wybranej rośliny leczniczej. Kompetencje społeczne: - rozumie istotę i cele rolnictwa ekologicznego, - ma świadomość wpływu zaproponowanych rozwiązań agrotechnicznych na środowisko rolnicze oraz jakość i bezpieczeństwo żywności, - rozumie potrzebę etycznego postępowania w proponowanych rozwiązanich agrotechnicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: Ocena formująca (w trakcie) -Ocena wykonania projektów kart techniologicznych (poprawność wykonania + organizacaja pracy w zespole, aktywność) oraz obliczeń nadwyżki bezpośredniej. -Ocena referatu na zadany temat. Ocena końcowa: Średnia z ocen cząstkowych i aktywności na zajęciach. Egzamin: pisemny - pytania problemowe. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.