Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Roślinne kultury in vitro

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.2s.RKV.SM.RROBX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Roślinne kultury in vitro
Jednostka: Katedra Fizjologii, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami rozmnażania wegetatywnego roślin, otrzymywaniem sztucznych nasion, typami roślinnych kultur in vitro oraz aklimatyzacją i zastosowaniem kultur in vitro w produkcji roślinnej oraz przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. W części ćwiczeniowej studenci nabywają umiejętności posługiwania się technikami roślinnych kultur in vitro m. in. poprzez samodzielne wykonywanie doświadczeń.

Pełny opis:

Tematy wykładów (15 godz.)

1.Rozwój i znaczenie roślinnych kultur in vitro. Produkcja roślin in vitro w Polsce oraz na świecie. (1 godz.)

2.Rozmnażanie wegetatywne roślin: kultury pąków wierzchołkowych, bocznych, merystemów. Uwalnianie roślin od patogenów. (2 godz.)

3.Rozmnażanie wegetatywne roślin: morfogeneza przybyszowa. (2 godz.)

4.Rozmnażanie wegetatywne roślin: somatyczna embriogeneza, produkcja sztucznych nasion. (2 godz.)

5.Kultury kalusowe, zawiesinowe i protoplastów. (2 godz.)

6.Kultury korzeniowe, pylników, mikrospor, zalążków, zalążni i zarodków zygotycznych. (2 godz.)

7.Przechowywanie materiału roślinnego. Selekcja w kulturach in vitro, zmienność somaklonalna. (2 godz.)

8.Produkcja metabolitów wtórnych w kulturach in vitro oraz ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym. (2 godz.)

Tematy ćwiczeń (15 godz.)

1.Przygotowywanie pożywek o zróżnicowanym składzie do zakładania kultur in vitro. (2 godz.)

2.Indukcja organogenezy przybyszowej (dezynfekcja oraz izolacja eksplantatów z liści begonii). Zakładanie kultury z łusek cebulowych lilii. (2 godz.)

3.Dezynfekcja oraz wysiew nasion rzepaku w warunkach in vitro. Namnażanie pędów ziół (mięta, tymianek, majeranek, oregano, dziurawiec). (2 godz.)

4.Izolacja eksplantatów z siewek rzepaku. Namnażanie i ukorzenianie rzepaku. (2 godz.)

5.Izolacja i wykładanie na pożywkę merystemów ziemniaka. (2 godz.)

6.Pasaż kalusa marchwi i tytoniu. Zakładanie kultury zawiesinowej marchwi. (2 godz.)

7.Aklimatyzacja materiału roślinnego. Obserwacje przeprowadzonych doświadczeń, analiza wyników, dokumentacja fotograficzna. (2 godz.)

8.Zaliczenie ćwiczeń. (1 godz.)

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8

Literatura:

1.Biotechnologia roślin. 2009. Red. S. Malepszy. PWN, Warszawa

2.Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. 2008. Red. B. Skucińska. UR, Kraków

Efekty uczenia się:

Wiedza:

-student posiada wiedzę z zakresu zaawansowanych metod wegetatywnego rozmnażania roślin w warunkach in vitro oraz zna możliwości wykorzystania kultur in vitro w badaniach naukowych, pracach hodowlanych oraz produkcji roślinnej.

Umiejętności:

-potrafi posługiwać się zaawansowanymi technikami roślinnych kultur in vitro

-potrafi samodzielnie lub w zespole analizować wyniki oraz wyciągać wnioski z przeprowadzonych doświadczeń

Kompetencje społeczne:

-ma świadomość ważności ustawicznego dokształcania się w zakresie nowoczesnych technik i technologii wykorzystywanych w badaniach naukowych, hodowli i produkcji roślinnej

-potrafi pracować w zespole

Metody i kryteria oceniania:

Oceny formujące:

-ćwiczenia:

pisemny sprawdzian z zakresu praktycznych wiadomości

-egzamin:

forma pisemna (zadania testowe i problemowe)

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)