Praktyka dyplomowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.PRD.SM.ROSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka dyplomowa |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: BIOGOSPODARKA / ECTS: 10 / semestr 6 Celem praktyki jest wykorzystanie oraz pogłębienie wiedzy kierunkowej i specjalistycznej a także kształtowanie odpowiednich cech i umiejętności nabytych w trakcie studiów w warunkach pracy zawodowej poprzez czynny udział zarówno na etapie organizowania jak i technicznego wykonania praz w gospodarstwach rolnych, zakładach produkcyjnych i przetwórczych oraz laboratoriach. Do podstawowych zadań praktyki należy również zapoznanie się studentów z organizacją, zarządzaniem i funkcjonowaniem gospodarstw, zakładów, jednostek administracji państwowej i samorządowej oraz instytucji odpowiadających za jakość i bezpieczeństwo żywności, a także poznanie aktów prawnych z zakresu bezpieczeństwa biosanitarnego, przepisów normalizujących i prawnie regulujących kwestie jakości surowców i wyrobów gotowych, sposobów przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców oraz wpływu metod produkcji surowców na kształtowanie jakości produktów gotowych. |
Pełny opis: |
Harmonogram postępowania studenta: Zapoznanie się z regulaminem praktyk - do 30 stycznia. Wybór miejsca odbywania praktyki (wypełnienie druku planu praktyki, uzyskanie zgody Pełnomocnika Dziekana ds. praktyk) - do połowy marca. Praktyka zawodowa: - prowadzenie dziennika praktyk w przypadku praktyki krajowej lub przygotowanie sprawozdanie z praktyki zagranicznej, uzyskanie potwierdzenie odbycia praktyki oraz opinii od osoby odpowiedzialnej za praktykanta w jednostce przyjmującej - 15 maja do 30 września. Zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej - do 15 października. Regulamin praktyk oraz wszystkie niezbędne dokumenty są zamieszczone na stronie internetowej UR, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny/Informacja dla studentów. https://wre.urk.edu.pl/index/site/4842 Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 375; ECTS: 10 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: -; ECTS: - 3. Liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 320; ECTS: 7 4. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 135; ECTS: 3 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - zna zasady produkcji pierwotnej oraz potrafi dokonać oceny jakości surowca w kontekście możliwego sposobu wykorzystania w biogospodarcej, - posiada podstawową wiedzę z zakresu nauk rolniczych i pokrewnych pozwalającą na zrównoważone wykorzystanie zasobów środowiska, - zna wykorzystywane w biogospodarce procesy chemiczne, biochemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne oraz podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały wykorzystywane w procesach wytwarzania produktów biotechnologicznych. Umiejętności: - ocenia przydatność rutynowych metod i narzędzi wykorzystywanych w procesach produkcyjnych oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia, - potrafi projektować i podejmować standardowe działania na rzecz konkretnych technologii celem ich doskonalenia lub zapewnienia bezpieczeństwa powodzenia oraz ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym i zna zasady bezpieczeństwa pracy, - potrafi zapewnić bezpieczeństwo oraz wymaganą jakość surowców. Kompetencje społeczne: - rozumie potrzebę ciągłego poznawania zjawisk i procesów zachodzących w biogospodarce oraz zdobywania wiedzy z zakresu rozwoju biogospodarki, - jest gotów do realizacji wyznaczonych zadań oraz bierze odpowiedzialność za działania własne i właściwą organizację pracy, - ma poczucia odpowiedzialności za bezpieczeństwo biosanitarne, bezpieczeństwo i higienę pracy oraz ergonomię. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia praktyki jest przedstawienie prawidłowo prowadzonego dziennika, opinii osoby reprezentującej zakład pracy o przebiegu praktyki, a także wykazanie się wiadomościami z zagadnień objętych programem praktyki w czasie egzaminu ustnego. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Boligłowa | |
Prowadzący grup: | Bogdan Kulig | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zaleski | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Boligłowa, Tomasz Zaleski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zaleski | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zaleski | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.