Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.2s.POP.SM.ROSOZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zdobycie przez studentów wiadomości dotyczących przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, nabycie umiejętności zakładania małej firmy, działalność gospodarcza, czynności przygotowawcze przed założeniem firmy, zakładanie firmy, infrastrukturalna przedsiębiorczość, środki UE wspierające przedsiębiorczość.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Przedsiębiorczość w teorii i praktyce (1h).

2.Organizacyjno-prawne formy przedsiębiorczości (1h)

3.Modele przedsiębiorczości i uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości(1h)

4. Przesłanki ekonomiczne, społeczne, motywujące do przedsiębiorczości (1h) 

5. Zarządzanie przez przedsiębiorczość (1h)

6. Znaczenie przedsiębiorczości w rozwoju lokalnym i bariery rozwoju (1h)

7. Pojęcie działalności gospodarczej, pojęcie przedsiębiorcy, MSP, cechy osoby przedsiębiorczej (1h)

8. Cele działania w small biznesie i źródła dochodów przedsiębiorców. Pojęcie przedsiębiorcy. Oznaczenie przedsiębiorcy (1h)

9. Czynności przygotowawcze związane z działalnością gospodarczą (2h)

10. Etapy i czynności związane z założeniem firmy (2h)

11. Podatek dochodowy – ogólna charakterystyka karty podatkowej, ryczałtu od przychodów

ewidencjonowanych, zasad ogólnych(1h)   

12. Inkubatory, centra przedsiębiorczości (1h)

13. Środki UE wspierające przedsiębiorczość(2h)

Literatura:

Podstawowa:

Praca zbiorowa pod red. B.Piaseckiego; Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa-Łódź, 1999

Uzupełniająca:

Markowski W.J.; ABC small business'u. Wyd.Marcus s.c.Łódź, 2004

Film: Jestem osobą przedsiębiorczą. Synergia, Gdańsk, 2005

Film: Zakładam firmę. Synergia, Gdańsk, 2005

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna i rozumie zachowania "uczestników" rynku: producentów, konsumentów i pracowników,

- zna ogólne zasady tworzenia form indywidualnej przedsiębiorczości, prowadzenia działalności gospodarczej

Umiejętności:

Potrafi zaplanować oraz prowadzić działalność gospodarczą wg różnych form organizacyjno-prawnych.

Kompetencje społeczne:

Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Jest przekonany o potrzebie podejmowania 1 działań gospodarczych.

Metody i kryteria oceniania:

- podstawowe wiadomości o przedsiębiorczości - test (wykłady),

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)