Organizacja produkcji i certyfikacja produktów tradycyjnych i regionalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.OPC.SP.EKO.OUR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja produkcji i certyfikacja produktów tradycyjnych i regionalnych |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest: 1) zapoznanie słuchacza w prawodawstwem unijnym i krajowym dotyczącym produktów tradycyjnych i regionalnych. ; 2) zapozna-nie z procesem certyfikacji produktów posiadających Chronioną nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, znak Jakość i Tradycja.; 3) zapoznanie słuchaczy z produktami tradycyjnymi i regionalnymi występującymi na terenie Polski.; 4) wizyta studyjna u producentów produktów tradycyjnych i regionalnych. |
Pełny opis: |
Wykłady 1) Prawodawstwo UE dotyczące produktów tradycyjnych i regionalnych, 2) Produkty tradycyjne i regionalne, historia rejestracji a czasy obecne, 3) Prawodawstwo polskie dotyczące produktów tradycyjnych i regionalnych, 4) Lista produktów tradycyjnych, 5) Rybne produkty tradycyjne i regionalne, 6) Tradycyjne wędzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis gwarą pisany, 7) Piekarstwo tradycyjne i regionalne, 8) Podstawy prawne i dokumentacja po stronie producenta związane z certyfikacją ekologiczną w zakresie przetwórstwa, 9) Przetwórstwo mięsa i wędlin, 10) Technologia produkcji drożdży spożywczych. Ćwiczenia: 1) Proces rejestracji produktu tradycyjnego i regionalnego, 2) Wizyta studyjna w zakładach produkujących produkty regionalne |
Literatura: |
1. Czarniecka-Skubina E., Janicki A. 2009. Znakowanie żywności tradycyjnej i ekologicznej. „Przemysł Spożywczy", nr 9. 2. Materiały konferencyjne. VIII Szkoła Zimowa. Nauka i praktyka w chowie i hodowli świń na tle uwarunkowań gospodarczych w Polsce i Unii Europejskiej. Ustroń, 17-20 lutego 2009, s. 17-32. 3. Migdał W., Dudek R., Kapinos F., Kluska W. 2015. Tradycyjne wędzenie mięsa i wędlin. Produkty regionalne i tradycyjne, http://www.minrol.gov.pl/. 4. Rozporządzenie Rady (WE) 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami. 5. Rozporządzenie Rady (WE) 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. 6. Ustawa z 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz produktach tradycyjnych (nowelizacja: 24.10. 2008 r., Dz. U. z dnia 5.12.2008 r. Nr 216, poz.1368.). |
Efekty uczenia się: |
Efekty wiedzy: • Potrafi scharakteryzować metody przetwórstwa produktów ekologicznych. • Zna metody wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. • Zna regulacje prawne dotyczące produktu tradycyjnego i regionalnego. • Zna regulacje prawne dotyczące przetwórstwa żywności ekologicznej. • Potrafi zdefiniować produkt tradycyjny i regionalny. Efekty umiejętności • Potrafi prowadzić dokumentację związaną z przetwórstwem żywności ekologicznej. • Potrafi wnioskować o rejestrację produktu tradycyjnego i regionalnego. • Potrafi prowadzić dokumentację związaną z wytwarzaniem produktów tradycyjnych i regionalnych. Kompetencje społeczne • Ma świadomość jakości produktów wytwarzanych metodami ekologicznymi. • Ma świadomość znaczenia produkcji tradycyjnej i regionalnej. • Rozumie potrzebę ciągłego podnoszenia kwalifikacji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny - pytania problemowe lub test i zadania obliczeniowe Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wówczas, gdy w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wówczas, gdy w zakresie w każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%, ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio ponad 90%) Ćwiczenia: samodzielnie lub w zespołach dwuosobowych studenci wykonują … Oceniana będzie poprawność i efektywność wykonania zadania, w tym współpraca w zespole, każde ćwiczenie kończy się oceną. Ocena podsumowująca jest średnią z ocen uzyskanych w trakcie semestru. Ocena końcowa - 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA, Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 17 godzin
Wykład, 21 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak, Dorota Kowalewska, Beata Pietrzyk, Joanna Skrzypczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 17 godzin
Wykład, 21 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima, Dorota Kowalewska, Beata Pietrzyk, Joanna Puła, Joanna Skrzypczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 7 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak, Joanna Skrzypczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 16 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Dorota Kowalewska, Monika Kulig, Joanna Puła, Joanna Skrzypczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.