Ekologiczna uprawa roślin warzywnych i sadowniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.EUW.SM.RROARE.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczna uprawa roślin warzywnych i sadowniczych |
Jednostka: | Katedra Warzywnictwa z Ekonomiką Ogrodnictwa |
Grupy: |
Rolnictwo, sp. rolnictwo ekologiczne, 2 sem. II stopień, stacj. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Student nabywa umiejętności doboru odmian roślin warzywnych i sadowniczych , przewidywania i wykonywania podstawowych zabiegów agrotechnicznych w gospodarstwie ekologicznym |
Pełny opis: |
Zapoznanie z historią, stanem aktualnym oraz perspektywami ogrodniczych gospodarstw ekologicznych. Zasady doboru gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych, terminy uprawy i specyficzne zabiegi agrotechniczne w uprawie ekologicznej, zagospodarowanie ogrodniczych produktów ekologicznych - rynek spożycia bezpośredniego, przetwarzanie, przechowywanie, zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego z uprawą warzyw i roślin sadowniczych. Studenci poznają także zasady certyfikacji gospodarstw ekologicznych. Plan zajęć wykładów w kolejnych tygodniach I semestru 1. Historia, stan obecny i perspektywy rozwoju ekologicznej produkcji ogrodniczej - 1h 2. Obowiązujące akty prawne związane z uprawą ekologiczną i integrowaną, kontrola i certyfikacja gospodarstw o profilu warzywniczym i sadowniczym - 1h 3. Zasady zmianowania roślin warzywnych i sadowniczych - 1h 4. Wybrane aspekty nawożenia roślin ogrodniczych w uprawie ekologicznej- 1h 5. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie ekologicznej warzyw i roslin sadowniczych - 1h 6. Uprawa metodą ekologiczną wybranych gatunków roślin warzywnych - pomidor, ogórek, kapusta głowiasta - 3h 7. Uprawa metodą ekologiczną wybranych roslin warzywnych - marchew, cebula - 2h 8. Uprawa metodą ekologiczną wybranych roślin sadowniczych - jabłoń, grusza, śliwa. - 2h 9. Uprawa ekologiczna krzewów jagodowych - truskawka, porzeczka, malina, winorośl. - 3h Plan zajęć ćwiczeń w kolejnych tygodniach I semestru 1. Dobór odmian roślin sadowniczych do warunków siedliska w gospodarstwie ekologicznym. - 2h 2. Dobór odmian i agrotechnika wybranych warzyw w gospodarstwie ekologicznym (wykonanie projektu). - 3h 3. Zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego o profilu warzywniczym - ćwiczenia w terenie -3h 4. Zakładanie i prowadzenie upraw sadowniczych metodą ekologiczną - ćwiczenia w terenie - 3h 5. Przestawianie gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne - 2h 6. Przygotowanie i zastosowanie wyciągów roślinnych, szczepionek oraz mączek skalnych. - 2h |
Literatura: |
1. Babik I., Kaniszewski S. (red) - Ekologiczne metody uprawy warzyw, KCRE Radom, 2007 2. McGrath M. (red) - Ogród ekologiczny, KDC, 2007 3. Sołtysiak U. (red.) - Rolnictwo Ekologiczne w praktyce, Stowarzyszenie EKOLAND i Fundacja EBEN&UMWELT; Warszawa, 1994 4. Lafer G.; K Schloffer; G Innerhofer; H Meister; K Lind. 2003. Organic Fruit Growing. CABI Publishing 5. Materiały zawarte na www.fibl.org - Research Institute of Organic Agriculture |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.