Podstawy zarządzania
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.PZA.SL.RZAXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy zarządzania |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: ZARZĄDZANIE / ECTS: 5/ semestr: 1 Profil ogólnoakademicki / Forma i poziom:SL status :przedmiot podstawowy Wymagania wstępne: brak Celem dydaktycznym przedmiotu "Podstawy Zarządzania" jest przygotowanie słuchaczy do pełnienia ról kierowniczych różnego szczebla w organizacjach - poprzez przekazanie wiedzy dotyczącej procesu zarządzania i organizacji pracy kierowniczej.W ramach kursu uczestnicy zapoznają się z takimi zagadnieniami jak: organizacja w otoczeniu jako obiekt zarządzania, struktura, cele, funkcje zarządzania, władza i przywództwo, style kierowania, umiejętności i kompetencje kierownicze, informacja i komunikacja w zarządzaniu, procesy decyzyjne w zarządzaniu, główne metody i techniki zarządzania, ocena sprawności działań, globalny kontekst zarządzania. |
Pełny opis: |
Plan wykładów: 1.Wprowadzenie do przedmiotu, podstawowe pojęcia, główne nurty i kierunki zarządzania, składniki modelu z., funkcje kierownicze-2h. 2.Środowisko zarządzania. System otwarty i zamknięty.Szczeble zarządzania-2h. 3.Składniki funkcjonalne procesu zarządzania.Rola planowania strategicznego i operacyjnego, misja organizacji, rodzaje celów, etapy procesu planistycznego-2h. 4.Organizowanie w zarządzaniu – podział pracy w ramach struktur, specjalizacja, rozszerzanie i wzbogacanie pracy, kryteria i rodzaje departamentalizacji-2h. 5.Komunikacja w organizacji – kanały, sieci scentralizowane i zdecentralizowane. Modele procesu komunikacji (Umstota, Morgana) Komunikacja formalna i nieformalna a wzory zachowań organizacyjnych-2h. 6. Teorie treści motywacji (Maslowa, Herzberga, ERG, XY Mc Gregora, Mc Clellanda), modyfikacja zachowań Skinnera-2h. 7.Ocena sprawności działań menedżerskich. Controlling – główne obszary kontroli, etapy procesu, podział (prewencyjna, sterująca, ex post), techniki kontroli operacyjnej, kontrola materiałowa i kontrola jakości-2h. 8.Zarządzanie informacją – podział danych, źródła pozyskiwania.System Informowania Kierownictwa – cele, funkcje, rola systemów komputerowych. Proces przetwarzania danych. Sposoby przetwarzania, wspomaganie decyzji, symulacje-2h. 9.Zasoby ludzkie – percepcja, potencjał, osobowość. Formalne i nieformalne grupy pracownicze. Homo i heterogeniczność, stabilność i niestabilność grup. Kultura organizacji. Elementy etyki biznesu-2h. 10.Rozwijanie umiejętności menedżerów. Kompetencje, planowanie i kontrola czasu pracy.Delegowanie uprawnień.Zarządzanie współuczestniczące. Teoria Z i zarządzanie japońskie-2h. 11.Podnoszenie wydajności - kluczowe zasady, pomiar wykorzystania zasobów, miary i metody oszczędności. Przestrzenne organizowanie procesów pracy-2h. 12.Procesy decyzyjne w zarządzaniu.Identyfikacja i zdefiniowanie problemu. Proces analizy racjonalnej. Tworzenie wariantów decyzyjnych i kryteria ich oceny-2h. 13. Przegląd koncepcji i metod zarządzania przedsiębiorstwem. Reengeneering - rekonstrukcja i wdrożenie procesu, benchmarking - wewnętrzny, konkurencyjny, funkcjonalny i ogólny-2h. 14. Zastosowanie lean management, zarządzanie zasobami w ramach outsourcingu. time based management-2h. 15. Time based management. Model organizacji opartej na wiedzy. Zarządzanie potencjałem ludzkim-2h. Plan ćwiczeń: 1.Zarządzanie w skali ponadnarodowej-2h. 2.Szkoła klasyczna, behawioralna i ilościowa.Zarządzanie w kontekście zmian. Case study – linie lotnicze-2h. 3.Prognozowanie w planowaniu – metody, zastosowanie.Case study – dystrybucja kosmetyków-2h. 4.Rozpiętość kierowania.Case study – przedsiębiorstwo przemysłu drzewnego-2h. 5.Skuteczność komunikacji poziomej i pionowej.Przekaz werbalny i niewerbalny-2h. 6.Przywództwo w zarządzaniu – determinanty skuteczności, koncepcje podstawowe (skala ciągła, przywództwo dwuwymiarowe) i rozwinięte.Case study – firma software-2h. 7.Kontrola finansowa – obszar i przedmiot analiz; kontrola zasobów ludzkich – podstawowe techniki.Case study – produkcja sprzętu turystycznego-2h. 8.Interpretacja danych w zarządzaniu-2h. 9.Normy i role w grupach pracowniczych.Istota zarządzania zespołami ludzkimi.Case study – firma ubezpieczeniowa-2h. 10.Zachowania organizacyjne.Case study - funkcjonowanie agencji reklamowej-2h. 11.Metody i techniki upraszczania pracy w zarządzaniu produkcją.Automatyzacja i robotyzacja procesów wytwórczych.Doskonalenie organizacji,koła jakości. Case study - branża papiernicza-2h. 12.Zarządzanie ryzykiem decyzyjnym.Zastosowanie tabeli korzyści i drzew decyzyjnych.Case study - bank-2h. 13.Wprowadzenie do zarządzania strategicznego. Poziomy strategii (Thompson i Strickland)-2h. 14.Zarządzanie strategią przedsiębiorstwa - analiza portfelowa (BCG),strategia jednostki gospodarczej - 2h. 15. Planowanie strategiczne w małych przedsiębiorstwach i organizacjach non-profit- 2h Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 66 ECTS**2,2 w tym: wykłady (podać liczbę godzin) 30 godz. ćwiczenia i seminaria (podać liczbę godzin) 30 godz. konsultacje (podać liczbę godzin) 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże (podać liczbę godzin) 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu (podać liczbę godzin 3 godz. praca własna (2,8 ECTS**) 84 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Griffin R., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2017. 2.Stoner J., Wankel Ch., Kierowanie, PWE. Warszawa 2001. 3. Drucker P., Praktyka zarządzania,MT Biznes, 2017. Uzupełniająca: 1. Współczesne systemy ekonomiczne. Powstanie, ewolucja, kryzys. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego, Warszawa 2000. 2. Zieniewicz K. Współczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa 2003. 3. Martyniak Z. Nowe metody i koncepcje zarządzania, AE Kraków, 2002. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: - student zna genezę i ewolucję teorii zarządzania, - potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia z zakresu organizacji i zarządzania, UMIEJĘTNOŚCI: - potrafi opisać kluczowe elementy procesu zarządzania organizacją, - identyfikuje zasadnicze procesy organizacyjne współczesnych przedsiębiorstw, - ocenia, analizuje i rozwiązuje praktyczne problemy zarządcze w przykładowych jednostkach gospodarczych KOMPETENCJE SPOŁECZNE: - posiada umiejętność planowania pracy w zespole - docenia potrzebę wymiany informacji i dzielenia się wiedzą |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny z całości materiału. Ćwiczenia: 1. Oceny z okresowych sprawdzianów wiadomości (1-2) w formie kolokwium. 2. Aktywność podczas rozwiązywania studium przypadków. Przyjęto procentową skalę oceny kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0) zostaje wystawiona w sytuacji, gdy co najmniej jedna z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia zostanie oceniona poniżej 55% efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0) zostaje wystawiona w sytuacji, gdy w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) uzyskane zostanie minimum 55% efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5) zostaje wystawiona na podstawie wyliczenia średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia, dla wartości znajdującej się w przedziale 61-70%. 4.Analogicznie jak w punkcie 3 wyliczona zostaje wartość dla oceny dobrej (4,0 – średnia 71-80%), ponad dobrej (4,5 – średnia 81-90%) oraz bardzo dobrej (5,0 – średnia powyżej 90%). Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Cymanow | |
Prowadzący grup: | Piotr Cymanow | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Cymanow | |
Prowadzący grup: | Piotr Cymanow | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Cymanow | |
Prowadzący grup: | Piotr Cymanow | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Cymanow | |
Prowadzący grup: | Piotr Cymanow | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.