Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.POP.NM.ROSXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości | ||
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiadomościami dotyczącymi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Nabycie przez studentów umiejętności zakładania małej firmy, działalność gospodarcza, czynności przygotowawcze przed założeniem firmy, zakładanie firmy, infrastrukturalna przedsiębiorczość, środki UE wspierające przedsiębiorczość. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Przedsiębiorczość w teorii i praktyce (1h). 2.Organizacyjno-prawne formy przedsiębiorczości (1h) 3.Modele przedsiębiorczości i uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości(1h) 4. Przesłanki ekonomiczne, społeczne, motywujące do przedsiębiorczości (1h) 5. Zarządzanie przez przedsiębiorczość (1h) 6. Znaczenie przedsiębiorczości w rozwoju lokalnym i bariery rozwoju (1h) 7. Pojęcie działalności gospodarczej, pojęcie przedsiębiorcy, MSP, cechy osoby przedsiębiorczej (1h) 8. Cele działania w small biznesie i źródła dochodów przedsiębiorców. Pojęcie przedsiębiorcy. Oznaczenie przedsiębiorcy (1h) 9. Czynności przygotowawcze związane z działalnością gospodarczą (2h) 10. Etapy i czynności związane z założeniem firmy (2h) 11. Podatek dochodowy – ogólna charakterystyka karty podatkowej, ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zasad ogólnych(1h) 12. Inkubatory, centra przedsiębiorczości (1h) 13. Środki UE wspierające przedsiębiorczość(2h) |
||
Literatura: |
Podstawowa: Praca zbiorowa pod red. B.Piaseckiego; Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa-Łódź, 1999 Uzupełniająca Markowski W.J.; ABC small business'u. Wyd.Marcus s.c.Łódź, 2004 Film: Jestem osobą przedsiębiorczą. Synergia, Gdańsk, 2005 Film: Zakładam firmę. Synergia, Gdańsk, 2005 |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna i rozumie zachowania "uczestników" rynku: producentów, konsumentów i pracowników, - zna ogólne zasady tworzenia form indywidualnej przedsiębiorczości, prowadzenia działalności gospodarczej Umiejętności: Potrafi zaplanować oraz prowadzić działalność gospodarczą wg różnych form organizacyjno-prawnych. Kompetencje: Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Jest przekonany o potrzebie podejmowania 1 działań gospodarczych. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
- podstawowe wiadomości o przedsiębiorczości - test (wykłady), |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Leszek Kuczek | |
Prowadzący grup: | Leszek Kuczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Marcin Kopyra | |
Prowadzący grup: | Chrystian Firlej, Marcin Kopyra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.