Postęp biologiczny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.PBI.SM.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Postęp biologiczny |
Jednostka: | Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy o możliwościach zastosowania najnowszych osiągnięć badań podstawowych, rolniczych i technicznych w praktyce rolniczej, jak również poznanie przepisów dotyczące certyfikacji gospodarstw integrowanych i ekologicznych. Przedmiot obejmuje charakterystykę ilościowego i jakościowego postępu biologicznego w poszczególnych grupach roślin uprawnych wykorzystywanych dla celów żywieniowych, przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego i energetycznego. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Charakterystyka postępu w rolnictwie – podstawowe pojęcia 2. Postęp techniczny w rolnictwie na przestrzeni dziejów - wskaźniki postępu technicznego 3. Postęp biologiczny w rolnictwie – znaczenie, historia udomowienia roślin. 4.Postęp biologiczny w zbożach (podrodzina: wiechlinowate) 5.Postęp biologiczny w zbożach (podrodzina: prosowate) 6.Postęp biologiczny w roślinach okopowych 7.Postęp biologiczny w roślinach przemysłowych 8.Postęp biologiczny w roślinach leczniczych i energetycznych 9.Postęp biologiczny w roślinach pastewnych 10.Postęp biologiczny w ochronie roślin (GMO), przykłady postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej 11.Certyfikacja jako gwarancja jakości w produkcji rolniczej podstawowe pojęcia, systemy certyfikacji, instytucje odpowiedzialne i ich zadania 12.Rys historyczny i obecny stan prawny w odniesieniu do certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej w Polsce i Europie 13.Akredytowane jednostki certyfikujące ekologiczną produkcję rolniczą w Polsce i Europie wymagania normatywne i droga do uzyskania akredytacji 14.Certyfikacja integrowanej produkcji podstawowe zasady, dostępne programy 15.Inne systemy certyfikacji produktów rolnych przeznaczonych do konsumpcji/przetwórstwa Ćwiczenia: 1. Wskaźniki postępu – teoria, rozdanie tematów 2. Obliczanie wskaźników postępu biologicznego – ruch odmianowy, Wr, War, Wir 3. Obliczanie wskaźników postępu odmianowego – Wpo, EFp, DYA, 4. Obliczanie wskaźnika Florenca oraz wskaźnika Wn w układzie przestrzennym 5. Wdrażanie postępu biologicznego i technicznego w produkcji roślinnej (PDO,LZO), opracowanie i prezentacją wyników postępu biologicznego w roślinach zbożowych wiechlinowatych 6. Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na agrotechnikę oraz plonowanie i jakość surowca roślin zbożowych. Opracowanie i prezentacja wyników postępu biologicznego w roślinach zbożowych prosowatych i pseudozbożach. 7. Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na agrotechnikę i plonowanie, jakość surowca roślin okopowych. Obliczanie i prezentacja wyników postępu biologicznego w roślinach okopowych. 8. Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na plonowanie, jakość surowca roślin oleistych. Obliczenia i prezentacja wyników postępu biologicznego w roślinach oleistych i włóknistych. 9. Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na plonowanie, jakość surowca roślin pastewnych. Opracowanie i prezentacja wyników postępu biologicznego w roślinach strączkowych 10. Ocena wpływu stosowania efektywnych mikroorganizmów oraz szczepienia roślin bakteriami na plonowanie roślin rolniczych. Postęp biologiczny a nawożenie i ochrona roślin. Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na plonowanie, jakość surowca roślin pastewnych 11.Podstawowe akty prawne mające zastosowanie w certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej; wymagania akredytacyjne dla jednostek certyfikujących w zakresie rolnictwa ekologicznego; wymagania certyfikacyjne dla ekologicznej produkcji roślinnej na poziomie gospodarstwa 12-13.Wnioskowanie o certyfikację, kontrola, certyfikacja, nadzór nad certyfikatem w rolnictwie ekologicznym zapoznanie z procedurami i dokumentami 14.Wnioskowanie o certyfikację, kontrola, certyfikacja, nadzór nad certyfikatem w Integrowanej Produkcji Rolniczej/Ogrodniczej zapoznanie z procedurami i dokumentami 15. Zaliczenie Statystyka przedmiotu 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 100; ECTS: 4 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 45; ECTS: 1,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: - 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 55; ECTS: 2,2 |
Literatura: |
K.Klima. 2006. Rolnictwo ekologiczne. Wyd. MARR Kraków. Szczegółowa uprawa roślin (praca zbiorowa), WAR we Wrocławiu,2003 Wicki L. 2007. Wpływ postępu biologicznego na plonowanie i ekonomikę produkcji zbóż ozimych, Rocz. Nauk Roln., t.94 Nalborczyk E. 1997. Postęp biologiczny a rozwój rolnictwa w końcu XX i na początku XXI stulecia. Agricola - nr 3. Runowski H. 1997. Postęp biologiczny w rolnictwie. Wyd. SGGW Warszawa Najnowsza literatura naukowa dostępna on-line za pośrednictwem biblioteki UR |
Efekty uczenia się: |
Student po zakończeniu kursu: Wiedza: - posiada wiedzę i rozumie podstawowe pojęcia związane postępem biologicznym, technicznym i technologicznym w rolnictwie i potrafi je scharakteryzować, - potrafi wskazać główne determinanty warunkujące postęp biologiczny w obrębie poszczególnych gatunków roślin, - zna podstawowe zasady certyfikacji stosowane w rolnictwie ekologicznym, integrowanym i przetwórstwie. Umiejętności - oblicza i interpretuje podstawowe wskażniki postepu biologicznego (hodowlanego i odmianowego), - okresla wpływ postępu biologicznego na zmiany technologii uprawy i jakość płodów rolnych, - sporządza referat tematyczny. - wypełnia dokumenty związane z certyfikacją w rolnictwie. Kompetencje społeczne: - rozumie znaczenie postępu biologicznego oraz systemów certyfikacji dla bezpieczeństwa żywnościowego, - kształtuje w sobie właściwe postawy etyczne do problemu postępu genetycznego i rozwiązań proponowanych przez inżynierię genetyczną. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - egzamin testowy Ćwiczenia: - indywidualne i zespołowe rozwiązanie zadań oceniające umiejętności obliczania wybranych wskaźników postępu biologicznego dla poszczególnych gatunków, - przygotowanie prezentacji multimedialnej uwzględniającej najnowsze osiągnięcia postępu biologicznego i technicznego, oraz wygłoszenie referatu na zadany temat związany z postępem biologicznym i technologicznym dla danego gatunku roślin, - aktywny udział w dyskusji po przedstawionych prezentacjach, - rozwiązywanie zadań z zakresu certyfikacji produkcji ekologicznej, integrowanej i przetwórstwa płodów rolnych. (ocena końcowa z ćwiczeń średnia ocen z poszczególnych zagadnień i aktywności) 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.